fbpx
skip to Main Content
DUGNAD: På bare to og en halv uke har Frank Olav Karlsen og andre frivillige produsert og levert over 6 500 visirer.

Skaffer beskyttelsesutstyr av egen lomme

En gruppe frivillige fagfolk lager visierer og lignende på 3D-printer og donerer dem til aktører i helsevesenet som mangler slikt utstyr. 

 

En nasjonal dugnad er satt i gang for å avhjelpe mangelen på beskyttelsesutstyr som helsevesenet i dag trenger mye av.
– Vi har allerede levert flere tusen enheter, forteller Frank Olav Karlsen fra Søgne, en av flere lokale som er med i en dugnadsgruppe bestående av frivillige fagfolk som for fullt har begynt å produsere beskyttelsesutstyret som helse-Norge trenger.

Deler på oppgavene

To oppgaver er prioritert nå, i følge Karlsen; å spre kunnskap om at det eksisterer tilgjengelig utstyr, og bidra til å produsere og levere utstyr til lokale legekontorer, hjemmetjeneste, sykehjem og ambulansetjeneste.

Tiltaksgruppen ble etablert 16. mars. Etter hvert som flere har meldt sin interesse, har gruppen vokst til rundt 2 700 medlemmer på Facebook. Ca. 1400 av disse har tilgang til 3D-printer og bidrar til produksjon, mens de andre bidrar med å skaffe til veie materiell, som knappebånd, plast, og filament til 3D-printerne. 

Av egen lomme

Alle jobber frivillig og de fleste som er med betaler selv for materiell, frakt og transport.
Gruppen har fått noen sponsorer og rabattordninger, blant annet 200 norgespakker til forsendelse av visir til steder hvor det ikke bor folk som har 3D-printer, avslag hos Staples ved kjøp av plastark til visir, gavekort på filament hos 3Dnet.no.

Visirene distribueres gratis til sykehus, legesenter, tannleger, røntgensentere, hjemmehjelpere og andre helseinstitusjoner som melder sitt behov via hjemmesiden til dugnadsgruppa. Områder med stor leveringskapasitet i forhold til antall bestillinger sender også til andre deler av landet hvor kapasiteten er lavere.

– Det er siden gruppen ble opprettet, levert ut flere enn 6 500 visirer. Av disse er litt over 200 levert rundt om i Agder. Det har kommet inn bestillinger som samlet er på over 11 000 enheter. Dette tyder på at vi klarer å dekke rundt 60% av etterspørselen, men kapasiteten til gruppa øker for hver dag som det blir kjent at vi holder på, sier Karlsen.

Rask levering

Gruppens medlemmer er godt spredt geografisk og kan dermed levere raskt ved behov, i sitt eget nærmiljø, ofte innen 24 timer.
– Selv om staten har bestilt et stort antall visir, kommer ikke disse før om 14 dager, sier Karlsen. 

Visirene som lages er ikke til engangsbruk, men beskyttelsesdelen i front kan raskt byttes ut. Alt man behøver er folie og en 4-hulls hullemaskin.

Blant de store aktørene på mottakerlisten finner vi AHUS, Rikshospitalet og Ullevaal Sykehus. Kristiansand legesenter, Søgne Tanngaard, Søm legesenter og Ambulansen Lyngdal er blant de lokale mottakerne.
– Tilbakemeldingene er meget gode, sier Frank Olav Karlsen.

TAKKER: Ullevaal sykehus takker for visirene de har blitt tildelt.
Back To Top