fbpx
skip to Main Content

De beste hjemmeaktivitetene for store og små

Å være innelukket i sofakroken kan høres behagelig og avslappende ut i første sekund, men kan fort utvikle seg til brakkesyke og kjedsommelighet i det neste. Vi har fått mange tips fra våre lesere om deres beste hjemmeaktiviteter og samlet de beste tipsene her.

 

Når man forsover seg til hjemmekontor på femte døgnet etter å ha rundet Netflix natten før, og nyter den tredje kaffepausen med God-morgen Norge i bakgrunnen før man starter på jobb, lengter de aller fleste etter å endelig komme seg tilbake i vanlige rutiner igjen. Spesielt desperate er nok de med små barn som fortsatt må opp før kl 07.00 og som stadig må finne på nye kreative tidsfordriv på et begrenset areal, men med ubegrenset energinivå. Her er noen av de beste tipsene til hjemmeaktiviteter vi kunne finne for store og små.

SPANDERER FUGLEKASSER: På nærbutikken kan barn og unge forsyne seg med materialer for å lage sin egen fuglekasse hjemme, spandert av Rette Bygg AS, Proflex og Optimera.

Utfordre kreativiteten

Kunst og håndverk er gøy for voksne og barn i alle aldre. Det finnes flust av hobbybutikker som fortsatt holder oppe, og

om du holder deg hjemme er utvalget stort og med kort leveringstid på internett. Tegne, male, perle, strikke, spikke, snekre, her er utvalget stort og kreativiteten eneste begrensning.

Er du småbarnsforelder anbefaler en leser brettspill, perlesett og play-doh fra lekebutikken for å stimulere kreativiteten til de små. Tobarnsmor Angelika anbefaler å samle inn kongler, greiner, fjær, egg og maling og ha påskeverksted for hele familien, og håndverksbedriften Rette Bygg AS satte ut en kasse med «bygg selv» fuglekasser utenfor nærbutikken, så barn kan glede seg med litt sløyd i egen hage.

Dyrk det musikalske

Musikk er litt som en egen dimensjon og omfatter så uendelig mye. Radio, film, stemning, kjærlighet, lidenskap, samhold, kreativitet, dans, rytme. Listen er lang og de aller fleste har musikk nært knyttet til gode minner, tanker og følelser på ett vis.

Har du alltid drømt om å lære deg noter eller et instrument kan dette være tiden å starte. Youtube og App-store er fulle av instruksjonsvideoer og mesterklasse-kurs for å lære det du kan tenke deg av musikk, produksjon, dans og instrumenter. Ditt lokale korps eller kulturskole hjelper gjerne med å låne deg det det du måtte trenge, eller du kan investere i et billig førstegangsinstrument hos din lokale musikkbutikk.

Undertegnede har selv barn som går på dansing ukentlig. At dansesenteret nå er stengt er ikke noe stas, men hver uke sender instruktøren instruksjonsfilmer som må øves på hjemme. Da hopper vi rundt til koregrafi og full musikk hele familien. Går du ikke på dansing allerede er «BliMe» sangen på NRK Super utrolig bra. Appen er helt gratis og «BliMe» sangen er et stort prosjekt der hele Norge danser for en god sak.

AKTIVITET I FINVÆRET: Trampoline er et sikkert kort for å slå ihjel mangfoldige aktivitetstimer i finværet.

Tid for hage

Dette er tiden for å benytte seg av din egen hage og eventuelt nærmeste turområde. Helsedirektoratet anbefaler å holde seg unna populære turområder med masse mennesker, men en tur i ditt lokale nabolag, lysløype, andedam, eller bålplass i skogen er perfekt for kropp og sjel.

Mye tid og fint vær åpner for å få unnagjort vårrengjøringen i hus og hage. Vask av hus og hjem, luking i bed, maling av gjerde og planting av blomster. Inkluder gjerne barna i alt fra raking av løv til maling, snekring, og planting, de enkleste ting kan bli veldig gøy og aktiviserende om man får lov å gjøre det sammen med Mamma og Pappa. Selv har vi fått ut basketballnett, kritt og sparkesykkel, og fått opp trampolinen som allerede har opptatt mangfoldige aktivitetstimer hos de små.

En besteforelder tipser om at å plante frø og spirer i vinterhagen med barnebarna ble en heldagsaktivitet for tre generasjoner som er spennende i lang tid fremover. Når de små får bidra i hele prosessen, fra å fylle potter med jord til å se spirene vokse, så skaper det engasjement i lang tid. Barna vanner hver gang de kommer på besøk og følger med på hvordan spirene vokser. Vinterhage eller drivhus gjør dette ekstra spennende, men kan også gjøres med potter i et vindu med direkte sollys.

En piknik i hagen er også et godt tips, der kan du diske opp med kaffe, saft, kjeks og vafler for voksne, barn og medfølgende kosebamser i fint vær og frisk luft.

 

Frisk opp hjemme

Mye hjemmetid kan fort gjøre at en går litt lei av omgivelsene. Da er det jo perfekt med litt ekstra tid til å friske opp hjemme. Hvorfor ikke ta en liten oppussing sammen med vårrengjøringen, kanskje fikse eller bytte ut noen gamle møbler, male en vegg eller to, eller ordne noen nye praktiske løsninger. Du kan billig og enkelt få en helt ny romfølelse bare ved å male litt, ommøblere, eller bytte ut gardiner og sofaputer med litt andre farger og former.

De fleste møbelbutikker har nettbutikker og inspirasjonsbrosjyrer med gode tips på nett for deg som vil friske opp litt i hjemmet, og handler du fra lokale møbelforhandlere kan du forvente kjapp levering og å bli litt ekstra godt ivaretatt i disse dager. Lokalbutikkene trenger deg!

Barnefamilier opplever ekstra mye rot i disse dager, da kan det være godt med en lekekiste der du kan stappe det som flyter rundt i stua til enhver tid, eventuelt benytte sjansen til å fikse opp loftstua eller barnerommet med en ny farge og møblering så det kan herjes der istedenfor i stua. En leser tipser om å teipe elektrikerteip som et paradis på gulvet, eller til og med som en hinderløype over og under møbler gjennom flere rom.

Lek med maten

GØY Å SMAKE: Et høydepunkt for Ludvik Bjørn og Linnea Sofie Jensen er å få smake på deiger og kremer under baking. Når alt er ferdig skal fingre og slikkepotter oppi bollen så ingenting går til spille.

Ekstra tid betyr ekstra god mat! I alle fall bør det gjøre det. Mange benytter situasjonen til å sette litt ekstra pris på matlagingen i huset. Sett dere ned sammen og se gjennom youtube videoer, matlagingsapper og oppskrifter og finn ut av hvilke nye retter dere har lyst til å smake på. Mer tid åpner opp for en helt ny verden av smaker og ingredienser du aldri har prøvd før. Nå har du mulighet til å sette opp en hel ukesmeny med spennende retter, og til og med ha tid til å tilberede dem.

Har du barn er dette en ekstra gylden mulighet til å inkludere dem i matlagingen, og å lære barnet om sunn og variert mat fra alle verdens hjørner. Sett av god tid til å tilberede, og la barnet gjøre småting som å måle sukker, helle melk, hakke kjøttdeig og røre i suppa. Barn elsker å inkluderes i de voksnes oppgaver, ofte til de voksnes store frustrasjon. Ta dere god tid og inkluder dem mest mulig for å skape gode øyeblikk de husker, så får de kanskje litt ekstra glede av matlaging også i fremtiden.

Et stort høydepunkt i vår familie er å få smake på deiger og kremer under baking. Der må det deles opp så han får helle sukker og hun får helle melk, og til slutt når alt er rørt sammen så skal fingre og hender og slikkepotter oppi bollen så ingenting går til spille. Ekstra gøy er det å putte rosiner og rulle bollene og pensle med egg før de går i ovnen, forteller tobarnsmoren Angelika Blasiak.

Bibliotek i lomma

Folk har vel sjelden lest så mye bøker som nå, men hvis ikke du har sikret deg et lager av bøker å forskanse deg med så er det mange løsninger allikevel. Man kan alltids gå inn på bokbutikker på nett og handle der, eller så har biblioteket gode tilbud på et hyggelig budsjett. Det finnes også et stort antall apper som tilbyr bøker på nettbrett og telefon, og egne lydbok-apper for de som foretrekker det.

Det har vært stort fokus på alle de barna som ikke følges opp godt nok nå når skole og barnehage er stengt. I den anledning dukker det opp mange gode frivillige bidrag. Hver dag kl 14.00 holder for eksempel Brannbamsen Bjørnis lesestund for alle barnehagebarn på nett. Reptilparken og Dyreparken har også egne undervisende live-sendinger der barna hjemme kan stille spørsmål og få svar direkte. NRK har også opprettet en egen «Skole» kategori med lærerike serier og filmer for barn i alle aldre.

Konsert i stua

KINO I HJEMMET: Noen av vårens kinonyheter er allerede nå å finne i filmleietjenester i din egen stue.

«Underwing avlyser Norgesturne – arrangerer konsert på internett!». Slik lyder overskriften på siste pressemelding til det lokale rockebandet Underwing. Med avlysninger av tusentalls konserter og kulturarrangementer har man måttet komme opp med alternative måter å nå ut til befolkningen på, og den 14. mars måtte de ta den planlagte Norgesturneen fra scenen og inn i stua.

– Når meldingene begynte å tikke inn om at konsertene ble avlyst så fikk vi en ide. Vi lever jo i et digitalt samfunn, og mulighetene for å være innovative er jo alltid tilstede. Det ble litt stress å rigge opp og finne ut av det tekniske på kort varsel, men konserten gikk veldig fint! Vi kommer definitivt til å gjøre mer av dette fremover, forteller pressekontakt Magnus Christiansen.

Store konsertarrangører og streamingtjenester som Ticketmaster, Twitch, Youtube og Instagram har allerede tiltak som «Koronerulling» og «Brakkesyke» som er skreddersydd for å holde liv i live-sending av konserter og andre kulturarrangementer i en vanskelig tid for hele kultur-Norge.

Utforsk universet

Mange museer, fornøyelsesparker og attraksjoner ønsker å tilby omvisninger også i krisetider der de tvinges til å holde stengt. Det spennende med virtuelle omvisninger er at det også åpnes opp for å besøke steder langt utenfor ditt eget distrikt. Vitensenteret har for eksempel tipset om en link til Norsk Romsenter der du kan utforske verdensrommet med reelle bilder fra NASA, hjemme fra godstolen. Og Disneyland har en ny omvisning med «Google streetview» så du kan besøke parken fra din egen stue. Om du leter litt så finner du kanskje en spennende fornøyelsespark, akvarium, spøkelseshus eller berg og dalbane som tilbyr noe liknende?

Mange kinoer er tvunget til å holde stengt, som for din del betyr at du ikke får se den siste kinofilmen før den kommer som leiefilm om et halvt års tid. Men fortvil ikke, noen av de siste filmene som skulle gått på kino er faktisk fremskyndet til å sendes som leiefilm allerede før påske. Har du T-We, Get, Apple tv, Viaplay eller andre filmleie-tjenester kan du logge inn og finne helt nye spillefilmer som ikke har rukket å gå på kino ennå, og se dem for første gang i din egen sofakrok.

Klapp for hverandre

Klapping er blitt et nasjonalt fenomen. Vi klapper for de som jobber, for de som sitter hjemme, for de store og for de små. På mange vis har har nok hele korona-situasjonen satt i gang en internasjonal samholdskampanje der vi lærer oss å sette litt mer pris på alle og hver enkelt som bidrar til at samfunnet går rundt. Er du en av de som sitter i disken på butikken, en stor klapp til deg, lege på sykehuset, klapp for deg, sitter du hjemme alene og ensom, en ekstra klapp til deg.

Mange føler nok at denne klappekampanjen kan bli litt overflødig, men det finnes enormt mange av de som sitter hjemme alene, ensomme og angstfylte, som trenger den klappen litt ekstra. Kjenner du en besteforelder, en kollega eller en venn i knipe. Disse trenger deg nå mer enn aldri før. Ta en facetime, en kaffe over skype eller bare en sms for å høre at de har det greit i dag også. Dette er tiden for å ta vare på hverandre og de som har det vondt. Klapp for hverandre!

HANDLE LOKALT: Det er viktigere enn noensinne å ta vare på arbeidsplasser i ditt nærområde. På nettsiden Shopkrs.no kan du handle fra lokalbutikken og få varene levert på døra. Bildet er lånt fra deres Facebook-side.

I dagens samfunn trenger man ikke omgås fysisk for å være sosial. Følger du med på sosiale medier dukker det stadig opp filmer av korps, kor, klubber og vennegjenger som omgås som aldri før, men over internett. 

Planlegg en tur ut med venninne-gjengen akkurat som før, bare med glasset hjemme i stua. Øl med gutta kl 20? Ringes da! Middag med vennegjengen? Bestill take-away og ta det over Skype.

Når du koser deg hjemme så kan du jo tenke på de mange som arbeider for å levere mat til befolkningen selv i vanskelige tider. Din bestilling kan avgjøre om noen permitteres eller ikke, eller om en arbeidsgiver slår seg konkurs og de ansatte mister jobben. Tenk på den burgersjappa, den kina-restauranten, den restauranten som holder åpen eller kafeen som baker nybakt brød til morgenen etter, og støtt dem hvis du kan.

Alle bedrifter sliter i disse tider, men det er fortsatt mange som står på for å sørge for at samfunnet går sin gang. Mange lokale butikker, helsepersonell, kokker, bakere og restauranter jobber på spreng for å holde samfunnet i gang, men også for å beholde likviditet og arbeidsplasser. Det er nå viktigere enn noen gang å handle lokalt og støtte lokale arbeidsplasser og bedrifter så vi alle har noe å komme tilbake til når dette er ferdig.

Ta vare på Kristiansand og handle lokalt.

Back To Top