fbpx
skip to Main Content
Førjulsdag
LYKTETENNER: Harald Flå måtte gå mange runder med tenneren i forsøk på å holde liv i glasslyktene. Aurora Langseth, Frida Knutsen og Tobias Knutsen går i Eplehagen barnehage og har vært med å dekorere lykteglassene.

Lys i mørketid – Kulturdag på Myren Gård

Lys i glass og avduking av en eventyrlig stol var viktige ingredienser da Myrens Venner inviterte til førjulshygge i parken og inne i stuene.

 

– Barna har laget 90 små lykter med telys i syltetøyglass som de har dekorert med maling de har fått av Anna Berthelsen. Hun er en av kunstnerne som arbeider i Fellesverksted Myren Grafikk, forteller Siren Bulie i Myrens Venner. Barna går til daglig i Eplehagen barnehage som ligger i nabolaget, på Fiskåtangen. Aurora Langseth, Frida og Tobias Knutsen var blant barnehagebarna som hadde sett frem til dagen da alle lyktene skulle tennes ute i hagen. Det er altså syltetøyglass som har fått et nytt liv som lys i mørket, men alt gikk ikke helt etter planen.

Blowing in the wind

Det er litt problem med vinden, telysene har lett for å blåse ut, opplyser «fyrbøter» Harald Flå mens han går krumbøyd rundt lyktene med gasstenner for å få liv i dem igjen. De er pent satt opp i ring rundt fontenen midt i hagen. Det ble mange omganger med tenneren for å prøve å få lysene til å skape stemning i skumringen. 

Torridal Janitsjar, for anledningen i nisseluer, spilte julemelodier og bidro på den måten til å skape stemning. Parksjef Aase Hørsdal kom også på besøk. Hun hadde en oppgave av det hyggelige slaget; å avduke en kunstinstallasjon sammen med kunstneren bak, danske Jørn Rønnau.

En eventyrstol ble tatt frem. Den kan alle som vil få sitte i, og kanskje lese eventyr for de som står rundt, ble det antydet i det stolen ble pakket opp mens store og små sto spente rundt og så på. Straks ble det kø av barn som skulle opp i den store og massive stolen dekorert med hemmelighetsfulle bokstaver, og en frosk.

Bokstavene danner en form for struktur som kan danne ord. Konsentrasjon må til for å få det til, forklarte den danske skulptøren som delvis har gjort nordmann av seg siden han er etablert med verksted i nærheten av Myren Gård samtidig som han har verksted i Århus. 

Bøketre fra Irland

Stolen, av et stykke solid bøk fra Irland, har fått plass under tunge trær i parken for riktig å få frem eventyrstemningen. 

– Her bør det komme opp en boks med bøker slik at alle som vil kan sette seg i stolen og lese eventyr, tenker Anna Berthelsen. 

Inne i stuene i ærverdige Myren Gård var det også dekorering av pepperkaker. Det var mulig å lage flere lykter til «lyshavet» i parken, og det var julegrøt og smektende juletoner fra flygelet. Kunstverkstedet var åpent, og et kunstlotteri hvor et bilde av Anna Berthelsen var gevinst, manglet heller ikke.    

Alt i alt var dette en festlig søndag ettermiddag i desember for store og små der julestemningen sèg inn selv om plenene var grønne og lysene sloknet i vinden.

Sammen med Myrens Venner, var det Stiftelsen Pers Hage og Fellesverkstedet Myren Grafikk som arrangerte dagen. 

Back To Top