fbpx
skip to Main Content
BÅT: Fra mars og til langt utover høsten er det diverse båtoppdrag som står øverst på listen til Øyvind Larsen.

Motor Agder: Har fulgt i bestefars fotspor

Øyvind Larsen fra Larsen Møbeltapetsering og kalesjer på Lund var aldri i tvil om hvilken yrkesvei han skulle velge. Nå driver han ut fra egne lokaler og forteller om en massiv pågang rett før båtsesongen starter.

 

Vinteren beveger seg nok en gang raskt mot en ende og årets høydepunkt for små og store båtentusiaster nærmer seg med stormskritt. For mange betyr tiden da solen endelig begynner å titte frem fra mørket, at mange timer går med til forberedelser til årets sesong på bøljan blå.
– Jeg har allerede mottatt en rekke henvendelser fra kunder som ønsker å få båten klar til sesongen starter. Fra mars til langt utover høsten er det nesten bare båtrelaterte oppdrag jeg arbeider med, forteller Larsen som startet sitt eget verksted i mars i fjor.

Læretid i Harstad
At Larsen skulle velge den yrkesveien han har valgt har alltid ligget litt i kortene. Vi skal helt tilbake til Oslo i året 1947 for å finne opphavet til det som 73 år senere er starten på et suksessfylt Sørlandsfirma med base på Lund.

– Min bestefar Johannes Larsen begynte etter krigen i lære som møbeltapetserer. I 1953 begynte han å jobbe for Møbelforhandler Bråten. I 1958 fikk Johannes god hjelp av sin svigerfar til å lage et lokale i et uthus på barndomshjemmet som Johannes senere overtokk. Her jobbet han med å produsere og trekke om gamle møbler til han var godt over 80 år gammel, mimrer Larsen som opprinnelig kommer fra Østlandet, nærmere bestemt Holtangen på Hønefoss.
Som guttunge elsket Larsen å være med bestefar på jobb og det ble raskt klart at han hadde et talent for yrket. Allerede som 16 åring hjalp han til på verkstedet og når det ble tid for å gå ut i lære, sendte læremesteren Larsen til Stene AS i Harstad, hvor hans søskenbarn drev på i samme bransje.

– Bestefar var av den gode, gamle garden som stoppet om og reparerte møbler på gamlemåten. Tidene forandrer seg, faget var i utvikling og han mente derfor at jeg ville ha mer nytte av å lære meg møbelsøm. I dag er det veldig lite av det gamle igjen og hadde jeg ikke reist til Harstad, hadde jeg ikke kunnet drevet på i denne bransjen, forteller han.

Finsk samarbeid
Etter endt læretid startet Larsen opp for seg selv på Østlandet. En periode jobbet han også som anleggsgartner. Da turen gikk til Lillesand for ti år siden fikk han jobb på Industrisøm i Arendal, men ønsket om å igjen ha noe eget var sterk.

– Svogeren min driver forretning i nabolokalet og foreslo at jeg skulle flytte inn her. Husleien er god og lokalet ligger sentralt til på Lund. Jeg har ikke angret en dag på at jeg tok mot til meg og satset, for tilbakemeldingene fra kunder er så langt veldig gode, smiler han.

Kundene som kommer innom er ute etter alt fra å få trukket om og reparert gamle møbler, til å fikse kalesjen på båten. Nå som sommersesongen nærmer seg, merker Larsen en solid pågang av båtkunder som ønsker både små og store oppdrag.
– Jeg syr rundt 50 kalesjer i året, har et samarbeid med båtfabrikken Varuste i Finnland og kan derfor tilby kalesjer fra blant annet Finnmaster og Yamarin. I tillegg til dette bytter jeg mye glidelåser, skifter ødelagte vinduer og lapper hull og rifter som har oppstått i stoffet, sier han.

Forlenge levetiden
Larsen legger til at en kalesje har en levetid på rundt tolv år dersom den blir passet godt på. Kalesjen er sydd sammen av en tråd laget av en blanding av bomull og polyester og denne bør etter noen år syes over da tråden kort og greit råtner vekk på grunn av sol og vann.

– Dersom man syr over og forsterker sømmene en to-tre ganger i løpet av kalesjens levetid kan man kjøpe noen ekstra år, forklarer han.I tillegg er jordslag og alger en stor utfordring for kalesjen, og blir den ikke vedlikeholdt og vasket kan dette føre til at levetiden blir vesentlig kortere enn ønsket. Larsen anbefaler skånsom vasking for hånd da industrielle maskiner ofte sliter mye på stoffet og kan føre til at stoffet slites ut raskere enn nødvendig.

– Jeg anbefaler heller ikke folk å bruke høytrykkspyleren hjemme da dette også er hardt for duken. Her hos oss vasker vi for hånd med milde vaskemidler og vi impregnerer duken slik at den er klar for nye eventyr. Jeg har også en rekke oppdrag med å trekke om møbler i båtene, bedyrer han.

Reparerer minner
Resten av året er det ordinære møbler som får det meste av Larsens oppmerksomhet. Han forteller at folk kommer innom med alt fra favorittsofaen til gammelt arvegods som trenger en oppgradering.

– Noen ganger betyr gamle møbler så mye at man ikke ønsker å kaste dem på dynga. Tidens tann tærer på, og for å kunne beholde gamle minner er det ofte nødvendig med reparasjoner. Jeg er kjempeglad for jobben min og føler meg veldig heldig som kan følge i bestefars fotspor.

JOBBET: Johannes Larsen jobbet til han var godt over 80 år ut fra lokalene i uthuset. Foto: Privat
Back To Top