fbpx
skip to Main Content
TRUET: Seychellene er ett av øyparadisene som er i ferd med å forsvinne grunnet klimaendringer. Foto: Colourbox.

Steder du bør besøke før de forsvinner

Klimaendringer er i ferd med å gjøre flere plasser på kloden ugjestmilde overfor turister, og store områder står i fare med å drukne grunnet det stigende havnivået. Dette er stedene du bør reise til før det er for sent.

Dersom du er glad i å reise, og du ønsker å se flest mulig land i din levetid, bør du gjøre det mens du har sjansen. Klimaendringer truer eksistensen til mange land, kystbyer og øyer.

Stillehavets hjerte
Tuvalu er en øygruppe i Polynesia og omtales gjerne som Stillehavets hjerte. Det er den minste nasjonen i verden med hensyn til folketall, og de fleste innbyggerne lever av hva havet og naturen gir dem. Øyene ligger på rekke og slynger seg som en slange i en sirkel, som dupper opp og ned av havoverflaten. Øyene er så smale at man kan se sjøen på begge sider fra midten. Tuvalus høyeste punkt ligger bare 4,6 meter over havet og er derfor det mest sårbare området i verden med tanke på flom og stigende havnivå. Menneskene der har ingen sted å flykte i sitt eget land, om katastrofen skulle inntreffe.

Selv ikke hovedstaden har minibank, og overnattingsplassene er svært spartanske. Turisme er nesten ikke-eksisterende fordi det ikke er tilrettelagt for dette. Tuvalu tar likevel i mot besøkende, og omtales som et vennligsinnet og harmonisk folkeslag. Stammementaliteten er i høyeste grad tilstedeværende og det er vanlig at store familier bor sammen, gjerne med venner.

Flere står i fare
På Tuvalu er det sjø, badeliv og vannaktiviteter som gjelder. Flyplassen, som ikke er hyppig i bruk, blir til fotballbane når siste fly har lettet, og det er lett å bli kjent med lokalbefolkningen som snakker engelsk.

Tuvalu er ikke den eneste øygruppen som lider samme skjebne. Maldivene er verdens mest lavtliggende nasjon og 80 prosent av øyene ligger mindre enn én meter over havet. Seychellene i Indiahavet, er i ferd med å erodere bort og alle øyparadisene kan være under vann innen 50 år.

Unike Venezia
Venezia er på en måte en liten øygruppe i seg selv, bestående av 121 mer eller mindre kunstige øyer. Byen ble reist i en sump, av folk som enten var på flukt eller av andre grunner skydde andre mennesker. Mikrobyer ble dannet, konsentrert rundt de tørreste områdene, som etter hvert ble bundet sammen til et nettverk ved hjelp av broer. Husene står på trepåler, som står støtt nok i leiren under myren.

Synker
Ettersom myr og leire utgjør et ustabilt fundament, synker byen 1-2 mm pr år. Tapping av grunnvannet etter den industrielle revolusjonen, gjorde at grunnen sank med 14 cm. Siden har det stigende havnivået gjort at den italienske byen har sunket med ytterligere ti cm. Koblet med et værfenomen som bidrar til flom som årlig oversvømmer deler av byen, gjør at den unike turistdestinasjonen står i fare for å drukne. Motorbåter og cruise-skip virvler opp vannet og bidrar til økt errosjon. Saltvannet tærer på bygningsmassene over grunnmuren og svekker de spesielle byggverkene. En tredjedel av alle bygg i Venezia er ubeboelige i første etasje som følge av vannskader.

Myndighetene jobber på spreng med å bygge et fleksibelt demningsystem som kan justeres etter vannmassene. Samtidig forskes det på mulighetene for å erstatte det tapte grunnvannet. Lykkes de ikke med disse prosjektene, og samtidig klarer å gjenbygge det som er ødelagt, vil Venezia være dødsdømt.

Back To Top