fbpx
skip to Main Content
HVORDAN VELGE: Vi gir deg tips til hvordan velge gitar til konformanten.

Gitar til konfirmanten? – Slik velger du riktig

Mange ønsker seg gitar som konfirmasjonsgave, men hvordan skal man gå frem for å finne riktig type?

 

Før man skal velge gitar til konfirmanten, kan det være lurt å finne ut hvilken musikkstil konfirmanten spiller, og på hvilket ferdighetsnivå vedkommende er.

Nylon- eller stålstrenger?

Spansk gitar, klassisk eller nylonstrenger? Akkurat disse tre har samme form og samme type strenger. Fordelen med å begynne å lære å spille på en nylonstrenger, er at den vil være snillere mot fingertuppene enn en stålstrengsgitar, også kalt westerngitar. En nylonstrengsgitar brukes vanligvis til klassisk, folkemusikk og viser, men den kan også benyttes til pop og jazz. Både Sting, Willie Nelson og Katie Melua spiller utelukkende nylonstrengsgitar.
Man kan begynne og lære å spille på en hvilken som helst gitar, men de fleste velger å starte med en nylonstrenger, for så å gjerne kjøpe stålstrengsgitar senere.

Truss-rod

Ønsker du en gitar hvor halsen kan justeres, bør du spørre om gitaren har en truss-rod, uansett om du velger å få en proff til å justere den ved behov eller om du tar sjansen på å gjøre det selv. En truss-rod er en metallstang som går gjennom halsen på langs, som gjør at man ved hjelp av en umbraco-nøkkel el.l. kan justere bøyingsgraden på gitarhalsen. Gitarhalsen er sårbar for støt og for omslag i temperatur og luftfuktighet, og kan få en ugunstig bøyning ved ekstreme påkjenninger. I slike tilfeller er en truss-rod kjekk å ha fordi man da kan justere halsen deretter. En gitar med truss-rod koster vanligvis mer enn én uten.

Med eller uten mikrofon?

På en akustisk gitar, også kalt kassegitar, er mikrofon som regel fordyrende. Om du ikke har planer om å opptre for store forsamlinger, kan du spare penger ved å velge en kassegitar uten mikrofon. Dersom annonsen eller selgeren nevner mikrofonsystem, er det som regel snakk om en forforsterker inni gitarkroppen som går på batterier. Forforsterkeren forsterker volumsignalet før det når høyttaleren, noe som i visse sammenhenger kan være en fordel. Spør gjerne selger hvordan man bytter batterier. De kan være skjult bak et lite lokk eller inni lydhullet.

Tuner?

Tuner er engelsk for stemmeapparat, og moderne gitarer kommer ofte med innebygget tuner. Dette er en stor fordel, spesielt om du er nybegynner. Er den nøyaktig, sparer en innebygget tuner deg for mye bry. Du må selv stemme gitaren, men tuneren viser deg hvor ustemt hver streng er. En gitar med tuner koster som regel mer, men du må selv vurdere om dette er verd pengene.

Pakkeløsning

Blandt de rimeligste alternativene finnes det mange pakketilbud, solgt i en ferdigpakket eske. Disse inneholder foruten en gitar, en gitarvæske, en skulderreim, et stativ, en akkordbok, en capo, noen plektre, en ekstra pakke med strenger og gjerne en tuner eller stemmegaffel. Normalt vil ikke en pakkeløsning være så rikholdig utstyrt som nevnt her, men dette er eksempler på tilbehør som ofte følger med. En pakke kan gjerne også inneholde en kabel og en liten øvelsesforsterker dersom gitaren har mikrofon. Slike pakker er nyttige fordi du får alt du trenger til en gunstig pris.

Strengehøyde

Spillekomforten er veldig avhengig av størrelsen på gitarkroppen, men også på høyden strengene har i forhold til gripebrettet på gitarhalsen. Dersom det oppleves tungt å skifte grep, kan det være fordi strengene er for høye. Hver gitar er gjerne ulikt satt opp, sammenlignet med andre. Prøv gjerne flere gitarer innenfor samme modell. Dersom strengene klirrer og skurrer mens du spiller, kan dette være et tegn på at strengene sitter for lavt på gitaren. Finn en gitar som er behagelig å spille på uten av det skurrer og klirrer når du spiller.

Back To Top