fbpx
skip to Main Content
VEIVISER: En rekke skilt og kart er satt opp ved startpunkt og i stikryss slik at det er en smal sak å orientere seg. Her ved parkeringsplassen i Brattvollheia.

Ukens vandring: Lømslandsheia

Denne gangen skal vi ta for oss Lømslandsheia i Tveit, hvor vi finner et finmasket nett av merka turstier.

 

Et informativt turkart som er utgitt av OK Sør i samarbeid med turgruppa i Tveit Idrettslag gir mange muligheter for flotte naturopplevelser. Med målestokk 1:20 000, er det et detaljert kart med en mengde interessepunkter tegnet inn. På baksiden av kartet er interesse­punktene nærmere beskrevet.

Enkleste adkomst til Lømslandsheia er å starte fra Brattvollheia ved Ryen. Det er plass til å parkere i en av de siste svingene på vei opp i boligfeltet. Her er det også informasjonsskilt med kart og veivisere. Alt ligger til rette for å få en rundtur i variert terreng og med flotte utsiktspunkter. Følg kjerreveien inn Bestedalen. I starten kan det være ganske fuktig og gjørmete etter nedbør, så godt fottøy anbefales.

FLATER UT: Lømslandsheia byr på fine partier med glissen furuskog, åpne myrdrag og svaberg.

 

Idyllisk tjønn
Snart går kjerreveien over i sti, og etter en stund er det en lysning i skogen. Det er Mørkestøltjønn som åpenbarer seg, en liten idyll inneklemt mellom høye åser. Vi følger stien langs tjønna. For de som vil ha en lengre tur, er det mulig å fortsette nordover til Sandnesheia som har et rikt utvalg av merka løyper, men vi tar av til venstre i enden av tjønna og fortsetter bratt opp stien mot Høiehei. Dette er en krevende stigning, så beregn god tid. Et skilt forteller at det er en rasteplass noen hundre meter vekk fra stien. Den kan anbefales. Den merka stien svinger så sydover og opp på Skaudeheia. Tre hundre meter av stien er ikke merka, men stien er tydelig, så det vil ikke være noe problem.

UTSIKT: Fra Varen, 190 meter over havet, har man Tveitbygda for sine føtter, og i det fjerne skimtes havet.

 

På kirkevei
Nå er vi oppe i høyden hvor det flater fint ut med glissen furuskog og svaberg. For mange vil nok dette være høydepunktet på turen. Lømsland kirkevei, fra Bjelle til Tveit, gikk over Lømslandsheia, og vi er inne på den samme veien på vår tur.

Snart kommer vi til et nytt stikryss med kart og veivisere, og vi får valget mellom å gå strake veien ned til parkeringsplassen eller å ta avstikkeren til utsiktspunktet Varen. Vi anbefaler det siste, for her er det en luftig utsikt ut over bygda og like ut til sjøen fra det 190 meter høye punktet. Husk å skrive deg inn i turboka som er lagt ut her. Fra Varen er det en kort tur nedoverbakke til parkeringsplassen.

Beregn rundt tre timer på rundturen, for da er det tid til en god rast underveis.

Back To Top