fbpx
skip to Main Content
TREET: Kunstneren Ove Tønnessen står ved treet som fuglekassen, Håp, henger i.

– Håp er et utrolig viktig ord

HÅP: Fuglekassen som Ove Tønnessen har skjenket kommune, er den tredje i rekken og heter Håp. Den skal symbolisere alt vi trenger og ønsker av håp i en vanskelig tid med mye politisk og sosial uro.

Hobbysnekkeren, Ove Tønnessen, har hengt opp sin tredje fuglekasse nedenfor bykjernen. Denne gang ble den ­serimonielt åpnet med levende musikk, og velsignelse av presten.

 

Vi omtalte hobbysnekkeren Ove Tønnessen i sommer da han skjenket Tresse med en fuglekasse han hadde kalt Omsorg. Det hele begynte med en fuglekasse han hang opp i kjærlighetens navn, i Nupenparken. Nå har han hengt opp sin tredje, kalt Håp, i tråkket mellom Gravane og Tresse. Nå skal han til å lage enda en – den han egentlig skulle henge opp i år; Harmoni. Den kommer til sommeren.

– Presten ønsket seg en fuglekasse som het Håp. Dette er jo veldig aktuelt i disse dager, med tanke på alt det som skjer av selvmord, krig og all elendigheten som foregår i samfunnet. Vi bruker jo håp i veldig mange setninger. Presten sier alltid at han håper det går greit, ikke sant? Derfor er håp et utrolig viktig ord, sier Ove.

Velsignet
Presten han snakker om er Svein Finck, som tidligere var prest i Grim kirke.

Fuglekassen «Håp» ble andaktig innviet tirsdag 7. januar, etter tonene til trumpetisten Espen Isak Egeland, mens Finck velsignet verket.
Mye tid og omsorg har gått med, for ikke å snakke om penger til lim og maling, men skaperen mener den bør kunne henge der lenge.

– Den skal holde i 50 år, lover han. Jeg legger ikke skjul på at jeg føler jeg har tatt doktorgraden på dette nå. Jeg klarer ikke å lage noe bedre enn dette. Dette er indrefileten, men akkura det er treet også. Dette treet er sikkert over 100 år gammelt, proklamerer snekkeren, og peker på den største stammen i området.

Fuglekassen er prydet av små figurer og mønstre, laget av lim, på alle kanter, til og med undersiden. Selv skiltet som røper navnet, er utsmykket. Alt skinner i vakkert mørkegrønt, med detaljer i rødt, og plankene er solide saker.

Symbolsk
Da Tønnessen var liten, brukte han parken som lekeplass. Det var her han hørte til, men boligene nærmest vannkanten huset de rike, som hadde råd til tjenere.

– Da kunne det står på inngangsdøren; «Tjenere, vennligst benytt kjøkkeninngangen». Fordøren var forbeholdt vertskapet. Jeg har også et ekstra hull i fuglakassen, på høyre side. Det er litt symbolsk, for det het seg at dersom ikke vertskapet var fornøyd med maten, kunne de flykte ut kjøkkenveien.
På toppen av fuglekassen sitter to jenter hvor storesøster holder rundt lillesøster, som for å trøste og gi håp.

Trost og stær
Hullene er så store at det kan komme trost og stær inn, i motsetning til de andre fuglekassene som er laget for mindre fugler.

– Jeg synes det er viktig å få flere fugler hit til området, og at folk kommer seg opp av sofaen for å betrakte dette, mener ildsjelen.

Back To Top