fbpx
Annonse:
LYTT:  At Det Er Kvinner Som Sier Dette, Irriterer Meg Noe Voldsomt. Min Egen Gjeng, Som Egentlig Burde «backe» Hverandre Opp. Illustrasjon: Lisen Vennesland
LYTT: At det er kvinner som sier dette, irriterer meg noe voldsomt. Min egen gjeng, som egentlig burde «backe» hverandre opp. Illustrasjon: Lisen Vennesland

Når sjalusien tar overhånd

Her om dagen satt jeg på en kafé og hadde en kaffe. På bordet ved siden av meg sitter det en venninnegjeng. De snakker og ler, og virker som å ha det veldig gøy sammen.

 

Selv om vi sitter en corona-meter fra hverandre, er det ganske lytt. Jeg får derfor med meg de stygge kommentarene dem i mellom da det går forbi et nydelig eksemplar av arten kvinne med kanskje den fineste bakdelen jeg har sett. Også menn som passerer henne på gaten legger merke til dette. Flere av dem snur seg etter henne.

Det er vel nettopp dette kvinnene ved siden av meg legger merke til når de utveksler stygge blikk og kommentarer jeg nesten ikke tør å si høyt.

“Det ser ut som om hun har sprayet buksene på. Vulgært. Hun tror hun er noe.”

De hadde ikke mye pent å si om den “spraymalte buksebrukende kvinnen”.

Jeg nekter å tro at kvinner iført trange bukser, som jeg selv er en del av, har gjort noe som helst galt, for å for eksempel bli kalt stygg eller enda verre ting, som de på bordet ved siden av sa.

At det er kvinner som sier dette, irriterer meg noe voldsomt. Min egen gjeng, som egentlig burde «backe» hverandre opp, har noen medlemmer som heller bruker tiden sin på å hetse, og la sjalusien ta overhånd. I disse tilfellene er kvinner, kvinner verst.

 

Bak tastaturet

Det er ikke bare i den virkelige verden at dette skjer, men også på Internett. Her er det ofte mer brutalt, da det er lettere å være lite kritisk til egne kommentarer når man sitter bak et tastatur, tydeligvis.

Når jeg først var på dette sporet, snublet jeg over noen instagramposter med sangeren Adele sitt “nye jeg”. Jeg snublet vel ikke over det, jeg googlet det, for jeg tenkte at her var det garantert et hylekor av kvinner som ville dele sin brutale mening. Neimen, hadde jeg ikke rett.

Kvinner som vanligvis hyler høyt om mangfold og som sverger til å elske sin kropp, virker plutselig ikke så opptatt av dette lengre når de ser at en tidligere pluss-size har slanket seg og stolt viser frem hvordan hun i dag ser ut.

Er det plutselig galt å slanke seg også nå? Noen må gi meg fasiten, for jeg skjønner ikke dette.

Kommentarene som hagler rundt Adele nå er kvalmende og lyser sjalusi og usikkerhet tvers igjennom.

“Jeg pleide å elske Adele, men nå har hun sunket for lavt», og “Jeg kjenner henne ikke igjen, hun ser ut som et beinrangel”, er bare noen av kommentarene. Det er jo ikke slik at Adele sin sangstemme har forsvunnet med antall kilo hun har gått ned?

Unnskyld meg, men hva i huleste skjer her? Først er hun for tykk og fikk pes for det, og nå er hun for tynn?

En kan ikke noe for hva man tenker, men må man absolutt skrive det og legge det ut på Internett når det kan virke sårende og kanskje til og med ødelegge noen skikkelig?

Ja, jeg vet veldig godt at jeg sitter bak et tastatur selv, men det er i hvert fall ikke for å snakke stygt om noens kropp.

Jeg som alltid har vært tynnere enn en spiker kjenner jeg tar meg litt nær av at det er så veldig mye lettere å kommentere kroppen til tynne folk. Det er liksom lov, det. Om din BMI er et resultat av perfekte kalkulerte kalorier gjennom dagen, er det selvsagt veldig bra for deg. Derimot gir det deg ingen grunn til å klage på mine utstikkende hoftebein, flate rumpe eller noen andres rundere mage og «love handles». Bare slutt. Med én gang.

Jeg har ett ønske med å tøtsje dette temaet, og det er at vi kvinner sammen heller kan heie på hverandre. I stedet for å «body shame» ho med den irriterende perfekte rumpa, kan vi ikke heller sammen sette oss ned å prøve å finne ut hvordan hun fikk den? Kanskje er det bukser som sitter så trangt at de kunne vært sprayet på? Kanskje er det et amazing treningsprogram? Uansett får vi jo ikke vite det ved å baksnakke henne bak et tastatur eller på en kafé i byen. Det eneste du oppnår med det er vel å mate din egen usikkerhet når du heller burde heiet på både deg selv og andre kvinner.