fbpx
skip to Main Content
DANSEPLATTING: Heimdalsknuten er spesiell med sitt store flate platå. Her danset ungdommen inn myke sommerkvelder i gamle dager. I dag tar mange turen opp for å nyte utsikten. Postkasse med gjestebok er på plass.

Ut på tur:

Oppdag Heimdalsknuten

Heimdalsknuten regnes som ett av de flotteste utsiktspunktene i Birkenes kommune, sammen med Håstølknuten, som vi har presentert tidligere. De to ligger nokså nær hverandre, og begge rager 429 meter over havet.

 

For å komme til startpunktet, som er grenda Heimdal, kjører vi nordover riksvei 9 til Birkeland, videre til Senumstad bru, og over denne retning Vegusdal. Etter to-tre kilometer tar vi av til Lunden og følger en grusvei til Heimdal. Her er det stor parkering på venstre side.  

Turen til toppen kan fint gjøres som en rundtur, og vi foreslår å gå med klokka. Grusveien følges til venstre for husene, her er det et skilt – «Skolemuseum», og vi anbefaler å ta turen innom den vesle skolestua som en gang var Heimdal skole. Museet, som er privat, står åpent hele året, og det er fritt frem for å gå inn og få en opplevelse av hvordan det var å gå på folkeskole på landsbygda for 50-60 år siden.  

Dans i sommerkvelden

Etter museumsbesøket fortsetter vi på veien opp bakken, forbi et stort, hvitt hus med en flott hage. Enda en snau kilometer til, ser vi et skilt som peker inn på en sti til høyre. Snart kommer vi til idylliske Knutetjønn som passeres på venstre side. Nå begynner den bratteste delen av løypa til toppen, men strekket er ganske kort, og synet som møter oss på toppen er verdt slitet. Heimdalsknuten er spesiell med sitt store, flate parti på toppen. I gammel tid tok ungdommen med seg fele og trekkspill opp hit, og danset i fine sommerkvelder.  

Dans er det lite av i dag, men utsikten er like fin. I sør ser vi sjøen fra Kristiansand og østover mot  Arendal, og i nord kan vi peke ut både Lindeknuten i Tovdal og Årdalsknapen i Bygland samt heiene i Åseral i vest. En siktskive er kommet opp og forteller mer om hva man kan se når sikten er god.

Bonustur

Etter en god rast er det tid for å fullføre turen. Vi går ned igjen til Knutetjønn, men i stedet for å gå samme vei tilbake til veien, går vi nå den merka stien langs tjønna, passerer ei rød hytte, fortsetter ned et søkk og ut til veien til Lunden. Herfra er det om lag en kilometer å gå langs grusveien tilbake til P-plassen.  

Turen er ca. 5 kilometer, og inkludert en god pause tar den halvannen til to timer.  

For de som ønsker seg en lengre tur, er det mulig å utvide ved å gå til Trotto-hytta som er Lillesand- og Oppland Turistforening sin hytte. Det er fire kilometer fra Heimdal og inn til hytta. Skilt ved Heggelitjønn viser vei inn på den merka stien. Hytta er låst, men de fine omgivelsene med glissen småskog som gir litt viddefølelse, er turen verdt.

 

SKOLESTUEN: Den vesle skolestua i Heimdal er blitt et museum som står åpent hele tiden. Gamle kartplansjer og kolorerte bilder av skogens ville dyr kan røre opp nostalgiske følelser hos noen og enhver. Etasjeovn og kateter á la prekestol peker i samme retning.
IDYLL: Knutetjønn, like under toppen, innbyr til stillhet og refleksjon.
I SIKTE: Siktskiven på toppen gir pekepinn om hvilke heier og fjelltopper som er synlig fra Heimdalsknuten.
RUNDT FORBI: Turen til Heimdalsknuten egner seg veldig godt som en rundtur. Vi anbefaler å gå med klokka.
Back To Top