fbpx
skip to Main Content
KONGEN PÅ HAVET: Selv i koronatilstander har Kaptein Sabeltann spilt for over 40.000 publikummere i sommer.

Ingenting stanser Kaptein Sabeltann

Mens samfunnet har vært preget av avlysninger og smittevern har ingenting stoppet Kaptein Sabeltann og hans menn fra å gjennomføre hele 200 forestillinger for over 40.000 tilskuere i sommer.

 

– Det har vært et utrolig apparat med flinke folk som har gjort at vi har klart å gjennomføre dette på tross av årets hindringer, forteller en stolt Terje Formoe.

Så mørkt ut

Kaptein Sabeltanns nattforestillinger har i en årrekke vært sommerens høydepunkt for hele familien. I hele juli fylles Kjuttaviga med 2600 tilskuere til en forestilling fylt av magiske eventyr, utrolige effekter, og humor for hele familien. Årets oppsetning skulle bli den største noensinne, med en helt ny historie og effekter vi ikke har sett i Norge før, men når Koronatilstandene satte en stopper for de fleste store arrangementer, så det mørkt ut også for Kongen på havet.

– Jeg måtte bare bli fortrolig med at den forestillingen jeg hadde planlagt ikke var realistisk å gjennomføre i år. Det forutsatte at vi hadde full tribune hver natt, og plutselig kunne vi ikke ha mer enn femti. Vi har ikke avlyst en forestilling siden 12. Juli 1993, men i år tenkte jeg at statistikken ville ryke, forteller Formoe.

Najonal oppmerksomhet

Men det gjorde den altså ikke. For mens resten av landet avlyser alle arrangementer setter manusforfatteren og Dyreparken seg ned og tenker alternativer. Til plan B brukte Formoe en forestilling de hadde gjennomført i Chat Noir, med mindre scene og publikum, som utgangspunkt. Men denne løsningen fikk snart nasjonal oppmerksomhet.

– Det var et pleksiglasskaos som lå bak for å planlegge dette, men da fotballen og andre store arrangementer kom på banen ble nok politikerne redde for hva de kunne slippe løs. I en pressekonferanse sa helseministeren at «selv Kaptein Sabeltann må følge lover og regler». Vi fikk jo masse oppmerksomhet og var veldig i vinden, men måtte altså avlyse likevel, forteller han videre.

På tre scener

Regissøren og koreografen kom da ned til Dyreparken for å komme opp med alternativ C som var på tre scener. På det tidspunktet var det bare lov å ha femti på tribunen, men regjeringen hadde signalisert at det 15. juni kunne åpne for opptil 200. Teamet satset alt på at dette stemte og Formoe satte seg ned og skrev på rekordtid et helt nytt manus på 3 scener, der skuespillerne måtte være stasjonære, og med minst mulig dobling av rollefigurene.

– Det ble til at sangene måtte bli fokus og handlingen funker som en liten rødt tråd. Timingen måtte stemme på minuttet, for eksempel skulle Pelle og Pysa synge på scene 3 men da ville forestillingen blitt 3 minutter for lang og neste pulje måtte ventet. Det var en heftig logistikk, også er det jo selvfølgelig helt feil at Kaptein Sabeltann ikke har tid til en eneste motstander eller konflikt på scene 3. Men jeg måtte bare gjøre det sånn med de omstendighetene som har vært, forteller han.

Men at det har funket er det ikke noe tvil om, for 200 forestillinger og over 40.000 tilskuere etterpå er det omtrent bare positive tilbakemeldinger å få.
– Jeg tror folk vet at nesten ingen andre har gjort noe i år, men vi har jobbet for å ha et tilbud til barnefamilier som har vært i karantene og isolasjon, og som er så takknemlige for at vi gjør noe, sier Formoe.

Små marginer

Som skuespiller selv visste Formoe at årets løsning ville bety en mangedobling av arbeidsmengde og påkjenning på skuespillerne, og fryktet at slitasjen ville bli for stor til å gjennomføre uten avlysninger.
– Etter 8 forestillinger hver dag var skuespillerne veldig slitne. De løper på sand og det var flere skuespillere som måtte til behandling for sener og knær. Men de har en utrolig yrkesstolthet og de sa de fikk energi av hverandre og av å gå ut å møte publikum. På noen av de mest regnvåte kveldene gikk det litt F gjennom de, de ropte at de skulle ut å lage show og motiverte hverandre, forteller en litt rørt Terje Formoe.

– At vi har fått til dette på tross av tilstandene er jo et resultat av at vi har sterke folk i alle ledd. Det er klart at det ble jo veldig dyrt og omfattende å sette opp årets forestilling, vi måtte ha tredobbelt lydanlegg, tredobbelt lysanlegg, vi måtte ha større stab med både teknikere og skuespillere, og i tillegg mangedoble arbeidsmengden for alle sammen, mens vi samtidig mistet inntekter for 1000 billetter hver eneste dag. Det var noen som sa, hadde vi brydd oss om å gå i pluss så hadde vi bare avlyst alt sammen.

Bra for byen

Men Formoe mener gjennomføringen har vært bra både for Dyreparken og Kristiansand, og at opplevelsene trekker folk og gjør Kristiansand til en destinasjon.
– Det er jo ikke bare Dyreparken som tjener på at vi spiller, for hver krone som legges inn i dyreparken så legges det inn mange flere i byen. 40.000 mennesker skal også ha hotell, mat, taxi og opplevelser mens de er her. Det synes jeg er bra og skaper en positivitet for hele byen, fortsetter han.

Spesielt skryter han av Dyreparken som investerer store summer i å oppgradere Kaptein Sabeltanns verden og Abra Havn, men også for å investere i rimelige overnattingsløsninger på et lavere budsjett.
– Vi må passe oss for at det ikke blir en rikmannsgreie, det skal være for folket. Folk skal tenke når de går ut at opplevelsen var verdt det, uavhengig av budsjett. Vi må finne en balansegang, det må ikke bli et rykte om at det er for dyrt å være i kristiansand.

Vind i seilene

Kaptein sabeltann har også vind i seilene på andre vis om dagen, animasjonsfilmen «Kaptein Sabeltann og den magiske diamant» som kom i 2019 er finalist i folkets Amanda, og nominert til beste barnefilm og beste effekter. I tillegg ligger Kaptein Sabeltann sine låter på over 22 millioner streaminger i året.

Neste års planlagte forestilling «Kaptein Sabeltann og Havets hemmelighet» blir den siste forestillingen i en trilogi og urpremiere på en helt ny historie, med nye hovedkarakterer og mange nye sanger. Ifølge Formoe vil denne ha spesialeffekter der de har strukket strikken så langt det går og som ikke har vært gjort i Norge før. Han forsikrer at dette blir en mye større oppsetning der folk virkelig har noe å glede seg til.

HUMOR: Kaptein Sabeltanns forestillinger blander episke eventyr med humor for hele familien.
SPESIALEFFEKTER: Kaptein sabeltanns nattforestillinger har effekter i verdensklasse. Terje Formoe forsikrer at neste års forestilling vil ha effekter Norge aldri har sett maken til. Alle foto: Daniel Schjøtt & Tommy B. Jensen.
Back To Top