fbpx
skip to Main Content
IDEMYLDRING: Spørsmål omkring besøk i svømmehall er oppe til drøfting på redaksjonsmøte i FUS NJUS. Fra venstre rundt bordet: Sunniva Trondsen, Jonatan Lucas Hill, Ahmed Ali Hussein, Max Jokumsen Hadeland, Henriette Kjellevand (ped.leder), Knut Fosdahl (assistent) og Alina Bajraktarevic.

Barnehage med egen avis

Fus Njus er det slående navnet på avisa som barna i Fus barnehage i Vågsbygd står bak.

 

– Jeg tok bilder av snømannen. 

– Og jeg tok bilder av hoppet som vi bygde.

Anina og Jonatan er ikke vonde å be når vi vil høre hvordan det var å dekke foregående ukes begivenhet i barnehagen – snøen som omsider innfant seg og som ble liggende lenge nok til at det ble tid og anledning til nevnte byggeaktiviteter. Foruten å ta bilder med mobiltelefon, har de to, sammen med de andre i redaksjonen, drevet med intervjuarbeid blant barna i barnehagen.

Anina og Jonatan er medlemmer i redaksjonen som består av sju medlemmer, pluss Knut Fosdahl, assistent i barnehagen, og den som koordinerer arbeidet med Fus Njus.  Pedagogisk leder, Henriette Kjellevand er også med, og trekker i noen tråder fra tid til annen.

Rapport fra bassenget

Vi sitter i redaksjonslokalet hvor vi nettopp har fått servert utkast til avisens forside, foreløpig uten tekst. Den er både fargerik og med spennende layout, og med bilder av aktiviteter i snøen, og dessuten av bassenget i nærliggende Vågsbygd samfunnshus.  Svømming, eller mer presist, tilvenning i vann, er nemlig også på timeplanen i barnehagen, og det vil de unge journalistene dekke. Dermed er det duket for idémyldring. Hvilke spørsmål kan vi stille til plaskende barn i bassenget?

«Hva liker du best på svømminga?»  «Hva liker du best å leke når du er i vannet?»  «Er vannet kaldt?»  Dette var noen av ideene som poppet opp rundt bordet. De har ikke tenkt å møte opp i svømmehallen uten å være forberedt.  Korrekt utstyrt er de også, med gule vester med «PRESSE»  påskrevet. Pressekort er også obligatorisk, alle har fått sitt med navn og bilde.   

Klar til påske

Ideen til avisprosjektet var det assistent Knut som fikk:
– Jeg foreslo det på et personalmøte og høstet bifall fra de andre ansatte. Nå har vi holdt på i to-tre uker og jeg regner med vi skal gi ut avisa til påske. Den blir spredt til alle ti avdelinger i barnehagen, og alle barna får den med seg hjem.  

For Knut, som er utdannet innen media, var det nærliggende å tenke avis når det skulle lanseres nytt prosjekt i barnehagen. Det er de eldste barna som får være med på avisprosjektet, og de blir ikke arbeidsledige før påske. Barnehagen har avdeling for alle tre nødetater; politi, brann og redning, og det planlegges øvelse om ikke lenge. Da skal selvsagt de unge journalistene være på tå hev og rapportere fra hendelsene.  

Skikkelig Fus Njus, altså.

Artikkelen ble først publisert i papiravisen torsdag 12. mars.

Back To Top