fbpx
skip to Main Content
NYTT STED: Den Internasjonale Kulturfestivalen avholdes for anledningen her i Posebyhaven, lørdag 15. august. Festivalsjef Cynthia Trydal sitter i forgrunnen.

Foregår nå

Klare for festival

Fakta: Programmet

12:00: Åpning ved ordfører Jan Oddvar Skisland, Arvid Grundekjøn, Jørgen Kristiansen, Harald Sødal, sponsor Kurt Mosvold og festivalsjef Cynthia Trydal.
12:15: Alma
12:20: Rania
12:25: Celina
12:30 Mathilde
12:35: Kor (Don´t You Worry ´Bout a Thing)
12:45: DJ DJSB
13:00: Samtale
13:15: Sheila Simmenes
13:25: Moisés Galdea
13:55: Leonida
14:10: Lence George
14:20: Flavio & Julian
14:40: Dinaye
14:55: Ozan
15:15: Gani Bellani
15:35: Købb
15:55: Nr. 4
16:10: Inti
16:35: Leon
17:05: Pumba

Den Internasjonale Kulturfestivalen i Kristiansand går av stabelen akkurat nå. Av hensyn til smittevernbestemmelser, ble det besluttet å holde årets festival i Posebyhaven.

 

Normalt avholdes Den Internasjonale Kultufestivalen på Øvre Torv, men for å imøtekomme kommunens ønsker om å ikke samle flere enn 200 personer, ble det besluttet å holde festivalen i bakgården på Kvartal Fem – Posebyhaven.

Vi har tatt en prat med noen av artistene som skal opptre.

Lence George

Fra: Oslo/ Nigeria
Fremfører: Egenkomponert afrobeat

Lence George har aldri vært i Kristiansand før og gleder seg derfor til å opptre under festivalen.
– Jeg har hørt mye om byen, hvor vakker den er og hvor åpne folk som bor der er. Jeg hører rykter om gjestfriheten sørlendingene viser, så jeg gleder meg mye til å oppleve det selv.

Artisten har hørt om Den Internasjonale Kulturfestivalen fra før, og synes den er et bra initiativ.
– Vi lever i et mulitkulturelt samfunn, og å løfte det frem med stolthet synes jeg er viktig. Vi er alle mennesker med rike kulturbakgrunner og vi blir rikere av å dele det med hverandre. Denne festivalen feirer forskjellene og gir oss muligheten til å oppleve kulturer vi ellers ikke ville opplevd, og jeg gleder meg til å dele noe av min med alle som kommer.

Av legender som la grunnlaget for dagens afrobeat ser han opp til Rex Lawson og Fela Kuti.
– De satte grunntonen for oss alle. Dette er dyktige musikere med sterke og stolte nigerianske røtter. De var begge musikalske pionerer, med sterke livshistorier. 

Av moderne artister inspireres han av Wizkid, Fireboy DML, Burnaboy og Rema.
– De bringer noe nytt inn i afrobeat-sjangeren tar afrobevegelsen framover og gjør musikken interessant for alle. Afrobeats har aldri vært populært før, slik den er nå, og mye er takket være disse. Nå kan man høre afrobeats på radioen, ute på byen – overalt, noe som var utenkelig før. De inspirerer meg til å våge å være meg selv. Når jeg hører musikken deres, resonnerer det og jeg føler meg hjemme. Jeg håper å kunne gi samme følelsen til de som lytter til min musikk. 

Artisten har holdt på med musikk siden han var barn, men det var ikke før han kom til Norge i tenåra at han begynte å vurdere å drive meg det på et høyere plan.
– Nå har jeg jobbet profesjonelt med det i fire år. I Norge må man ha erfaring for å komme noen vei, noe jeg ikke hadde, så jeg kom ikke inn på noen musikklinjer på videregående og måtte ta en annen retning der. Da jeg var ferdig, søkte jeg meg inn på Noroff, uten å kunne noe musikklære, ikke engang en note. Nå lager jeg all musikken min selv, fra første beat til sluttprodukt. Det handler om vilje og indre «drive», og om å gripe sjanser når de kommer.

Under hans innslag, forteller han at vi kan forvente energi, glede, dansbare rytmer og en smak av hvordan det føles å være fri.
– Er det noe jeg har lært de siste åra, er det å være sann mot seg selv og den man er. Musikken min nå er en gjenspeiling av min reise fra å prøve å passe inn i noe som egentlig ikke er mitt, til å omfavne røttene mine og lage noe unikt for meg selv. Forhåpentligvis er det noe folk liker, og føler resonnerer.

Nr. 4 (Fredric Tanaia)

Fra: Bergen, men med familie i Portugal
Fremfører: Egenskrevet rap-musikk på norsk med innslag av engelsk

Heller ikke Fredric har opplevd Kristiansand, men har vært i sørlandsbyen i jobbsammenheng.
– Jeg har så klart sett og hørt en masse fint om byen og det skal uten tvil bli en fin opplevelse å få kunne komme til Kristiansand for første gang, og i tillegg da opptre på en kulturfestival.

Årets opptreden blir ikke bare første besøk i Kristiansand, det blir også hans første opptreden på Sørlandet.
– Jeg ser frem til å oppleve en slik festival i Norge.

Fredric begynte å prøve å lage beats i en periode der ting gikk litt skeis.
– På dette tidspunktet har jeg drevet med musikk i ca. to år nå. Rap´ingen startet noen måneder senere, og siden den gang har jeg kun drevet med rap-musikk. 

Tekstene kommer fra egen livserfaring, hendelser og historier.
– Jeg lytter svært lite på rap-musikk, egentlig, og det meste jeg har oppnådd med musikken i dag er selvlært.

Hans siste single Back and Forth, er en liten oppsummering av en tøff tid i livet, men han påpeker at musikken vil bli variert.
– Publikum kan forvente god sjarm, catchy låter og et godt show.

Dina Matheussen (Dinaye)

Fra Oslo, med etiopisk mor
Fremfører: Egenkomponert musikk og dans

Dinaye vil sikkert mange kjenne igjen fra Idol og kanskje andre TV-programmer.
– Jeg har tidligere sunget i Arendal og Kristiansand i 2017 med MGPjr juleturné.

Med en far fra Grimstad, har hun naturlig nok ofte besøkt hans hjemby.
– Når det er ferie pleier vi å dra til Dyreparken i Kristiansand. 

Dinaye hadde ikke hørt om festivalen, men er likevel spent.
– Det vet virker veldig spennende med tanke på at forskjellige kulturer blir vist frem på ett sted. Jeg gleder meg.
Jeg har alltid vært glad i musikk siden jeg var veldig liten, men jeg begynte ikke å synge før jeg var 11 år gammel. Jeg startet opprinnelig som danser, noe jeg har gjort hele livet.

Hennes største inspirasjon innen musikk, er kanskje noe uventet.
– Jeg vil nok si at den største inspirasjonen min innenfor musikk er Michael Jackson. Jeg vokste opp med å høre på sangene hans, og lærte dansetrinnene ved å se på musikkvideoene på YouTube. Jeg har alltid vært fascinert over hvordan han opptrådte og bevegde på seg på scenen.

Kanskje vi får se noe av den inspirasjonen i dag.

Back To Top