fbpx
skip to Main Content
DREKTIG: Geparden Kimani, som bor i Dyreparken i Kristiansand, venter unger i slutten av april. Foto: presse

Geparden Kimani gravid

Røntgenbilder tyder på at geparden Kimani er igjen drektig. Hun venter nemlig unger mot slutten av april. 

 

En vellykket gepardparring er ikke noe Dyreparken ser hver dag. Derfor bringer den gode nyheten mye glede blant de ansatte og mange stamgjester.

På video

For fire år siden ga gepardene Kimani og Kito oss den aller første gepardfødselen i Norge. Da ble sluttresultatet et kull på fem. Nå er syv år gamle Kimani nok en gang drektig. Den 16. og 17. januar kunne ansatte ved Dyreparken i Kristiansand nemlig dokumentere flere parringer.
– Dette er kjempegøy, og denne gang føler vi oss trygge på at det blir unger, sier Olav Åsland.

Han kan også fortelle at de har røntgenbilder som bekrefter nyheten.

Falsk alarm

I januar 2019 trodde de nemlig også at Kimani var drektig. Den gang var det falsk alarm som mest sannsynlig skyldtes et innbilt svangerskap. Siden har Kimani blitt trent og vent seg til å bli røntgenfotografert.
– Vi kan tydelig se en unge og håper det er flere enn kun én, men det ser vi først bedre om en ukes tid når vi får tatt et nytt bilde. Det er skjelettet til fostrene vi ser på røntgenbildene, og det blir tydeligere og tydeligere etter hvert, sier veterinær Rolf-Arne Ølberg.

Snart termin

Normal drektighetstid for geparder er 90-95 dager. Sist gikk Kimani gravid i 93 dager, hvilket indikerer at det kan bli gepardfødsel allerede mot slutten av april. Kull på to til fire er vanlig hos geparder, men flere er også mulig. Avkommet er normalt avhengig av mor de 18 første månedene. 

Bevaringsprogram

Geparden er klassifisert som en sårbar dyreart, og antallet i naturen har minket dramatisk. Det sies at det kun eksisterer 7 000 individer igjen i naturen, hvilket er 90% færre enn det var for bare 100 år siden. Gepardene i Dyreparken er en del av et internasjonalt bevaringsprosjekt og det er i regi av dette prosjektet Dyreparken har lagt til rette for et nytt kull.

Nå ser det altså ut til at prosjektet har lykkes. 

Fakta om geparder:

  • Rødlistet av UCN som sårbar art 
  • Arten trues av jakt og ødeleggelse av levevilkår
  • Lever naturlig i Afrika, syd for Sahara samt nordøstlige Iran
  • Verdens raskeste pattedyr med toppfart på 112 km/t
  • Den eksplosive hurtigheten er deres viktigste jaktvåpen, men kan ikke sprinte lenge om gangen
Back To Top