fbpx
skip to Main Content
KJØRER GJERNE: US Car Club Agder kjører gjerne i 17. mai-paraden.

Amcar-parade gjennom byen 17. mai

US Car Club Agder sørger for flotte, amerikanske veteranbiler i 17. mai-paraden i år, dersom de får lov.

 

– Her leier folk seg inn, billig, for å restaurere biler. Medlemmer får rabatt.

Stort klubbhus

Vi er i klubblokalene til US Car Club på Tveit som de kjøpte i 2012. Formann, Jan Eri Moen, viser oss frem. Gamle, støvete biler står delvis under presenning og venter på en kjærlig hånd, et lag med lakk og en oljeskift. I kjelleren står det også 10-12 biler.

– Ingen får komme inn her uten en amerikaner, nevnes det. Men om en Tesla kommer rullende, har vi ikke lov til å nekte eieren medlemsskap.

Delebiler

De er ikke særlig glad i nye biler, gjengen som sitter i vårsolen med en kaffikopp utenfor det passe slitte klubbhuset.

– Det er alltid som har en gammel bil til salgs, av riktig merke, om du ønsker å bli medlem, men ikke har bil ennå, røper Moen lattermildt. Det er mange som begynner med delebiler. Det er ikke rent få æresmedlemmer som har flere enn én bil, nemlig.

Muskelbiler

Kurt Bøen har foruten en komplett strøken 1967-modell Ford Mustang cabriolet, en ordentlig musikelbil stående hjemme i garasjen. En Plymouth som han gjerne kjører drag race med.

– Jeg tør ikke å kapp-kjøre med min. Plutselig sitter jeg der uten bakaksling, innrømmer Moen, mens han høster latter fra de andre.

– Man merker det har skjedd en del utvikling på bilfronten dersom man forsøker å kjøre over 100 km/t med disse eldste doningene, forsikrer Bohen.
Moen parerer med at det har mye med biltypen å gjøre.

– Dersom jeg kjører fort med Cadillac´en, er den mer behagelig enn Ford´en.

Vanskelig å selge

Knut Haugstad har 35 biler som står i en hangar på Vennesla. Alle er i kjørbar stand, men ikke alle er amerikanere. Noen europere av anerkjent merke finnes der også, som Jaguar, Mercedez og Rolls Royce. Kurt og Jan Erik forklarer det med at det er lettere å kjøpe enn å selge.

– Å selge er fryktelig vanskelig, samstemmer de. Du pleier jo de hele tiden, og det blir nesten som å måtte selge barnet sitt. Det er en stor fare for at man vil savne bilen igjen etter en stund.

Mange medlemmer

US Car Club Agder har rundt 100 medlemmer, og noen av dem er støttemedlemmer fra andre landsdeler.
I solidaritet med andre klubber, og av ren kjærlighet for gamle amerikanske doninger, besøker de andre klubber rundt om i landet, og gjør gjerne en langhelg ut av det. På veien får de vist frem sine egne stolte glis. En sjelden gang kjører de gjerne til ett av nabolandene.

På nasjonaldagen har de lyst til å kjøre forbi sykehjem og slikt for å glede de gamle og de syke, om de får lov av Bystyret. Det gjør de gjerne, mest for å glede de eldre, som kan sitte og mimre fra balkongen sin på eldresentre rundt forbi.

– Da kommer det en god del biler, så lenge det ikke regner. Da kommer det gjerne regnvann inn i bilene. Vi håper også på gule lys, så ikke kolonnen blir bruyt, og en lang kjøring.

Sorry. No data so far.

Back To Top