fbpx
skip to Main Content
REPARATØRER: F.v: Øyvind Larsen, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, Amanda Dahl og Mats Marken Jacobsen er alle opptatt av reparasjon og gjenbruk.

Startet en skattejakt og fant gull

Vintage og gjenbruk er i vinden som aldri før. Nå legger reparasjoner seg også på listen over små miljøaspekter forbrukere tar hensyn til i hverdagen.

 

Prosjektet «Reparatørbyen Kristiansand» startet for tre år siden. Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne i Kristiansand bystyre, fikk stadig oftere spørsmål om det fantes steder i byen som kunne tilby reparasjon av både små og store eiendeler.

  • Jeg gikk i gang med å lete etter reparatører i Kristiansand og resultatet viste seg raskt å være over alle forventninger. Vi bor i en skikkelig reparatø Til sammen er det mer enn 40 forskjellige verksteder som kunne tilby reparasjon av alt fra mobiler og klær til fioliner, smiler politikeren i en gammel sofa i lokalene til Lund Optikk.

Passe på

Den nevnte sofaen og de tilhørende stolene er kjøpt I en gjenbruksbutikk i Kristiansand. Mats Marken Jacobsen og Amanda Dahl fra Lund Optikk forteller at de var i en dårlig tilstand, men at Øyvind Larsen fra Larsen Møbeltapetsering og Kalesjer AS, som holder til i nabolokalene ga dem nytt liv. Det var Amanda som tilfeldigvis kom over prosjektet og de fant raskt ut av de ville finne ut mer om dette.

  • Vi opplever en stadig økning i interesse for gjenbruk og miljø, så dette prosjektet ble satt i gang tidsnok. Vi lever i et bruk-og-kast-samfunn hvor vi heller kjøper nye ting enn å fikse opp det vi allerede har, sier Mats.

På Lund blir det derfor ikke bare solgt nye briller. Mats og Amanda legger også en solid innsats i å reparere briller kunder allerede har og føler seg komfortable med. Sammen med Øyvind i nabolokalene ønsker de nå å fronte «Reparatørbyen Kristiansand» ut til befolkningen.

  • Jeg lever av å reparere og fikse opp gamle møbler og kalesjer, og på denne måten er denne listen helt perfekt for det jeg driver med. Når du fikser opp eksisterende eiendeler får man ofte et større eierskap til tingene, og de får raskt en unik historie. Ofte vil man da kanskje passe enda bedre på det man har, når man faktisk har investert tid og penger i å holde det i orden, legger han til.

Inspirerende

I dag blir mange varer produsert ekstremt billig i land som Kina, og reparatørene møter sterk konkurranse fra billigkjedene.

  • Miljøpartiet De Grønne jobber for å fjerne momsen på reparasjoner. Svenskene har redusert momsen på reparasjoner og nå håper vi at de som styrer i Norge vil se verdien av det her også. Brukthandel og vintage er i vinden som aldri før, noe som er ekstremt spennende. Det er en spennende reise inn i et grønt skifte og det er veldig spennende å se at det går den veien, smiler hun.

Blant reparatørene på listen til MDG forteller Marte videre at det finnes et stort mangfold av mennesker. Det er nye og gamle landsmenn, faglærte og ufaglærte, kvinner og menn.

  • Mange av reparatørene er gründere. Noen arbeider for større firmaer, mens andre er omtrent bortgjemt i en bakgate bak en pappeske, ler hun. – Det er så inspirerende å snakke med mennesker som finner løsninger fremfor problemer. Vi trenger flere av dem om vi skal opprettholde en bærekraftig verden, superhelter som fikser, sier hun.
LISTE: I Kristiansand står det mer enn 40 reparatører på listen.

Kan det fikses

Mats legger til at det ligger en veldig god service for en butikk å kunne tilby en reparasjon. Det å kunne legge inn godt håndverk i en ting som kunden er glad i.

  • Det er veldig gøy når vi kan redde en kjær eiendel som kanskje har en affeksjonsverdi for kunden. Vi selger både nye varer og fikser gamle og syntes det er en spennende kombinasjon. Vi har etterhvert lært at det er stor forskjell på varehandel og varehandel. Den gode, gamle faghandelen blir stadig mer sjelden og det er den vi ønsker å få tilbake. Skal man drive butikk i dag må man så klart også selge så dette er ikke svart/hvitt. Jeg tror derimot på god service, gode ringvirkninger og på sikt vil vi se resultatene av dette, sier han.

Et av problemene med å få reparert ting er at det ofte er vanskelig å vite hvor man skal gå. Øyvind legger til at en slik liste er viktig for å opplyse folk om at det går an.

  • Vi vet alle hvor lett det er å fylle opp hengeren og kjøre det på sø Vi ønsker å opplyse om at det finnes alternativer der ute. Får du et stort hull i veggen på huset ditt, er du jo ikke i tvil om at dette skal fikses. Knuser du skjermen på mobilen din, skal det være enkelt å finne noen som kan bytte glasset fremfor at du kjøper ny telefon. De aller fleste reparatørene er flinke til å opplyse deg som kunde om det vil lønne seg å reparere produktet eller ikke, sier han.

Mange på listen

Marte legger til at det i dag er fem års garanti på varer som er ment til å holde lenge. MDG har foreslått å doble garantitiden.

  • Ganske mange av sakene som reparatørene forteller at de får inn er garantisaker. Dersom tiden blir doblet så blir fabrikkene tvunget til å skjerpe seg og bedre kvaliteten. I tillegg ønsker vi å gjøre det enklere for reparatørene å få tak i reservedeler, sier hun.

I dag finnes det rundt 40 reparatører på listen. Marte forteller at i tillegg til dette, kommer større aktører som bilverksteder og byggmestere.

  • Vi har kort og greit samlet de som reparerer de mindre tingene. Hele moralen bak dette er at det finnes gull der ute og at vi nå ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for folk flest å finne seg en reparatør, avslutter hun.

Hele listen kan finnes på Kristiansand Gjenbruksguide.

 

FRONTER: Lund Optikk, og Larsen Møbeltapetsering og Kalesjer AS ønsker å være med på å fronte «Reparatørbyen Kristiansand». Foto: Privat
FIKSE: I tillegg til å selge nye briller kan du få fikset dine eksisterende hos Lund Optikk.
Back To Top