fbpx
skip to Main Content
NEKTET: En restaurant i Bergen som drives av en sørlending, nekter å servere utenlandske turister av frykt for coronasmitte. Foto: illustrasjonsbilde av Phovoir/ Colourbox.

Nekter å servere utenlandske turister

Sørlandsavisen har førstehånds kjenneskap til at en sørlending som driver en restaurant i Bergen avviser turister fra utlandet av frykt for coronavirus. – Rart og hysterisk, mener bransjen i Kristiansand.

 

I Bergen sentrum er det en restaurant som kategorisk avviser spisegjester dersom de er utenlandske turister. En sørlending avisen har snakket med, og som i praksis driver nevnte etablissement, bekrefter at turistene blir bedt om å snu i døren.
– Vi er ærlige med dem om vår bekymring, og det har ikke vært noen protester hittil. Noen har vist uttrykk for at de er lei seg for å bli avvist, men vi må tenke på vår egen helse og våre stamgjester, forteller den over 40 år gamle servitøren som ønsker å være anonym.

Ulovlig praksis

I følge Likestillings- og diskrimineringsombudet kan det å nekte noen tilgang til en vare eller en tjeneste være straffbart etter straffeloven § 186. Dette gjelder blant annet der forskjellsbehandlingen skyldes hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse. Da regnes det som diskriminering.

Avisen har bedt Mattilsynet og Forbrukerombudet om en kommentar, men de forteller at problemstillingen faller utenfor deres ansvarsområde.

Beskytter stamgjester

Servitøren, som tidligere har jobbet ved serveringssteder i Agder, sier det er første gang vedkommende har vært med på lignende, men forsvarer tiltaket med at de har mange faste kunder de må ta hensyn til, og at smitte kan bety kroken på døren for den mellomstore restauranten som i turistsesongen får mange lunsj- og middagsgjester fra Italia, Frankrike, England, Sverige og USA.

– Vi serverer mange utenlandske turister, spesielt fra Asia, men det er helst om sommeren. Året rundt har vi mange faste, lokale kunder. De fleste bestiller mat til å ta med, og mange av dem handler så mye at én bestilling pr dag er nok til at vi går med overskudd.Vi har ikke råd til å miste disse kundene. De er viktige for restaurantens eksistens. Vi er totalt avhengige av dem. Derfor har vi avvist utenlandske turister. Vi kan ikke risikere å spre smitte.

Ser an situasjonen

I Kristiansand, hvor det også er avdekket smitte, tar serveringsbransjen det mer med ro. Alle fleste følger helsemyndighetenes råd og avventer videre instrukser.

– Umiddelbart tenker jeg at det er rart hvis restauranter skal måtte vurdere slikt. Det bør være opp til styresmaktene å ilegge oss slike restriksjoner, forteller daglig leder ved Håndverkeren, Erik Wikstøl. Håndverkeren har vært under samme ledelse i seks år.

De fleste, men ikke alle restauranter i Kristiansand sentrum, har svart på våre henvendelser og ønske om kommentar.

Har du spørsmål omkring coronaviruset, enten du er bekymret for smitte eller lurer på når du bør oppsøke lege, ligger all nødvendig informasjon på Helsenorge.no. Der finner du offentlige råd, fremsatt av Folkehelsinstituttet og Helsedirektoratet. Lettfattelig informasjon for barn og unge, finnes også.

Denne artikkelen er modifisert siden den først var på trykk, 12. mars.

Back To Top