fbpx
skip to Main Content
DOGA-vinnerne
JUBEL: Her er alle vinnerne av DOGA-prisen.

Pris til Under og Grimstad-tang

DOGAs hedersmerke 2020 gikk til Lindesnes Havhotell og Snøhetta for undervannsrestauranten Under. Det samme gjorde Hellstrøm sin nye akevitt som bruker tang fra Grimstad.

 

Nylig ble DOGA Hedersmerket utdelt under DOGA-dagen 2020 i Oslo. Aldri før har så mange fått hedersmerket samtidig.

– Nivået på de beste design- og arkitekturprosjektene er skyhøyt i år, og dermed er det ikke overraskende at rekordmange tildeles DOGA-hedersmerket. Samtidig er det stor spennvidde på vinnerne, både på bransje og fagdisiplin. Det er ingen tvil om at disse prosjektene tilfører næringslivet og samfunnet store verdier, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA).

Sørlendinger vant

Hele ti design- og arkitekturprosjekter ble vurdert av en fagjury. Resultatet var at Forsvarsbygg, Laerdal Global Health, Lindesnes Havhotell og de unge designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue gikk seirende hjem.

På Spangereid i Lindesnes kan du nyte en gourmetmiddag mens du sitter flere meter under havnivå. Det er brødrene Stig og Gaute Ubostad fra Lyngdal og Lindesnes Havhotell som er mennene bak Europas første undervannsrestaurant, med god hjelp fra verdensberømte Snøhetta.

Design i sentrum

Under åpnet opp 20. mars i fjor, og er et produkt av tverrfaglig samarbeid mellom arkitekter, designere, havforskere og håndverkere med lokal tilhørighet. Eksteriøret er designet for å ta hensyn til elementene både over og under vannflaten.

Innvendig er en egen møbelserie bare for restauranten, og lokal eik går igjen i interiør og detaljer. Bygget er utstyrt med en rekke sensorer og kameraer som lar havforskere studere den lokale havfloraen og -faunaen.

Storslagent

Juryen gratulerer Snøhetta og Ubostad-brødrene med et «aldeles storslagent prosjekt»:

– Vi lar oss imponere av en svært omfattende prosess som det må ha vært krevende å lede, men som til gjengjeld har resultert i et landemerke innenfor matkunst og havforskning. Her er alt gjennomtenkt ned til minste detalj, og samspiller mellom akustikk, farger og form har skapt en helt egen verden der nede under vannflaten, står det i jurykjennelsen.

Tang i akevitt

Akevitt blir stadig mer populært. Derfor utvikles det også hele tiden nye varianter.

TV-kokken Eivind Hellstrøm står bak flere av disse, blant andre Hellstrøm Sommer Aquavit. Målet er å gjøre akevitten til en helårsdrikk, i stedet for en kuriøsitet som kun hentes fram til julemiddagen. Hellstrøm har blant annet brukt blæretang fra Grimstad for å komponere en mild og rund sommerakevitt.

Til flasken henter vinhuset Moestue Grape Selection og designpartner Olssøn Barbieri inspirasjon fra myter og overtro knyttet til den norske midtsommernatten.

Imponert

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever den helhetlige gjennomføringen av produktet.

– Flasken minner om gamle, håndmalte flasker, og er etter vår mening et svært vellykket samarbeid mellom designer og illustratør. Det er også et stort pluss at de har løpt linen helt ut, uten å falle for fristelsen til å kutte noen svinger med for eksempel plastforsegling eller papiretiketter, skriver juryen.

Back To Top