fbpx
Annonse:
DET NYTTER: Det Er Ikke Mye Som Skal Til For å Gjøre En Forskjell For Miljøet. Foto: Phovoir/ Colourbox.
DET NYTTER: Det er ikke mye som skal til for å gjøre en forskjell for miljøet. Foto: Phovoir/ Colourbox.

Hvordan bli mer miljøvennlig i hverdagen

Ved å bare justere vanene dine ­bittelitt, kan du gjøre en forskjell for miljøet.

 

Vi vet alle at vi kan kjøre mindre bil, fyre med renere ved, levere farlig avfall til resirkulering, spise mindre kjøtt og kaste mindre mat, men det finnes også mindre åpenbare måter å spare miljøet på. Derfor får du her noen tips til tiltak du kanskje ikke har tenkt på.

Teposer
Velg teposer med omhu. Mange teposer er laget av plast. Det er ikke alltid lett å se forskjell på dem, men det er relativt lett å føle forskjellen når du tar på dem. Det er lett for å ta feil av dem, slik at også dem som er laget av plast, havner i den brune søppeldunken. Har man feilaktig sortert dem som grøntavfall, slik man kan med teposer laget av papir, vil plasten til slutt havne i naturen som kompost eller grisemat og dermed bli tatt opp i økosystemet.

Klær
Stadig flere av klærne vi finner i butikkene er laget av kunststoff. Det spiller ingen rolle hva det heter; alt som lyder kunstig, og som ikke er lin, ull, bomull eller hamp eller noe annet organisk, er utviklet i et laboratorium. Fleece, akryl, vinyl, polyester, lykra, elastan og alt annet som har en kjemisk klang, er produsert av plast eller plastlignende stoffer, fremstilt av oljerester. Når disse flasser eller «røyter», er det i form fibre som populært kalles mikroplast. Årsaken er at tøyet ikke er biologisk nedbrytbart og blir en del av vårt økosystem. Ikke bare havner det i magen og blodet til sjødyr, men forskere mener også de fremkaller kreft hos mennesker og pattedyr.
Derfor kan det være smart å unngå klær som inneholder disse stoffene.

Elastan er et stoff som gjør klærne elastiske. Ettersom mange plagg har strikk i seg, er det vanskelig å unngå tøy som har mindre enn 3% elastan. Likevel er det ikke vanskelig å unngå å kjøpe produkter som er hovedsaklig syntetiske.

Nå er ikke plasten den eneste synderen. Å fremstille bomull kreves også fryktelig mange kjemiske gifter, som i produksjonslandene i den tredje verden blir sluppet rett ut i naturen. Løsningen er å kjøpe økologisk bomull. Selv om økologisk bomull blir stadig mer tilgjengelig og rimelig, er vi nå alle bare mennesker. Et godt alternativ til å jakte på økologisk produsert tøy, er å rett og slett ikke bytte ut plaggene før de er utslitt.
Mange giftstoffer går også med til å farge de nye plaggene. De rimeligste plaggene mister ofte fargen etter bare få gangers vask. Derfor er det bedre for miljøet å kjøpe litt dyrere klær av høyere kvalitet, som varer lenger.

Husholdning
Deler av grunnen til at regnskoger fortsatt utsettes for avskoging, er at palmene derfra er en lett tilgjengelig kilde til palmeolje, palmefett og palmekjernefett. Dette brukes som tilsetningsstoff i mat og mange skjønnhetsprodukter som en rimelig erstatning for annet vegetabilsk fett.
Ofte blir denne tilsetningen kamuflert bak laboratorienavn som er umulige for oss å dekode, men det er ingen unnskyldning for å ikke lese innholdsfortegnelsen og av prinsipp la være å kjøpe varer som tydelig er merket med palmeolje.
Et lite tips er at du kan trygt anta at alle ingredienser og produkter hvor bokstavrekken palm inngår, er en tilsetning funnet i palmer. Hvorfor kjøpe en sjokolade når det, i alle fall her hjemme i Norge, er like enkelt å finne en sjokolade som ikke inneholder palmefett?

Det finnes et alternativ i form av bærekraftig fremstilt palmeolje, men det er ofte umulig for oss forbrukere å vite om produsenten av varen vi kjøper faktisk benytter bærekraftig olje eller bare støtter denne produksjonen for å fremstå som mer ansvarsbevisst. Denne forskjellen er som regel altfor utydelig kommunisert, og det med overlegg.