fbpx
skip to Main Content
Julius 1982
Bilde av Julius 1982. Foto: ARILD JAKOBSEN

Har feiret jubilanten i hele 2019

Fire tiår etter at Julius for første gang så dagens lys, svinger han seg fremdeles «fra toppen av et tre» i Dyreparken i Kristiansand.

 

Gjennom hele 2019 har en storslått feiring av sjimpansen som stjal hjerter over hele landet, blitt gjennomført. Julius har blitt feiret med egen bildeutstilling, en egen sjimpansehelg og ikke minst var mer enn 1000 barnehagebarn fra 65 forskjellige barnehager med for å feire jubilanten i september.

– På selve bursdagen hans, andre juledag, ville vi ha en ekstra markering hvor sjimpansene får litt ekstra god mat og gaver. Julius har feiret bursdagen sin helt siden han var liten og syntes det er skikkelig stas, forteller dyrepasser, Helene Axelsen.

Risikabelt

Bare seks uker gammel sto det om liv og død for den lille sjimpansebabyen som snart skulle få en storslagen kjendisstatus over hele landet. Moren Sanne var bare åtte år gammel da Julius kom til verden, og det viste seg dessverre at hun ikke var moden for oppgaven. Dyrepasserne fant en dag Julius skrikende og blodig utenfor morens rom. Hun hadde bitt en finger av den lille babyen og avvist han.

Heldigvis reagerte Dyreparkens direktør Edvard Moseid og lege Billy Glad raskt. Innpakket i et varmt teppe fikk han komme hjem til legens familie – en beslutning som skulle vise seg å bli skjebnesvanger for den lille apen på mer enn én måte. Å skulle ta et vilt dyr inn blant mennesker på den måten er alltid risikabelt.

– Det har absolutt preget Julius at han har vokst opp blant mennesker. Han er veldig glad i mennesker og veldig glad i oppmerksomhet. Han virker faktisk fornærmet dersom man går forbi ham uten å si hei, ler dyrepasseren.

Selv nå, 40 år senere, kjenner han igjen menneskene som hjalp ham da han var liten.

– Det er ganske rørende, legger hun til.

Knakk tanna

To måneder tidligere kom Julius halvbror, Lille-Billy, til verden. Sjimpansen Dennis var far til dem begge. Mens Lille-Billy fikk en normal oppvekst sammen med de andre sjimpansene, bodde Julius vekselsvis hjemme hos familien Glad, sammen med familien til direktøren, og hos dyrepasser Grete Svendsen.

Julius vokste raskt og det viste seg snart at den lille sjimpansen hadde en rekke egne meninger. Han fungerte som en del av familiene han bodde sammen med og fikk ta del i opplevelser som båtturer i skjærgården og skogturer. Han fikk flere «halvsøsken» og deltok i de fleste av familiens gjøremål. Som «barn flest» lo han av full hals når han var glad og ble rasende når ting ikke gikk som han ønsket. Som aper flest var han høyt og lavt hele tiden, og ved én anledning svingte han seg i gardinene og gikk med et brak i veggen. Resultatet var en knekt tann. Derfor har han også opplevd en tur til tannlegen.

Flyttet tilbake

Julius ble introdusert for maling og viste seg raskt å være en ekte kunstnersjel. Den lille sjimpansen elsket å male bilder – en aktivitet han også i voksen alder fremdeles setter stor pris på. I løpet av årene har mange av Julius malerier blitt auksjonert bort til inntekt for et rehabiliteringssenter for sjimpanser i Lwiro i Kongo.

– I sommer hadde Julius sin egen utstilling hvor det ble stilt ut ti maleriet. Vi auksjonerte bort ett i uken i hele sommer, så du kan jo si det sånn at Julius´ bursdagsgave har gått til å hjelpe andre sjimpanser i Kongo, sier Axelsen.

Planen var alltid at Julius skulle tilbake til Dyreparken. Å ha en sjimpanse boende hjemme kan by på en rekke utfordringer, og høsten 1981 begynte prosessen med å tilbakeføre Julius. Et eget rom ble bygget i Tropariet ved siden av de andre sjimpansene. Der var også Kjell, Julius sin nyeste lillebror.

– Planen var alltid at Julius skulle tilbake sammen med de andre sjimpansene. Selv om han vokste opp blant mennesker, er han en sjimpanse. Det var en del utfordringer med å få han til å fungere sammen med de andre, men alt i alt må man jo bare si at det til slutt har gått veldig bra, smiler Helene.

På rømmen

I desember 1980 ble den første filmen om Julius produsert av NRK og i 1983 laget Terje Formoe, som senere skulle bli kjent som selveste Kaptein Sabeltann, sangen som gikk til topps i Norsktoppen og solgte til sølvplate. «Her kommer Julius» var snart på alles lepper. Det ble også laget en egen tegneserie, og barnebokforfatterne Arild Jakobsen og Trygve B. Klingsheim lagde boken som ble nummer to på salgslisten.

Som oppvokst blant mennesker var Julius derimot veldig nysgjerrig og kontaktsøkende på menneskene rundt seg. Han var ikke alltid like fornøyd med å måtte bo innenfor fire vegger, og ved flere anledninger tok han saken i egne hender og svingte seg ut av apegården. Som regel fikk dyrepasserne raskt tak i rømlingen, men i 1992, under Julius femte rømningsforsøk kunne ting gått skikkelig galt.

Julius hadde lenge irritert seg over alt bråket søppelkjører Oddvar Ivarson lagde når han hentet søppelet på utsiden av Tropariet. Bråk og skrammel er et signal om makt blant sjimpansene og Julius så tydeligvis på Oddvar som en som utfordret hans posisjon. Julius hadde nok en gang svingt seg ut av hjemmet sitt og ventet på «rivalen» når han kom på sin daglige søppeltømmingsrunde. Sjimpansen svingte seg inn i bilen og bet Oddvar skikkelig i fingeren. Heldigvis skrek Oddvar så høyt at Julius skvatt og stakk av. Han fikk aldri tilbake finmotorikken i fingeren.

Fikk «lappen» inndratt

Publikumsfavoritten trakk til seg en mengde gjester og var fremdeles en skikkelig rikskjendis. På 18-årsdagen fikk han som første ape utstedt sitt eget sertifikat av Statens Vegvesen i Kristiansand og fikk sin egen bil av en lokal bilforhandler. Heldigvis for andre trafikanter ble dette oppdaget fra høyere hold i vegvesenet og «lappen» ble inndratt.

Alle tidligere forsøk på å integrere Julius med de andre sjimpansene hadde tidligere ikke gått etter planen. Sjefen selv, Champis godtok ikke Julius som en del av flokken. Ved Champis bortgang i desember 2005 ble et nytt forsøk på å integrere Julius gjort, og denne gangen var det heldigvis vellykket. Han fikk etterhvert flere barn og lever i dag lykkelig og i harmoni som sjef for alle sammen.

Julius er i dag leder av sjimpanseflokken og har fått flere unger. Han har vært og er utrolig viktig for Dyreparken.

– Selv i dag, så mange år senere vet utrolig mange hvem Julius er og mange kommer fremdeles på besøk for å treffe ham, bekrefter dyrepasseren.

Verdifull

For en tid tilbake tok Dyreparken en gentest som bekreftet at Julius tilhører underarten Vestafrikansk sjimpanse som det finnes under 65.000 igjen av i naturen. Dette er en av de aller mest truede underartene av sjimpanse og vi jobber derfor for å bevare dem i verdens dyreparker. Dyreparken i Kristiansand er del av et avlsprogram hvor målet er å sikre en sunn bestand i dyreparkene som en reserve for fremtiden.

– Målet er å få inn to vestafrikanske sjimpansehunner og forhåpentligvis vil det etterhvert bli noen unger. På den måten vil jeg si at Julius er en veldig verdifull og viktig 40-åring på flere måter, avslutter hun.

Back To Top