fbpx
skip to Main Content
DET FØRSTE SPADETAKET: Nye elever og gamle elever, for ikke å snakke om gamle lærere, fikk ta det første spadetaket i byggingen av nye Knuden.

Bygging av ny kulturskole offisielt startet

Kulturprosjekt:

Det første spadetaket i opprettingen av den nye kulturskolen i Kristiansand, ble markert på høytidelig vis forleden dag.

 

Det var i Kristiansand det norske kulturskoleeventyret startet.
– I 1962 ble det bestemt at den første kommunale storbykulturskolen skulle etableres med fast drift fra januar 1963. Da var Søgne raskt med å kritisere ideen, for den slags hadde Søgne hatt siden 1950, fortalte rektor Sjur Høgberg fra talerstolen.

Kulturhistorie

Videre roset han omgivelsene for deres inspirerende egenskaper og for potensialet som ligger i samarbeidet mellom de andre kulturinstitusjonene på Silokaia.

Ordfører Jan Oddvar Skisland understreket i sin tale at Kulturskolen skal fortsette å eksistere i de 27 plassene som den er i dag. Han omtalte likevel bestemmelsen om å la Kulturskolens hovedsete ligge på Silokaia, som et avgjørende punkt i byens kulturhistorie.
– Gratulerer til oss alle, sa han til rundt 50 oppmøtte. Seansen ble behørlig og andaktig akkompagnert av musikk fremført av Kulturskolens elever.

Ekstra artig

Arne Reidar Bronebakk, avdelingsleder ved entreprenørselskapet Kruse Smith, holdt også tale og ga tydelig uttrykk for å være stolt over å få være delaktig i prosjektet.
– Vi har som fokus å reise et flott og funksjonelt bygg som vi håper og tror vil være til stor glede, spesielt for barn og unge, men også for hele kulturlivet i byen. Vi står bak mange bygg, men dette er ekstra artig å være med på. Videre understreket han at de har lagt vekt på lyd og akustikk i nybygget.

Flere scener

Lasse og Maria er elever på Knuden, hvor de går på musikalteater. De fryder seg over alle de nye vennene de har fått, alle de gode minnene og deres første roller. Nå gleder de seg til å få flere scener å boltre seg på, i det nye bygget på Silokaia. Som en takk for deltakelsen fikk utvalgte æresegjester et portrett av seg selv, håndtegnet av Ada, en elev ved kulturskolen.

Ildsjeler

Harald og Kirsten Sødal var de første lærerene ved Knuden, som ble ansatt i september 1962. I utgangspunktet var Kulturskolen en kommunal musikkskole. Sistnevnte var aktiv så lenge som 30 år. Harald hadde ansvaret for Førskolen.

– Vi hadde jo aldri søkt. Vi fikk bare et spørsmål fra rektor og grunnlegger, Ingolf Nafstad, om vi kunne hjelpe ham. Hele 200 elever møtte opp og det var ikke nok lærere.

Det var først i januar at vi fikk lønn. Nafstad var fiolinist og en idealist. Han startet uten et øre i budsjett. Det budsjettet kom først den 20. oktober. Først da vedtok Formannsskapet at de skulle bevilge penger til skolen. Begge er stolte over å være involvert i markeringen og over at Knuden har økt i popularitet. Begge var delaktige i å ta de første spadetakene på den nye tomten, akkompagnert av trumpetspill.

De fleste hadde kanskje forventet at ordføreren skulle ta det første spadetaket, men den æren var reservert nye og gamle elever ved Kristiansand Kulturskole, samt de første lærerne.

Back To Top