fbpx
skip to Main Content
Lek I Skogen
RYSTET LANDET: Baneheiadrapene rystet nasjonen. Nå blir det dokuserie av hele saken. Barna på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: illustrasjonsbilde.

Baneheia-dokumentar på trappene

TVNorge har det siste året, halvannet, arbeidet med en dokumentarserie om drapene i Baneheia. Produksjonsselskapet Monster har fått oppgaven, og det er Kelly Lillesund som skal produsere den.

 

Kriminalhistorie

Nå er det 20 år siden to piker ble voldtatt og myrdet i den ellers idylliske naturperlen. De hjerteløse handlingene rystet Norge til hjerterota, og Baneheia-saken er en av de mest omtalte sakene i norsk kriminalhistorie. Episoden er i senere tid blitt omtalt som et nasjonalt traume.

– Vi mener det er både riktig og viktig at Baneheia-saken blir grundig belyst, også for et større publikum. Dommen mot Viggo Kristiansen er kraftig kritisert fra flere hold, og det er sådd betydelig tvil rundt dommen, mens påtalemyndighetene, på sin side, fremstår sikre i sin sak. Vi vil forstå hvorfor, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland.

Viggo Kristiansens dom har vært forsøkt gjenprøvd flere ganger. Den foreligger i dag til revurdering hos Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, for sjuende gang.

Vil snakke med flere

For tre år siden ble boken «Drapene i Baneheia» lansert, ført i pennen av journalist Bjørn Olav Jahr. Boken setter et kritisk søkelys på etterforskningen, bevisene og rettsgangen som førte til dommen mot Viggo Kristiansen. Pressens dekning blir også omtalt. Jahr har analysert dokumentasjon som ikke har vært tilgjengelig for offentligheten, og nye detaljer som er kommet til senere, etter dommen falt. Han konkluderer med at Viggo Kristiansen er uskyldig dømt, og at pressens omtale av det hele, har vært både partisk og følelsesladet. Jahrs oppsummering er interessant, og han er blitt offentlig kritisert for å blande seg inn.

– Bjørn Olav Jahr er en bidragsyter i serien. Han har tatt tydelig standpunkt i saken, basert på sin gjennomgang av bevisene. Serien vil se på saken i sin helhet, både momenter som taler for Kristiansens skyld og uskyld. Vi vet at det hittil har vært en utfordring å få representanter fra politi og påtalelesiden i tale, noe som kan gjøre at saken kan bli fremstilt ubalansert. Vi er svært bevisste på denne problemstillingen, og vi vil gjøre det vi kan for å få med flest mulig stemmer og perspektiver i serien, sier Espen Skoland.

Dokumentarserien skal etter planen vises på TVNorge og Dplay høsten 2020.

Back To Top