fbpx
skip to Main Content
Illustrasjon

Frykter coronakarantene i Atlanterhavet

Fullriggeren Sørlandet er på langtur, på vei til New York. Nå må de endre kurs, etter anbefaling fra helsemyndighetene. Ombord befinner det seg nå 59 internasjonale elever, åtte lærere og et mannskap på 12. I verste fall kan skipet havne i coronakarantene.

 

I New York ble det erklært unntakstilstand 7. mars. Fullriggeren Sørlandet skulle etter planen anløpe verdensmetropolen fredag den 13. mars, men har etter grundige overveininger og tydelige råd fra helsemyndighetene nå satt kurs mot Bermuda, der det foreløpig ikke er rapportert om smitte.

Skolefri i New York

I New York var det planlagt foreldremøter og flere dagers «landlov» og skolefri for elevene. Alle arrangementer for FN-delegasjonen, Generalkonsulen m.v. er følgelig også kansellert. Entydige råd fra norske helsemyndigheter har vært å stenge skipet for besøk utenfra.

– Vi ønsker å ligge i forkant og være føre var. Derfor tar vi grep for å sikre langsiktighet og trygghet fremfor å løpe en unødig risiko. Skulle vi få smitte om bord på skuta, som etter det planlagte New York-anløpet skal gå 17 dager i rom sjø, kan vi ende opp med en uhåndterlig situasjon, sier Knut Arne Gjertsen, direktør for Fullriggeren Sørlandet.

Stenges for besøk

Covid 19-virusets inkubasjonstid ligger på mellom 5 og 14 dager. Det anses, etter råd fra kommunelege Dagfinn Harr i Kristiansand, som uforsvarlig å la elever og foreldre møtes i New York til flere dagers skolefri og utflukter med familien, for deretter å ta elevene om bord igjen og påbegynne en over to uker lang seilas til Azorene.

– Stenger vi ikke skipet for besøk, risikerer vi i verste fall et scenario der smitte ikke vil oppdages før vi er kommet langt til havs. Vi har et ansvar for mannskap og elevers liv og helse, og en forpliktelse overfor alle involverte til å holde skuta i drift. Det finnes ingen evakueringsmuligheter langt til sjøs, og skipets beskaffenhet tilsier at det ikke vil være mulig å ivareta hver enkelt på en forsvarlig måte under en smittesituasjon, sier Gjertsen, og utdyper hvor utfordringen ligger:  – Man bor og lever svært tett på en seilskute. Er én rammet, står samtlige på skipet i umiddelbar fare for å pådra seg samme smitte.

Sørlandet har krysset Atlanterhavet og ekvator, besøkt 14 havner og var på vei mot New York da informasjonen om unntakstilstanden i New York ble kjent. Det ble umiddelbart søkt råd hos myndighetene.

– Det følger selvsagt mange negative sider ved å ikke tillate kontakt mellom folk om bord og besøkende foreldre og gjester. Vi opplever heldigvis forståelse for at vi setter ansvaret for elever, lærere og mannskap høyt. Bo- og leveforhold ombord på en seilskute er et ekstra sårbart miljø for smitte og epidemier.

God dialog

Stiftelsen har hatt en god dialog med foresatte og øvrig familie. Her understrekes alvoret og hvor viktig det er å utvise stor forsiktighet i denne sammenhengen. Stiftelsen har samtidig forståelse for at det vil bli utfordrende å måtte avlyse noe som har vært planlagt så lang tid i forkant.

Endrer kurs

Fullriggeren Sørlandet endrer nå kurs, og går i skrivende stund mot Bermuda. Der er det foreløpig ikke rapportert om COVID-19 smitte, men utviklingen kan innebære at man heller ikke kan arrangere foreldremøter der.

– Vi synes dette er leit for alle, både for elever og familiene deres. De har jo gledet seg til dette avbrekket. På samme tid kjenner man på et alvor når en storby som New York innfører unntakstilstand, og vi ønsker ikke at noen skal bli smittet.

Sorry. No data so far.

Back To Top