fbpx
skip to Main Content
PÅ HELLIG GRUNN: Slik så det ut da kremen av norske bluesartister samlet seg for en konsert i Royal Albert Hall i London i november.

Norsk blues i Royal Albert Hall

ALIBI: Ronnie Jacobsen var kristiansandsalibiet denne spesielle kvelden.

Applausen varte inn i natten da noen av de mest kjente blueasartistene fra Norge avsluttet en minneverdig konsert i Londons storstue, Royal Albert Hall. – Et minne for livet, fremholdt Ronnie Jacobsen, en av de mange musikerne.

 

Helt fra begynnelsen i 1996 har Blue Mood Records hatt fokus på utgivelser av høy kvalitet med artister som først og fremst er gode entertainere. Johnny Augland, Vidar Busk og Knut Reiersrud er bare noen av bluesartistene som har gitt ut musikk på det norske plateselskapet.

Gikk amok

For å markere at jubileet nærmer seg, valgte selskapet å gå i fotsporene til mange andre store artister; nemlig å lage show i Royal Albert Hall. Det som mange vil anse som kremen av norske bluesmusikere ble invitert til å delta i et show i Londons storstue rett før nyttår. Det er skikkelsen bak Blue Mood Records, Eric Malling, som var initiativtaker.

Ideen ble til etter feiringen av 20-årsjubileet til Blue Mood i Hovigs Hangar på Notodden i 2017. Den gang gikk nesten 4 000 tilskuere amok, og det var de samme musikerne fra den gangen, som også var med og akkompagnerte under konserten i Royal Albert Hall.

To tusen publikummere

Ved konsertstart, var det flere enn to tusen forventningsfulle sjeler i salen. De latet ikke til å være skuffet. Konserten demonstrerte bredden og kvaliteten på norsk bluesmusikk. Vidar Busk, Knut Reiersud, Amund Maarud, Trudy and Dave, Bjørn Berge, Tora Dahle Aagård, Kristoffer «Kid» Andersen, Bekken & Gjems, Kurt Slevigen, samt og Johnny «Guitar» Augland, var bare noen av artistene som opptrådte. 

Kristiansand-alibiet

En av artistene var Kristiansands egne Ronnie Jacobsen.
– Det å stå på samme scene som Eric Clapton, Jimmy Hendrix og andre musikalske forbilder, er jo noe helt spesielt, sier Jacobsen, som fremførte to låter: Ghetto Life og Jezebel, til stor jubel fra salen.

Både Augland og Jacobsen kjenner godt til Blue Moods Records fra før, ettersom sistnevnte har gitt ut sine plater gjennom dem.

Ble imponert

En av dem som ble imponert av programmet, var Øyvind Rønning, som i nærmere 40 år har vært musikkanmelder i Dagbladet.
– Dette har vært en fantastisk oppvisning i hvor bra norsk blues er blitt. Det er spesielt å reise så langt for å vise frem musikken, og veldig spesielt å kunne spille i Royal Albert Hall hvor veldig mange store artister har spilt tidligere, noe som gjør dette til en stor opplevelse for både artister og publikum, sier Rønning.

– Vi har vært vitne til en tre timers konsert med en utrolig spennvidde, og med veldig mange norske bluesartister som faktisk kan måle seg med de store utenlandske artistene. Jeg håper mange agenter og personligheter fra musikkmiljøet i England har vært til stede for å se hva norske bluesmusikere er gode for, for det hadde de fortjent, fremholder Rønning.

God skole

Han fortsetter å skryte av det gode bluesmiljøet i Norge.
– Ofte er det unge gutter som har sittet og lært seg å spille gitar på gutterommet, og begynner tidlig, og blir følgelig tidlig gode. Magnus Berg er en god eksponent for dette. Jeg hørte ham første gang da han var 15, allerede den gang med eget band. I Norge er vi også flinke til å gi barn og unge gode muligheter gjennom musikk- og kulturskolene.

Ett av kveldens høydepunkt for Rønning var Doktor Bekken og Richard Gjems som fremførte en gammel folketone ikledd en moderne bluesdrakt, spilt på piano og munnspill.
– Fordi det var så annerledes.

Han berømmer også Ronnie Jacobsen for å stå for noe nytt.
– Han har sin helt spesielle stil, og det er bra. Det hadde vært kjedelig om alle spilte likt. Han utforsker og eksperimenterer litt, og det gjør han skikkelig bra, mener anmelderen.

 

Back To Top