fbpx
skip to Main Content
Tankevekker hos Trygg Trafikk: Vekta som Øystein Krogstad holder viser hvor mye en persons kroppsvekt tilsvarer i en bråstopp i 80 km/t. 74 kilo=2 tonn! Steinar Modalen poengterer at barn opp til fem år bør sitte i bakovervendt barnesete for best beskyttelse, dette på grunn av at barnets hode utgjør en betydelig del av kroppsvekten.

Dugnad for å redde liv

Å ferdes i trafikken kan medføre livsfare. Derfor var mange gode krefter samlet på Mjåvann torsdag 17. oktober for å sette fokus på trafikksikkerhet.

Politi, Trygg Trafikk, Nullvisjonen Agder, samt en rekke samarbeidspartnere fra bilrelatert næringsliv inviterte til gratis sjekk av bilen uten risiko for å få mangellapp, dessuten til å få nyttig informasjon om rett atferd i trafikken, og til å se på oppvisning med rallybiler utenfor hallen til Mjåvann Dekksenter. Der gikk det unna så søla skvatt i det våte høstværet, takket være Pål Try og makker Svein Frustøl, begge godt kjent fra rallysporten. De er begge engasjerte samarbeidspartnere til Trygg Bil Dag.

Kø dagen lang
– Jeg er imponert over oppslutningen, det har vært lang kø av biler som ville gjennom testløypa fra vi åpnet klokka 14, forteller Tom Erik Dønnestad i Nullvisjonen Agder.

– Mange får nok en aha-opplevelse når de får vite om bilens tilstand. Det gjelder ikke minst bremser og dekk. Mange blir tilskyndet til å ta bilen på verksted for å fikse det som trengs, og noen må nok ta turen til dekkforhandleren for å være godt skodd før vinteren, legger han til.

Ikke alt handler om teknisk tilstand på kjøretøyet. Dønnestad minner om at sju av 10 trafikkulykker skyldes egen atferd i trafikken. Å bryte fartsgrensene kan for eksempel få fatale følger. Det poengterte Øystein Krogstad og Steinar Modalen fra Trygg Trafikk som dannet et av stoppestedene i testløypa:

Kroppsvekt: to tonn
– Gå på vekta og se hva du utgjør ved en bråstopp i 80 kilometer i timen, oppfordrer Krogstad.
Syttifire kg kroppsvekt blir forvandlet til en tikkende bombe når kroppen treffer en hindring i bråstopp. Den spesialbygde vekta er blitt en tankevekker for mange som har testet den, kan de to fortelle.

En enda kraftigere tankevekker ble nok BMW’en til Vidar Nordbø som han og kartleser Geir Stensland krasjet med under Rally Hedmarken i september.. Den var ikke noe vakkert syn der den stod utstilt til skrekk og advarsel inne i dekkhallen.

Krasjet i 130 km/t
– Vi hadde sikkert 130 km/t da vi skar ut av løypa og havnet i et hogstfelt hvor vi gikk rundt fem ganger før det var stopp, forteller de. Verst gikk det ut over Geir som satt i passasjersetet.

– Jeg havna på sykehus med komplisert brudd i hånda, forteller han og viser fram gipsen med masse nagler i som han må gå med i mange uker fremover.

-Men, altså, hadde det vært en vanlig bil vi satt i så hadde vi vært stein daue begge to, en rallybil er utstyrt med solid sikkerhetsbur som tar av for veldig mye av kreftene ved en slik hendelse, forteller Nordbø.

Mot slutten av dagen var det fortsatt kø av biler som skulle gjennom testløypa. Første stopp bestod i gratis vask med høytrykkspyler. Rolf Kallhovd fikk en travel dag på jobb med å holde unna for køen:

-Ja, du vet, når ting er gratis, blir interessen stor!

Gledelig er det uansett at så mange velger å ta turen til Mjåvann en noe hustrig høstdag der sikkerhet har hovedfokus.

Back To Top