fbpx
skip to Main Content
VIDEOKONFERANSE: Slik så det ut da Terje Klungland og Oskar Blakstad øste av sin kunnskap

Ga corona-råd til Regjeringen

To kristiansandere ble headhuntet da Regjeringen trengte råd til hvordan landet kunne komme seg ut av corona-krisen.

Terje Klungland har i kraft av å drive gründerhuset Coworx, blitt omtalt som gründernes gründer på Sørlandet. Han holdt på falle av stolen da han fikk brev fra Statsministerens kontor nylig.
På lik linje med psykolog-gründer, Oskar Blakstad, var han invitert til en videokonferanse i slutten av april, hvor han fikk muligheten til å bidra med innspill til hvordan Norge kunne tenke nytt for å komme ut av corona-krisen.

Overrasket ble han, da han oppdaget at brevet ikke var sendt ut til flere hundre mennesker, men heller en håndfull næringsdrivende, selv om Solberg besøkte Coworx i 2017.

Lettere å satse

Klungland brakte opp at han synes Regjeringen burde gjøre det lettere for investorer å investere i unge gründerbedrifter, populært kalt start-ups.

– I dag er det eiendom de aller fleste investeringene går til. Det er skattemessig behagelig, det er trygt og greit. Nå ble jo det introdusert noen skattemessge insentiver for å gå inn i start-ups, men det er jo 16 vilkår som skal oppgylles for å få dette skattefradraget. Her må det myknes opp for å gjøre det mer attraktivt for investorer. En annen sak han brenner for er dagpenger for permitterte.

– Blir du sagt opp fra jobben, får du dagpenger fra dag én, men sier du opp selv for å følge drømmen din, blir du straffet ved at du ikke får dagpenger før det har gått seks måneder. For en gründer er dette veldig mye penger.

Urettferdig ordning

Klungland mener ordningen er urettferdig.

– Jeg er overbevist om at en gründer som forlater jobben for å satse på drømmen, har større vilkår for å lykkes fordi han har ofret noe. De som tvinges til å bli gründer for ikke å gå ledig, har mindre å tape. I tillegg krever NAV at du eier 50% av bedriften, selv om du kan lykkes bedre ved å gå sammen med flere.

Oskar Blakstad driver med internettbehandling av psykiske lidelser. Han synes det var en tung bør å bære med ansvaret som følger med, da han ble invitert til å delta i videokonferansen.

– Jeg tenkte, «hvorfor spør de meg?» Jeg kunne tenkt meg et mindre tema enn å hjelpe Norge ut av corona-krisa. Det finnes sikkert enklere ting å hjelpe statsministeren med, spøker psykologen.

Ut av ti ulke næringsgrener, hadde gründerne sin egen telefonkonferanse med statsminister Erna Solberg og næringsminister Iselin Nybø. Da var Oskar Blakstad og Terje Klungland plukket ut som to av ti bidragsytere.

Friske ideer

Regjeringen ønsket nemlig ikke gamle ideer, og de fikk nøyaktig en uke på å komme på noen nye.
– De ønsket ideer til å løse problemstillinger de ikke visste om fra før, forklarer Blakstad.
Alle fikk tre minutter hver til å dele sine tanker og ideer. Etterpå var det duket for debatt.

– Hele seansen varte halvannen time, røper Blakstad.

Begge to snakket om innovasjon i det offentlige, og Erna stilte også spørsmålet «hvordan en kan hindre offentlige anskaffelser i å bli for store».

– Hvis en skal få produkter som er eksporterbare og lykkes med innovasjon, må man satse på små prosjekter fremfor store. De bør satse på dem som er på gulvet og unngå samordningsspøkelset. Vi samordnes i hjel. Når det kommer en innovasjon, skal det på død og liv samordnes med alle mulige andre ting. Jeg mener det er totalt ødeleggende for nyskaning, mener Blakstad.

Trenger grobunn

Han brukte supertankere som en analogi på Regjeringens evner til å frakte varer og folk over store avstander, mens gründere er skjærgårdsjeeper som skal finne veien i ukjent farvann.

– Hvis du knyter en stram line mellom supertankeren og skjærgårdsjeepen, vil skjærgårdsjeepen på på grunne. Journalsystemet er jo et klassisk eksempel på at samordning ikke har fungert.

Det offentlige prøver seg på store prosjekter, mens det hadde holdt å skape litt grobunn. Det er ofte små bedrifter som gjør det bra fordi de treffer med innovasjonen.

 

INVITERT: Terje Klungland, gründeren bak Coworx, ga Erna det glatte lag når det gjelder eiendomsinvesteringer.
TUNGRODD: Regeringen er for tungrodd til å hjelp gründere manøvrere ukjent farvann, mener psykolog, Oskar Blakstad.

 

Back To Top