fbpx
skip to Main Content
FERIE: Det er mange måter å feriere på i eget land. Foto: Colourbox.com

Oppdag Norges skjulte perler i sommer

– Omveiene er ofte snarveiene til de gode opplevelsene når du skal på norgesferie, forteller Per Roger Lauritzen fra NAF.

 

Etter en vår hvor landet vårt har vært gjennom noen av de strengeste tiltakene siden andre verdenskrig, har samfunnet så smått begynt å komme tilbake til normalen. Etter at denne artikkelen ble til, har Norge så vidt åpnet for utenlandsreiser til Danmark, men i skrivende stund vil de fleste av oss ikke kunne tilbringe sommerferien på solkysten i Spania eller på en strand i Mexico.

Forskjellige naturtyper

Heldigvis bor vi i et land med fantastiske feriemuligheter. I år har Ola og Kari Nordmann en kjempefin anledning til å være turist i eget land. Vi har tatt en prat med forskjellige aktører for å høre om både tips og råd dersom du vurderer å ta ferien på hjul langs norske veier i sommer.

– Norge er som skapt for bilturisme og vi har veldig mye du både kan se og oppleve. Landet vårt består av mange forskjellige naturtyper som du kan ta inn over deg, med unntak av palmekyst, forteller Per Roger Lauritzen som er redaktør for NAFs veibok.

Han legger til at Norge har en vellykket infrastruktur for turister med hoteller, campingplasser og spisesteder godt fordelt utover landet.

– Det er ganske imponerende hva som er der ute og som turist finnes det helt enormt mange muligheter. I vår veibok har vi kartlagt veldig mange opplevelser i alle norske kommuner. På hjemmesiden vår har vi også en gratis reiseplanlegger som vi anbefaler folk å kikke på, sier han.

Nordover
Morten Lauvås fra Motor Teknikk i Sørlandsparken forteller at bedriften var bekymret når koronakrisen var et faktum. Derimot har Sørlandsfirmaet merket en konstant pågang av motorsykkelinteresserte kunder.

– De som hadde planlagt å kjøpe ny sykkel har kanskje vært litt tilbakeholdne, men mange som derimot ikke hadde gått med planer om å kjøpe har slått til. Vi har solgt spesielt mange tursykler, og mange kunder snakker om at de vil bruke sommerferien på å utforske de skjulte perlene både på Sørlandet, men også i resten av landet.
Selv har Lauås planlagt en tur til Tana i Nord-Norge på motorsykkel og han forteller at han gleder seg til å kunne tilbringe sommerferien her i landet.
– Kanskje vi tar og kjører om Vestlandet og Atlanterhavsveien. Norge består av så mange skjulte skatter om man holder seg unna motorveien. Det er viktig å støtte de lokale stedene som tross alt holder oppe til tross for situasjonen.

Trygg camping

Kristiansand Feriesenter har også merket en stor pågang for sommeren. Daglig leder, Kristin Oterholt Vårdal, forteller at allerede i mai var feriesenteret godt besøkt i helgene.

– Vi har så klart mistet noe av utenlandstrafikken, men vi er heldige som har mange turgåere her ute. Omsetningen i butikken har derfor vært bra nå i det fine været. Mange vil gjerne ha en deilig is og noe kaffe, sier hun.

Hun oppfordrer folk til å fortsette med den nasjonale dugnaden og å følge smitteverntiltakene, både nasjonalt og som gjester på campingplassen.

– Vi skal gjøre vårt beste for å gjøre campingen vår trygg, men det er viktig at alle gjestene våre også følger dette, bedyrer hun.

Egen bil

På Åros Feriesenter har daglig leder Kristian Herlofsen og resten av teamet klart å holde åpent som vanlig. Feriesenteret har rundt 100 hytter og leiligheter tilgjengelig, og merker en økt pågang av bestillinger. Strandrestauranten med alle rettigheter i tillegg til kiosk og gatekjøkken holder også åpent.

– Vi er litt spente på hvilken, om noen av restriksjonene eventuelt vil gjelde for svømmebassenget og hoppeslottet vårt. Vi vil uansett gjennomføre rengjøring og desinfeksjon av alle kontaktflater. Vi er av den oppfatningen at dette må være en av de tryggeste ferieformene i sommer. Å kjøre egen bil, lage sin egen mat og bo i en hytte langs stranda her på Åros, skryter han blidt.

Renè Jensen er daglig leder hos Kroken og forteller at de har opplevd det samme som Lauvås på Motor Teknikk.
– Pågangen har vært stor etter påske av potensielle kunder som ønsker å kjøpe bobil eller campingvogn. Dette har i stor grad vært nye kunder som ikke tidligere har tenkt på våre produkter som en alternativ ferieform. Dette ser vi også igjen i vårt utleiemarked, hvor vi har tatt ut dobbelt så mange biler til utleie i forhold til tidligere år.

Plan B

Han legger til at mange ønsker en alternativ ferie i år og mange kunder har fortalt at de ønsker å bruke sommeren til å reise rundt i Norge.
– Vi har en fantastisk natur til disposisjon. Vi ser også en økning i kunder som ønsker en mindre campingvogn som er enkel å reise med, røper han.

Det er derimot ikke bare å legge ut på langtur. Lauritzen ber alle som ønsker å tilbringe sommeren langs veien om å sørge for at bilen eller motorsykkelen er i forskriftsmessig stand.

– Du kjører kanskje mest småturer i distriktet til vanlig og plutselig skal du på langtur til Nord-Norge. Da er det viktig å sjekke at servicer er fulgt opp og at bilen er riktig skodd. Ikke minst må man huske på at det tidlig i sesongen fremdeles kan ligge snø enkelte plasser. Man bør også ha en plan B dersom noe skulle gå galt. Som medlem hos NAF vil du alltid ha et støtteapparat i ryggen dersom noe skulle oppstå, forsikrer han.

Tilgjengelig

Sist men ikke minst vil veibokredaktøren anbefale å legge opp en god plan, men ikke gjøre den for detaljert.

– Mye av gleden ved en bilferie er å kunne følge impulsene på veien. Ha fleksibilitet i planleggeningen og legg inn litt slakk. Ofte er det omveiene som er snarveien til de gode opplevelsene.
Det at Norge ikke vil være stappfult av utenlandske turister i sommer mener han at gir en god mulighet for nordmenn til å oppleve landet vårt.

– Plasser som vanligvis kryr av turister vil i år være mer tilgjengelige for oss. For de som driver stedene er dette så klart ikke bra. Derfor må vi kjenne vår besøkstid og støtte lokalt. Kanskje dette er året vi kan finne ut av hvorfor alle utenlandsturistene elsker de norske perlene.

 

BADE: Sommersesongen er snart i gang og Kristiansand Feriesenter er klare til å ta imot gjester. Foto: Kristiansand Feriesenter
ÅPENT: På Åros Feriesenter holder de åpent som vanlig. Foto: Åros Feriesenter
NORGE: Selv om sommeren kanskje blir tilbragt hjemme kan vi se frem mot mange gode opplevelser. Foto: Colourbox.com
Back To Top