fbpx
skip to Main Content
Storslått: Utsikten mot hav og skjærgård er det ingen grunn til å klage over. Påskemorgen er det tradisjon for at folk kommer hit for å se sola stige opp av havet.

Ut på tur: Røynevarden

Denne gangen går turen til Høvåg og ett av bygdas flotteste utsiktpunkt, Røynevarden som rager 76 meter over havet.

 

Kjør til sentrum av Høvåg hvor det er mange muligheter for å parkere. Fra kirken følger man veien mot Bliksund noen hundre meter og tar av på en grusvei som svinger skarpt til venstre. Følg denne til det dukker opp et skilt med «Røynevarden» som peker inn på en sti til venstre.

Kystvaktstasjon

Etter en kort tur gjennom nokså flatt lende på den merka stien kommer du til et bratt parti som leder opp til ei gammel hytte som en gang var kystvaktstasjon. Her er det postkasse på veggen med gjestebok til å skrive seg inn i.

Den fineste utsikten er imidlertid et stykke nedenfor hytta, følg merkene bratt ned til et fint platå der ingen trær stenger for utsynet.  Nå har du indrefileten av Blindleia for føttene dine. «Nilen», sundet mellom Furøya og Kalvøya er ett eksempel, ett annet er Tronderøya lenger vest. Og selvsagt horisonten hvor hav og himmel møtes.  Ofte er det godt ly for vinden her, så det ligger til rette for en god rast før retur samme vei.

Da krigen kom til Norge

Samtidig som det er en flott opplevelse å skue ut over havet, er det verdt å nevne at Røynevarden også er historisk grunn.  Allerede under Napoleonskrigene tidlig på 1800-tallet var det optisk telegrafstasjon på varden som en del av et nett av stasjoner langs kysten.

  1. april 1940 var Røynevarden bemannet som kystvaktstasjon og som nøytralitetsvakt, herfra kunne mannskapene observere det tyske troppetransportskipet Rio de Janeiro blir torpedert av en polsk ubåt i havet like utenfor. Krigen var kommet til Norge.

Dette er en kort tur, beregn om lag en time frem og tilbake, men ta gjerne tid til en god rast på toppen for å nyte den flotte utsikten.

 

Innskrivning: Husk å skrive deg inn i turboka som ligger i kassa på hytteveggen.
Indrefileten: «Nilen»- sundet som skiller Furøya og Kalvøya sees midt i bildet. Dette sundet er en favoritt hos båtfolket som gjerne gjør strandhugg er på sommerens smeigedager – om de finner en ledig plass, da. En dag i mars, da dette bildet ble tatt, er det imidlertid nok av plass både for båtfolket og de som er så heldige å ha hytte i leia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top