fbpx
skip to Main Content
HEKTISK: Thorbjørn Kristensen er på hjemmebane i anretningen, her fra middagsserveringen til juleballet på Ve skole før jul. Datter Inger Lene Kristensen Hangeland til venstre. Lærere og foreldre måtte også trå til.

Hekta på økologisk dyrking

Thorbjørn Kristensen har tittel fra VM i havregrøtkoking i Skottland, vært rådgiver i Norsk Hageselskap, prosjektert et Aktivitetstun i Norges største borettslag, bestyrt Løa selskapslokaler i Vennesla og vært kokk på Jøldalshytta i Trollheimen. Skipper på egen skute har han også vært. Det gikk skikkelig galt.

 

– Det var første søndag i advent for 25 år siden at jeg skulle flytte den 27 fot store tresjekta fra Landvikvannet til en plass hvor det ikke frøs til utenfor Grimstad. Så gikk sjekta på et isflak som slo hull i bordgangene med det resultat at den gikk til bunns. Jeg klarte å redde meg i land, takket være Norsk Luftambulanse, men det var på hengende håret, beretter gründeren som nylig har gjort danske av seg etter å ha bodd i Tveit i flere år.
– Det ble en vekker, det forliset. Det var da jeg begynte å tenke på dette med å spille på lag med naturen og å dyrke økologisk. Jeg er opprinnelig utdannet gartner og har alltid hatt interesse for alt som spirer og gror, forteller han.

Maten er medisin
Egentlig begynte det enda tidligere, hjemme på gården på Rodenes i Randesund hvor han ble født, og hvor han vokste opp.
– For konfirmasjonspengene kjøpte jeg 100 høner som jeg foret med kjeks jeg fikk gratis fordi de var vannskadet. Det slo ikke heldig ut, for å si det sånn. Siden har jeg tenkt mye over hva gamle Hippokrates sa: «Din mat skal være din medisin», forteller Thorbjørn.
Agrofertil er navnet på gjødselblandingen han har brukt flere år på å utvikle. Kort fortalt så er prinsippet bruk av stoffer fra naturen som optimaliserer plantenes immunforsvar slik at sprøyting blir unødvendig.
– Det gir vekster som inneholder mye mineraler, og for å ta et eksempel; for å få i deg 12 mg jern må du spise tre kilo poteter, spiser du 320 gram Agrofertil poteter får du samme mengde jern. Det utgjør jo en viss forskjell.

Etablert i Danmark
– Oppskriften har jeg søkt patent på, og det krever mye kapital. Nå har jeg fått med på laget sterke miljøer på Lolland i Danmark, deriblant Business Lolland-Falster, næringsforeningen der, som inviterte meg ned da de fikk høre om gjødselprosjektet mitt. Dermed solgte jeg alt mitt i Norge og har nå flyttet inn i et gammelt bindingsverkshus med tilhørende stor tomt hvor jeg skal dyrke grønnsaker, frukt og roser, og hvor Agrofertil blir det bærende prinsipp, forklarer han.
På en konferanse om bioteknologi i september i Danmark ble det slått fast at økologi er en hjørnestein i den grønne omstillingen og at økologisk sektor vil ha fokus på utvikling av kvalitetsvarer til vanlige forbrukere.

– Det fordrer at kjemiske stoffer skal bli overflødig i vegetabilsk produksjon. Samtidig må økologisk produksjon bli økonomisk bærekraftig. Dessuten må kvalitet og holdbarhet på produktene bli slik at den vanlige forbruker er villig til å betale noe mer for økologisk dyrket mat. Jeg har selv gjort forsøk med jordbær som er dyrket frem med Agrofertil. De holder seg opptil tre døgn lenger enn konvensjonelt dyrkede, påstår Thorbjørn.
På sikt er visjonen å øke verdiskapingen i dansk økologisk produksjon, etablere produksjon av Agrofertil som i sin tur vil skape nye arbeidsplasser.
– Selvsagt er det også en drøm og et mål å kunne eksportere både kunnskap og produkter ut i den vide verden, smiler Thorbjørn.

Hjemme hos kokken
Foruten å drive som bonde, skal han også vise sine kokkekunster i huset sitt i konseptet «Hjemme hos kokken», som går ut på å invitere mennesker til å smake ulike retter basert på økologisk dyrkede grønnsaker. I så måte er han på hjemmebane etter å ha drevet Løa i Vennesla en årrekke sammen med sønn og datter. Der ble det mange timer over grytene på kjøkkenet. Det blir det fort når han er på besøk i gamlelandet også. Da hjelper han datteren, Inger Lene Kristensen Hangeland, som driver firmaet Frøken Hangeland og som handler om catering. I ukene før jul har det vært hektisk i den bransjen. Mat er en viktig bit av livet for Thorbjørn, men det skal være sunn mat.

– I dag er det en mare som rir oss med kreft, diabetes og fedme. Mye skyldes feilernæring. Hva blir vi tilbudt mot dette? Kirurgi, kjemi, stråling. Vi er inne på et galt spor. Det hadde vært mye mer riktig om vi ble tilbud mat uten gift. Da hadde vi unngått mange av disse sykdommene og plagene, proklamerer han.

Selv spiser han stort sett plantekost, men er ikke fullt ut vegetarianer. Det har hatt en positiv effekt, mener han selv.

– Blodtrykket sank, det samme gjorde blodsukkeret og kolesterolen, og jeg er nesten aldri syk, klart det har sammenheng med kostholdet, mener 66-åringen som er i full gang med å lese til grunnfag i naturmedisin.

Tar grunnfag
– Jeg har ingen formell utdannelse innen faget naturmedisin, så det grunnfaget vil være til hjelp. Min særboer holder imidlertid på med en doktorgrad i England som handler om matmerking med fokus på bruk av visuelle virkemidler relatert til helse. Her er det mange spennende og sammenfallende innfallsvinkler.
Foruten økologisk kosthold er han også opptatt av at mennesket er skapt for aktivitet, for fysisk utfoldelse. Det kom til syne da han jobbet som gartner for Risvollan borettslag i Trondheim.

– Det var lekeplasser der. D fungerte slik at mor og far satt passivt og fulgte med på at barna lekte i sandkassen. Da tenkte jeg, hvordan få også de voksne i aktivitet? Dermed gikk jeg i gang og prosjekterte et Aktivitetstun med golfbane, joggesti, gapahuk og benker på området. Kommunen var veldig positive og dekket 60 prosent av kostnaden, sammen med spillemidler, resten var egenandel. Nå er det aktivitetstilbud til alle fra null til 100 år i Risvollan borettslag, noe som virkelig har slått an.

Glad i mennesker
Thorbjørn Kristensen er ikke vond å be når vi spør om hva han brenner for, ordflommen kommer på innpust og utpust. Mannen går 100 prosent inn for det han tror på.

– Livsmotto? Jeg prøver å være meg selv, jeg går ikke på akkord med mine verdier. Jeg er med i Rotary fra mange år tilbake og der er idealet at vi skal snakke sant og være noe for andre, uten baktanker og uten å vente å få noe tilbake. Å gjøre et par gode gjerninger mot sine medmennesker i det stille kan faktisk være helsefremmende, det også.

Det levde han ut i årene han drev på Løa i Vennesla. Mange julaftener inviterte han, sammen med sønn og datter, mennesker som ikke hadde nettverk å feire sammen med, til fest og hygge. Sånt blir det fort mye lys og varme ut av.

– Til syvende og sist koker det ned til å være glad i mennesker.

Back To Top