fbpx
Annonse:
Returkartonglotteriet Illustrasjon
DUGNAD: I over 20 år har det norske folk deltatt i Returkartonglotteriet. Foto: Johnny Syversen

Skyllet og brettet for 100 000

Hele ti griseheldige vinnere fra Kristiansand, Arendal, Mandal, Lillesand, Risør, Søgne, Flekkefjord, Evje og Vegårshei vant til sammen 100 000 kroner fra Returkartonglotteriet i fjor.

 

– Hvert kvartal trekker vi på landsbasis ut 30 vinnere som får 10 000 kroner hver, og én som får 100 000 kroner. Til sammen betaler vi ut 1,6 millioner kroner årlig i premiepenger, røper Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

I første kvartal var det blant andre en kvinne fra Søgne og en uidentifisert person i Flekkefjord som var heldige og vant 10 000 kroner. En mann fra Evje, en kvinne fra Vegårshei og en kvinne fra Mandal ble trukket ut i andre kvartal. I tredje kvartal kunne en mann fra Kristiansand og en barnehage i Risør stikke av med 10 000 kroner hver.

Tre kvinner fra Arendal, Mandal og Lillesand ble trukket ut i siste kvartal av 2019.

Koster ingenting

Røine presiserer at det er gratis å delta i Returkartonglotteriet. Du trenger ikke å kjøpe noe lodd. Alt du trenger å gjøre for å delta er å skylle og brette en drikkekartong. Deretter skriver du ditt eget navn og telefonnummer på kartongen, eller navnet og nummeret på en person eller organisasjon du synes fortjener pengene. Drikkekartongene kaster du i papirdunken, slik du pleier.

– I 2019 har vi hatt mange barneskoler og barnehager blant vinnerne våre, i tillegg til en speidergruppe, et helsesenter, et servicesenter og en frivillighetssentral. I slike tilfeller er det ekstra koselig å betale ut premien, fordi vi vet at dette er penger som mange får glede av, sier Røine.

Kan resirkuleres

Returkartonglotteriet startet i 1997. Det er Grønt Punkt Norge som arrangerer lotteriet. Trekningene foregår på 86 ulike plasser over hele Norge.

Meningen med tiltaket er å motivere til økt gjenvinning av drikkekartong. Pappen og plasten i en drikkekartong kan nemlig resirkuleres så mye som syv ganger. Gjenvinning anvender kun en fjerdedel av energiforbruket sammenlignet med produksjon av nye kartonger.

Flest kvinner vinner

Undersøkelser viser at det er nesten dobbelt så mange kvinner som deltar, som menn. Dette er ikke noe nytt.

– Vi vet at kvinner jevnt over er litt flinkere med resirkuleringen enn hva menn er, men det forklarer ikke hele forskjellen. Vi håper uansett å få med flere menn i Returkartonglotteriet 2020. Tross alt er det gratis å være med, og den viktigste vinneren er miljøet, sier Jaana Røine.