fbpx
skip to Main Content
TILBAKEBLIKK: Ganske snart begynner stigningen, og med det utsikten. Her ser vi nedover Farstøldalen med Farvannet lengst borte.

Utpå tur: Skoræ i Åseral

På denne turen får du virkelig luftet deg. Fjellet Skoræ, nord for Ljosland skisenter, rager 1041 meter over havet og er en av Norges sørligste topper som bryter 1000-meters grensen. Høyden til tross, turen vil være overkommelig for de fleste i normalt god form.

 

Ljosland forbinder nok de fleste med ski, slalåmbakker og en masse hytter. Stedet er kjent for å være snøsikkert og med høyfjellsterreng så å si utenfor hyttedøra. Skiføret kan vare til slutten av mai enkelte år, av og til ut i juni, men da vil det helst være flekkvis med snø tilbake. Da er det tid for å bytte ut skisko med fjellsko og satse på barmarka. Juni er vårmåneden i fjellheimen, og naturen viser seg fra sin mest forfriskende side med våryre bekker som resultat av snøsmeltingen som har fått fart på seg. Dvergbjørka er i ferd med å bli lysegrønn mens myrene ennå er gule. At man enkelte plasser må gå over partier med snø gir en ekstra dimensjon til vandringen.

Ukjent univers

Dette er litt av en kontrast til lavlandet og kysten hvor sommeren allerede har gjort inntog. Likevel er det ikke mer enn snaue to timers kjøretur fra Kristiansand for å komme til dette for mange ukjente univers. Kjør til Ljosland kyrkjebygd, herfra er det 22 kilometer på god asfaltert vei til skisenteret hvor det er god plass å parkere bilen. Gå veien videre opp til Farvannet. Langs vannet går det en kjerrevei på vestsiden. Denne går over i godt merka sti videre, som til slutt ender på Knaben. Det er en tur for de aller sprekeste som regnes å ta 10-12 timer. Toppturen vår er mye kortere, og litt oppe i høyden tas av fra stien til høyre. Det er ikke merka her, men enkelte varder finnes. Tråkk etter mange turgåere er også synlig. Dessuten er vi over tregrensa, og det er åpent lende slik at det er lett å orientere. Etter halvannen til to timer i normalt turtempo ser vi steinvarden på toppen. Her er det lagt ut turbok til å skrive seg inn i. Utsynet er selvsagt upåklagelig i alle retninger siden ingen andre topper kan konkurrere med Skoræ i høydemeter. Det blåser ofte friskt her oppe, men det er lett å finne plasser i le under toppen for en rast før retur samme vei. Turen opp er forholdsvis lett selv om det stiger godt og vel 300 meter fra Farvannet. Høydeskrekk? Ikke noe problem, her er ingen bratte partier.

Rundtur

Et alternativ til retur samme vei, er å lage en rundtur. Da settes kursen nordover mot Øyvatnet som passeres på vestsiden. Det er ganske kupert terreng og ingen sti, så her er det nødvendig med kart. Videre et stykke mot nord kommer vi til Sandvasstjønn. Her er det nok noen som vil kjenne seg igjen. Her ligger nemlig Lakkenstova, turistforeningens hytte som ble tatt i bruk i 1985 og som er et svært populært turmål for hyttefolket på Ljosland. Herfra følges sommerløypa, som er godt merka, tilbake til Ljosland, om lag fem kilometer.

MÅLET I SIKTET: Skoræ er synlig allerede fra starten av turen, her fra kjerreveien langs Farvannet.
TOPPEN AV SØRLANDET: 1041 m.o.h. rager Skoræ nord for Ljosland. Turboka i varden vitner om at mange tar turen opp, både to- og firbeinte.
NATURLIG FRISK: En rislende bekk byr på kjærkommen avkjøling en varm dag i fjellet.
Back To Top