fbpx
Annonse:
BEAUTY MODE ON: Illustrasjonsbilde Av Lisen Vennesland
BEAUTY MODE ON: Illustrasjonsbilde av Lisen Vennesland

Jakten på det perfekte

Forrige uke gikk et bilde av Kylie Jenner viralt på sosiale medier. Hun ble tatt på fersken for å ha fikset på bikinibildet sitt. Flaut, men hun er overhodet ikke alene om å gjøre dette.

 

Det å bruke filter på bilder er normalisert i dag. Jeg snakker ikke om filter med for eksempel katteører, da dette helt tydelig er fake. Jeg snakker om såkalte skjønnhetsfilter og apper man kan endre på kroppen sin med.

Press

Vi har vel alle kjent på presset for å ta den perfekte selfie når vi skal poste på sosiale medier.

Spesielt er presset stort hos kvinner, men garantert også for menn. Presset for å se perfekt ut.

Etter 50 forsøk i alle slags lys og vinkler går det bare ikke. Det er da man skjønner at man må ta i bruk filter. For i en Instagram-verden hvor porer ikke eksisterer kommer enn til kort om man viser at du faktisk har en hud som puster.

Når filteret er funnet frem og man innser at man ser ut som en glattpolert versjon av seg selv, er man allikevel ikke helt fornøyd.

Fortsatt er det noe som mangler. Med en enkel app som Facetune kan du gjøre øynene dine større og leppene dine fyldigere. Du trenger ikke lenger gå til tannlegen for å få det perfekte Hollywood-smilet, det kan du gjøre hjemme med to tastetrykk på mobilen. Verden vil bedras og videre lever vi i en perfekt polert verden på Instagram.

Det virkelige liv

Så, når du nå har din perfekte selfie med tenner så hvite at det ville vært trafikkfarlig, har jakten på likes begynt.

Da lurer jeg på følgende. Hva gjør du når du treffer Bjarne som følger deg på Instagram på IKEA? Hva gjør du når du ikke kan ta med deg Instagramfilteret, Facetune og det falske Hollywood-smilet ditt ut i det virkelige liv?

Skal du lyve å si at du akutt har blitt dødssyk og at det er derfor du har fått de mystiske “kratrene” i ansiktet ditt? Les porer.

For hva skjer egentlig med selvtilliten din når du er ute blant folk etter å ha photoshoppet deg til det ugjenkjennelige?

Og hva er vitsen med å redigere bort porer og rynker når alle har det?

På samtlige sosiale medier så bombarderes vi med reklame rettet mot kvinner og som påstår at kan hjelpe deg å se bedre ut. Bruk betakaroten så blir du like brun som alle Paradise Hotell-deltagerne til sammen. Spis dette sukkertøyet så kan også ditt hår vokse fire meter på to timer.

Det kan godt være det funker, jeg aner ikke. Uansett så er jeg drittlei av å få alt dette slengt i trynet daglig.

Inn i skolen

Jeg vil ikke at min datter skal vokse opp i en verden der smilerynker er uhørt og lipfillers er nummer 1 på ønskelista til konfirmasjonen.

Selvom jeg tror at dette presset også kjennes av voksne, så er det enda tøffere for den yngre generasjonen og man vet jo i tillegg at det er mange unge brukere av sosiale medier. Personlig så syns jeg dette er et såpass viktig tema at det bør inn i skolen. Unge trenger å vite at det er ikke normalt at midjen din er tynnere enn halsen din (ja jeg overdriver). De trenger å vite at det de ser på nettet og i reklamer ikke alltid stemmer med virkeligheten. Vel er det et steg i riktig retning at for eksempel Instagram merker Story`s når det er bruk av filter. Fortsatt syns jeg syns vi har en lang vei å gå før vi kan si oss helt fornøyd. Alle kropper er forskjellige og det finnes ikke en fasit for hvordan man skal se ut. Men at huden har porer, linjer, rynker og strekkmerker, det stemmer 100%.