fbpx
skip to Main Content
SKOGENS SPISKAMMER: For å kutte ned på bærevekten, belag deg på å sanke ingrediensene – som denne steinsoppen – i løpet av turen. FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Matglede under åpen himmel

Glem matpakka, blås støvet av tørkeapparatet og oppgrader turmaten din i høst.

Brødskiver, appelsiner, Kvikk Lunsj og grillpølser er folkekjær kost langs norske stier. Men hvorfor ikke feire høsten ved å tenke alternativt rundt den ellers så forutsigbare turmaten?
Kulinariske opplevelser i naturen anbefales varmt av Tonje Refseth, leder for prosjektet «Turmat fra hele verden».
– Generelt er nordmenn veldig interesserte i og åpne for andre matkulturer, men denne tendensen overføres typisk ikke til friluftslivet. Men det trenger faktisk ikke være vanskelig å lage spennende og minneverdig mat på tur, sier hun.

En kulinarisk bro
«Turmat fra hele verden» er et initiativ fra Norsk Friluftsliv, en fellesorganisasjon for 17 frivillige friluftslivsorganisasjoner i Norge.
Turmatprosjektets målsetting – i tillegg til å fremme større matglede under åpen himmel – er å inspirere flere mennesker med innvandrerbakgrunn til å benytte seg av norsk natur på fritiden.
– Vi ønsker å bygge en bro mellom friluftslivet og den internasjonale matkulturen, sier Refseth. – Selv om mennesker som flytter til Norge, ikke nødvendigvis har med seg de samme vanene med å gå på tur, har de alltid med seg en matkultur. For mange kan dette være et flott utgangspunkt for å komme seg ut i naturen.

Du trenger ikke avansert utstyr for gode resultater, sier Refseth. Med et enkelt stormkjøkken eller en bålpanne kan du lage alt fra teriyaki-laks og karibisk kylling til tur-tapas og torskekebab.
– Mange av oppskriftene våre er også basert på fisk, skjell, bær, urter og andre ingredienser man har enkel tilgang på i norsk natur, forteller Refseth.

Neste gang du vandrer langs kysten, hva med blåskjell à la Rhinlandet i Tyskland? Eller til skogsturen: en persisk brenneslesuppe med urter og bønner? Å sanke inn en del av ingrediensene underveis på turen kan gjøre både matbudsjettet og ryggsekken betydelig lettere, sier Refseth.
– På grunn av varevekten passer mange av oppskriftene våre naturlig nok best for kortere turer, sier hun. – Men for mennesker som ikke er så vant med friluftsliv, kan korte turer i nærområdet, med for eksempel en piknik, ofte være et fint sted å starte.

Sparte titusener
Skal du være borte over flere netter, teller vekten av ryggsekken din betydelig mer enn smaken på maten. Derfor kan et tørkeapparat (også kjent som en dehydrator) bli en god og økonomisk investering på lang sikt. For å illustrere hvor mye du kan få med deg – og ikke minst spare – når ingrediensene er forhåndstørket, snakket vi med eventyrer og filmregissør Inge Wegge, Han dro på ekspedisjon til Bjørnøya på Svalbard med brødrene sine, Håkon og Markus, i 2014. Totalpris for to måneders matforsyning til tre voksne menn?
– Ikke en krone, forteller Wegge. – Alt av mat vi hadde med på turen, var enten gått ut på dato og donert eller skulle bli kastet av supermarkedene. Sammenlignet med å kjøpe tørket og ferdigpakket turmat i sportsbutikken sparte vi flere titusener av kroner.

I forkant av turen tørket brødrene hele 40 kg grønnsaker, 40 kg kjøtt og ukjente mengder med frukt, bær og annen snacks. Alt mulig ble puttet i dehydratoren, forteller Wegge. Fra paprika og mais til bananer, tomater og til og med agurk. Sistnevnte ble bare forsøkt én gang.

– Når du fjerner vannet fra en agurk, er det ikke stort igjen, sier han.

Satte søkelyset på matsvinn
Wegge og brødrene gjennomførte ekspedisjonen til Bjørnøya med «kastbar» mat for å rette søkelyset mot en av vår tids største miljøutfordringer.
– At man kan dra på en to måneders lang arktisk ekspedisjon på råvarer som folk flest oppfatter som søppel, sier mye om hvor mye brukbar mat vi kaster unødvendig hver dag, sier Wegge.

Læringskurven var bratt når tørkingen begynte, forteller han.

– Det første vi fant ut, er at matvarer med mye fett er vanskelige å tørke, og at alt som puttes i tørkemaskinen, bør skjæres i så tynne skiver eller små terninger som mulig. I tillegg valgte vi å forvelle grønnsakene kort før tørkingen.

Da to ukers tørking var overstått, ble maten sortert og pakket etter ingredienser, noe som gjorde det enkelt for brødrene å variere sammensetningen av måltidene fra dag til dag.

– Nøkkelen til et godt resultat når tørrmaten skal spises, er å la den ligge i vann lenge, sier Wegge. – La det gjerne koke opp en gang og bli stående i noen timer. Jo lengre maten får ligge i bløt, desto bedre og mer «naturlig» i konsistensen blir den.

Men du kan bruke tørkemaskin til mer enn bare friluftsliv. Trebarnsfaren anbefaler å investere i et eget tørkeapparat til hverdagsbruk. Er noe i kjøleskapet ditt i ferd med å bli gammelt? Sleng det heller i tørkemaskinen enn i søppelbøtta!

– Vi bruker vår egen dehydrator året rundt, sier han. – Tørking er en ideell måte å få brukt matvarer man ellers ville kastet på!

Back To Top