fbpx
Annonse:
Shalam
RETRO: Samtalerommet hos Shalam er møblert og utstyrt som det var på 40-50-tallet. Vidar Gundersen og Tore Solheim forteller.

Kortreist veldedighet

Nøden er til stede også i velstandsnorge. Det vet folkene i stiftelsen Shalam alt om.

 

– Det er mye som ikke er synlig og mye som er skambelagt, også her i vår egen by, Kristiansand. Vi ønsker å være en frihavn hvor mennesker kan komme akkurat slik de er.  Til Fredagskafeen vår, for eksempel, er alle velkommen til å få servert god og hjemmelaget middag helt gratis. Hit kommer folk fra alle samfunnslag for å få en god kafeopplevelse, forteller Tore Solheim, markedsansvarlig i Shalam.

Sammen med daglig leder, Vidar Gundersen, møter han avisens utsendte i hovedkvarteret, i Dronningensgate 72, hvor stiftelsen har hatt tilhold siden oppstarten i 1980. 

– Vi kan jo sitte og prate i samtalerommet vårt. Jeg tror du vil like det du ser der, antyder Vidar.

Gode minner

Vi skjønner hva han mener i det vi trer inn i rommet.  Det er som å gå inn i en tidsmaskin som fører oss 40-50 år tilbake i tiden, for her er det retro-stil så det holder. Et gedigent radiokabinett har fått plass i et hjørne, og på veggene henger et bilde av Jesus med saueflokken sammen med broderte klokkestrenger.  Tidsriktige salongmøbler kompletterer bildet.

– Mange som kommer inn her, forteller at rommet vekker til live minner fra besteforeldrenes hjem. Noen av våre brukere har et sterkere forhold til sine besteforeldre enn til sine foreldre fordi de har opplevd omsorgssvikt i oppveksten. Til besteforeldrene kunne de komme og finne tryggheten som de savnet hjemme. Ikke rent få som vi besøker i fengselet forteller at de er bønnebarn og at det var bestemor og bestefar som ba for dem. Det er sterkt å høre, forteller Vidar. 

Fengselsarbeid er en sentral del av arbeidet til Shalam.Hver torsdag er om lag 20 frivillige med på besøk i fengselet for å prate med de av fangene som ønsker det.

– Dessuten arrangerer vi gudstjenester. Den største utfordringen er når en innsatt slipper ut etter endt soning. Hva skjer med vedkommende når han står på gata med en sekk med eiendeler og 300 kroner? Da er de sårbare, påpeker Tore som forteller at mange blir gjengangere, på grunn av rusavhengighet og fordi de har narkotikagjeld som skal gjøres opp.

Da er veien kort til nye lovbrudd. Dette er situasjoner de er veldig godt kjent med i Shalam.

– Derfor er det om å gjøre for oss å ha en åpen dør der de kan komme og få snakke ut. Målet er selvsagt å få dem på rett kjøl i livet, og da er det snakk om lang rehabilitering. Her kan vi tilby arbeidstrening i våre bruktbutikker, og i tillegg samarbeider vi med offentlige etater for å få et tilrettelagt tilbud innen avvenning og hybeltrening.

Forebygger

Forebyggende arbeid er også en viktig bit av virksomheten til Shalam. Kan en unngå at en ungdom havner på kjøret, sparer de han eller henne for et hav av lidelser, og samfunnet for store kostnader.

– Vi jobber blant annet med konfirmanter der vi forteller om arbeidet vårt, og vi er rundt på byens fritidsklubber og informerer om risikoen med å bruke rusmidler. Det farligste rusmiddelet mener vi er alkohol, for det er inngangsbilletten til alle slags stoffer. Når vi i dag opplever til dels liberale holdninger til både alkohol og narkotika i radio, TV og sosiale medier, mener vi det er grunn til å advare, understreker de to.

Babettes hus er et annet tilbud fra Shalam som de drifter på vegne av Kristiansand kommune. Det består av nødovernatting for bostedsløse kvinner, og har fire plasser. To plasser disponeres av Vest-Agder Krisesenter.

Women sikter mot kvinner med prostitusjonserfaring og er et kafétilbud med mulighet for samtale og veiledning.
Visjonen handler om å hjelpe de svakeste.

– Dessuten har vi Jesus i hjertet og ønsker å formidle det. Slik har det vært helt fra starten da Kai Tønnessen begynte med å plukke opp folk fra gata i 1980, forteller Solheim. I 2020 kan Shalam feire 40 år i tjeneste for de svakeste i samfunnet.

I dag har stiftelsen 38 på lønningslista, noe som utgjør 17 årsverk. 60-70 frivillige er med å holde hjulene i gang.

Inntektene kommer hovedsakelig fra stiftelsens to bruktbutikker, sponsing fra næringslivet og fra private gjennom gaver og givertjeneste, samt offentlig støtte fra stat og kommune.