fbpx
Annonse:
TID FOR HVIL: Denne Kjempestore Lenestolen Er Til Fri Benyttelse For Slitne Turfolk.
TID FOR HVIL: Denne kjempestore lenestolen er til fri benyttelse for slitne turfolk.

Ut på tur: Blomliknuten

Denne gangen reiser vi til Hægebostad vest i Agder for å bestige Blomliknuten 547 meter over havet. Utsikten herfra gir full valuta for turen bort.

Den merka ruta starter ved Naglestad skisenter. For å komme dit er det enklest å kjøre E39 til Lyngdal og så ta av på RV 43 nordover til Birkeland (ikke Birkeland nord for Kristiansand) hvor det er skiltet til Naglestad. Det er mulig å parkere ved skisenteret. Her starter vi på den 3,4 kilometer lange turen til toppen. Vi passerer ganske snart det vesle alpinsenteret, før vi følger veien videre langs Lokevatnet og gjennom spredt hyttebebyggelse.

GODT SKILTET: Ingen tvil om at vi er på rett vei i starten av turen.

 

Rundskue
Et skilt forteller at vi skal ta av på en sti til venstre, og her begynner stigningen. Det er ikke særlig bratt, så turen er ikke krevende, men det går stort sett oppover hele veien. Glissen skog og fine svaberg preger området, og vi passerer noen luftige, men ikke skumle, partier. Vel oppe kan vi glede oss over formidabel utsikt horisonten rundt på en klar dag. En siktskive forteller hva vi kan se, og det er ikke rent lite. Årdalsknapen og Himmelsyna i Bygland, Hesteheia i Greipstad, Ropstadknuten i Vennesla, Hekkfjell i Eiken og sjøen ut for Ålo i Søgne er noe av det som er nevnt. Ta gjerne med kikkert.

TIL TOPPS: Steinvarden ble reist av Norges Geografiske Oppmåling rundt 1850 og markerer turens høydepunkt. Her er det fri sikt horisonten rundt.

 

På ski til topps
På høyeste punktet er det en flott steinvarde som ble satt opp av Norges Geografiske Oppmåling omkring 1850. En litt overdimensjonert stol har også fått plass på toppen i nyere tid. Den innbyr til hvil etter oppstigningen. Om det blåser på toppen, er det mange fine plasser for rast langs stien som ligger i ly for vinden.

Med en god rast inkludert, vil vi antyde en tidsbruk på tre til fire timer tur- retur. Om vinteren kjøres det løyper til toppen dersom det er nok snø, da er det en litt annen trasé som kjøres enn den som går på barmark.

Historien forteller
Frem til 2. verdenskrig ble det arrangert kristelige stevner på Blomli. Trolig var det stevne 22. juni 1941, dagen da Tyskland gikk til angrep på Sovjet. Mange tyske fly fløy lavt over Blomli, på vei østover. Det må ha vært en sterk og antagelig uhyggelig opplevelse for de som var til stede den gang.