fbpx
skip to Main Content

Ut på tur: Håstølknuten

Denne gangen skal vi til Birkenes og til det høyeste punktet i kommunen så langt sør, Håstølknuten, 429 meter over havet.

 

Vi må legge til at den deler høyderekorden med Heimdalsknuten, noen kilometer unna. Begge toppene er verdt å besøke. Heimdalsknuten vil vi skrive om senere.

God parkering
For å komme til utgangspunktet for tur til Håstølknuten, kjører man til Kylland, ei lita grend langs fylkesvei 406 mellom Senumstad bru og Fidjetun stasjon, om lag 17 km nord for Birkeland. Fra Kristiansand er det snaue fem mil til Kylland. Her er det god plass til å parkere, og starten på turen er markert med et skilt som opplyser at det er to km til toppen, og at ei rundløype er på fire km.

Det er merka hele veien og i begynnelsen går det bratt opp en kløvsti før det går over i fine svaberg med glissen skog. En kort avstikker til Råmundhelleren kan absolutt anbefales. Den er en av de største i Agder, 14 meter bred, sju meter dyp og den måler fire meter under taket.

Eventyr
Det er sagt at det skal være plass til 40 kyr inne i helleren. Sagn om hula mangler heller ikke, på 1600-tallet skal det ha bodd en som het Råmund i helleren, sammen med familien. Det var mens de ryddet og bygget gården Håstøl. For barna i turfølget er Råmundhelleren et spennende innslag.

Videre til toppen blir utsikten bare bedre og bedre, og vel oppe ser man sjøen i sør, Lindeknuten i Tovdal og Himmelsyna på grensa til Bygland i nord. Kikkert anbefales. Det er mange fine plasser å slå seg ned for å ta en rast, også plasser i le om det blåser på toppen.

I stedet for å gå tilbake samme vei er det verdt å lage turen som ei rundløype. Det er enkelt, siden det er merka også her. Stien tar deg forbi de blankskurte Svobergfjellene. Stedvis er det ganske bratt, så om det er fuktig må man utvise varsomhet. Siste delen av stien til Kylland er en traktorvei.

Inkludert en god rastepause vil rundturen ta om lag tre timer.

LETT VANDRING: Mesteparten av turen går på slike slake svafjell og stien er merka hele veien.

RASERT: Steinvarden på toppen, 429 meter over havet, har fått gjennomgå – antagelig av naturen selv når det raser som verst.

NATURLIG LY: Råmundhelleren har gitt ly for både folk og fe i uminnelige tider. Dimensjonene er imponerende og det sies det skal være plass til 40 kyr under taket.

STILLE GRENDER: Kylland heter den vesle grenda hvor turen begynner.

Back To Top