fbpx
skip to Main Content
Foto: Microsoft Norge

Bekymrer seg mest for barnas nettbruk

Seks av ti nordmenn engster seg på vegne av andre familiemedlemmer når det gjelder nettsikkerhet.

 

I følge en undersøkelse gjennomført av Yougov på vegne av Microsoft Norge, er det barnas ve og vel på internett nordmenn er mest bekymret over, etterfulgt av uro for egen sikkerhet. Den vanligste frykten er tilknyttet økonomisk svindel. Nummer to på listen er uønsket kontaktet fra fremmede. Det er de eldste databrukerne som er mest redd for å bli svindlet, mens barnefamiliene er mer redde for uønskede henvendelser.

– Ser vi på mediedekningen rundt farene på nett, kjenner man nok igjen disse to bekymringene. Vi leser stadig vekk om svindelforsøk og uønsket kontakt, og det er viktig at disse temaene holdes varme da den beste måten å unngå at flere blir rammet er gjennom kunnskap, forteller Ole Tom Seierstad, nasjonal sikkerhetsdirektør i Microsoft Norge.  

Snakker med barna

Kun fem prosent vegrer seg for å publisere private bilder og videoer av egne familiemedlemmer og barn, i følge undersøkelsen. Likevel er nettvett høyt oppe på prioriteringslisten blant foresatte. Hele tre fjerdedeler hevder at de prater med barna sine om trygghet på internett.
– Det har jo vært spesielt mye fokus på nettsikkerhet rundt barn de siste årene. Derfor er det gledelig å se at det fører til diskusjon rundt temaet i norske familier. Temaet får heldigvis fortsatt mye oppmerksomhet.

Fjerdeparten av foreldre vedgår at de gir barna sine tilgang til egne datamaskiner, som i hovedask blir brukt til spill, hovedsaklig, og deretter sosiale medier. 

Seks trygghetstips

Det skal lite til for å forbedre tryggheten når man surfer. Dette er Microsofts seks råd til en tryggere netthverdag:

  1. Skaff deg antivirus. Dersom programvaren er oppdatert, vil dette forhindre datatyveri og andre sikkerhetsbrudd.
  2. Bytt passord ofte. Ikke velg passord som andre kan gjette seg til. Bruk derfor ikke bursdager eller navn på familiemedlemmer, kjæledyr eller favorittbilen.
  3. Vær skeptisk til henvendelser fra ukjente. Kontrollér avsender før du åpner meldinger fra ukjente, og vær veldig forsiktig med å trykke på lenker eller vedlegg som er uventet.
  4. Oppdater operativsystemet regelmessig. Dette beskytter deg mot sikkerhetshull og nyoppdagede trusler.
  5. Unngå å dele passord. Hver gang du gjør det, risikerer du at det havner på avveie.
  6. Snakk om nettfarer. Jo mer vi snakker om trygg atferd på internett, jo flinkere vil alle bli på det. Det hjelper å minne hverandre på at farer eksisterer, og hvordan man kan unngå dem.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen ble gjennomført i desember 2019 av YouGov for Microsoft Norge. Den ble utført av et representativt utvalg mellom 18 og 74 år og hadde 1007 respondenter. Undersøkelsen hade som mål å avdekke nettbrukeres atferd, innstillinger og forhold til nettsikkerhet.

Sorry. No data so far.

Back To Top