fbpx
skip to Main Content
Trine Folmoe Pressebilde
UTSTILLER: Trine Folmoe er utstiller ved Galleri Aspect. Foto: presse.

Sykdom førte til utstilling og bok

Trine Folmoe stiller ut malerier og lanserer bok basert på Allan Petterssons Barfotasånger.

 

Komponisten og fiolinisten Allan Pettersson (1911-1980) blir regnet som en av de mest innflytelsesrike og viktigste komponister i Sverige på 1900-tallet, og han komponerte en rekke symfonier og sonater som fremdeles blir spilt av store internasjonale orkestre og solister. Under andre verdenskrig lagde Pettersson en musikalsk syklus bestående av 24 sanger for piano og stemme, som fikk navnet Barfotasånger. I disse blir man kjent også med poeten Allan Pettersson. Langt på vei kan man si at Pettersons oppvekst i fattigdom og ofte i en tilstand av håpløshet og under sterke smerter fra en revmatisme som til slutt tærer ham opp, er bakteppet for de vakre, skjøre poetiske tekstene til de berømte melodiene.

Samarbeidet med Nerdrum

Trine Folmoe viste tidlig talent som kunstmaler. Bare 14 år gammel innledet hun et samarbeid med Odd Nerdrum, først som modell og senere som elev. Hun ble uteksaminert ved Statens kunstakademi i 1989 og regnes i dag blant de ledende malerne innen figurativ klassisk kunst.

Lydspor til hennes liv

Barfotasångene har betydd mye for Trine Folmoe gjennom årenes løp siden hun ble kjent med dem som tenåring.

De har passet inn i mitt liv til forskjellige tider og under mange ulike omstendigheter, sier den kjente kunstneren som er født i 1964. 

Inspirert av Pettersson

Etter å ha grunnet over Petterssons poesi i Barfotasångene i flere tiår, bestemte Folmoe seg sommeren 2018 for å male ett motiv til hver av sangene. Da hadde hun selv overlevd alvorlig sykdom, og under den vonde sykdomsperioden opplevde hun sangtekstene som gjennomgripende i eget liv på en enda sterkere og gjeldende måte enn da hun var frisk.

Maleriene er utført i fri assosiasjon – indre bilder jeg ser når jeg hører og leser hans tekster til sangene – tekstene hans om det virkelige liv, slik det var for ham i Skånegatan, i gården og i underetasjen med sin familie, forteller Folmoe.

Vernissage

Hun mener vi får innblikk i hans sinn på en helt spesiell og nesten avkledd måte.

Alle disse stemningsfulle, merkelige og såre sanger, de er som fra hans sjels dagbok. «Blomman» blir ikonisk, et symbol på at vi i vår skjørhet holder likevel ut, utdyper hun.

Vernissagen finner sted på Galler i Aspect, den 1. februar. Utstillingen står til den 29. februar. Folmoe vil være til stede for å signere bøker både den 1. og 2. februar. Camilla Prytz er vertinne under åpningen.

Back To Top