fbpx
skip to Main Content
Luftig: Brua ved Vrangfoss byr på en gyngende opplevelse, men turen over er ganske trygg.

Ut på tur: Fossenes dal – vandring langs Digeelva

Sprudlende fosser, en gyngende hengebro og gamle  husmannsplasser er med på å gjøre ukens tur til en spennende opplevelse.

 

Turen starter ved Flakke Loner ovenfor Flakkefossen i Birkenes. For å komme dit kjører man til Birkeland, tar av mot Mosfjell, krysser elva og tar til venstre, da er det kort vei til bakken som leder opp til Flakke Loner. Her er det greit å parkere. Stien begynner innerst i Lona, tar oss forbi skytebanen og følger Digeelva oppover. Brattefoss heter den første fossen vi møter, og den bærer navnet sitt med rette. I perioder med mye nedbør er den et imponerende syn. Stien langs elva er stedvis noe kronglete og kupert. Det er spent opp kjetting eller tau på de mest utsatte plassene.

Luftig opplevelse

Høydepunktet finner vi ved Vrangefoss, der ei flott hengebru byr på en luftig opplevelse for de som våger seg utpå. Det er sikring i form av vaier å holde seg i, så selv om det svaier litt er det ganske trygt. Er du først kommet over på andre siden, så er det et fint alternativ å fortsette videre opp langs elva til øvre Natveitfoss og gården

Natveit. Men da må du gå samme vei tilbake til Vrangefoss. Navnet Vrangefoss kommer fra den tida det ble drevet med tømmerfløting i elva. Her hendte det rett som det var at tømmeret kilte seg fast. En vrang plass, med andre ord. Fremdeles kan det skimtes synketømmer i elva.

På historisk grunn

Fra brua følger vi stien opp til Eikhola, en husmannsplass under gården Natveit. Her stod det et hus til like etter krigen, kan vi lese på skilt som er satt opp. Grunnmuren sees tydelig. Videre leder stien oss gjennom skogen til nok en husmannsplass, Homslia. Denne lå under gården Flakk og var bebodd fra 1650 til 1908. Også her er det informasjonsskilt som forteller historien.

Alternative ruter

Fra Homslia er det tre alternativer for å komme tilbake til Flakke Loner. Lengste rute er å gå over Homslifjella til Krossvollmyra og ned Sauestølsdalen. Da får du et flott strekk på høydedrag med glissen skog. Det er også mulig å gå tilbake til Vrangefoss og gå samme vei tilbake langs elva. Vi vil imidlertid anbefale «den gyldne middelvei», nemlig over høydedraget som går i nokså rett linje tilbake til utgangspunktet. Alle stiene er merket.

Spektakulære utsikter er det ikke mye av på denne turen, her er det helst skogens ro og den trolske stemningen som lett innfinner seg i møte med de gamle husmannsplassene som gjør inntrykk.

Rundturen, om vi velger «middelveien», er på rundt fem kilometer og med en god pause kan det være greit å beregne tre timer på turen.

 

Skiltjungel: Skilt og kart er satt opp i flere stikryss, og løypene er merka, så det er lett å orientere seg underveis.
Idyll: Brattefoss bærer navnet sitt med rette.
Historiens vingesus: Eikhola var en husmannsplass under gården Natveit. Grunnmuren i naturstein er fremdeles godt synlig.
Gamle tomter: Homslia, en husmannsplass under Flakk, kan skrive historien tilbake til 1600-tallet.

 

 

Back To Top