fbpx
skip to Main Content
ILLUSTRASJONSBILDE: Instagram: @lisenv - Av Lisen Vennesland

Norgesferie -Camping

I år har norgesferien trendet som aldri før og vi vet jo alle hvorfor.

 

Det ble tidlig spådd en økende bobil og camping-trend blant nordmenn, med et påfølgende yrende folkeliv på norske campingplasser. Spådommen viste seg å være sann. Norske campingplasser har hatt en økning av norske besøkende med hele 20 % i juni mnd. (Kilde bobilverden.no) (Resten av tallene for sommermånedene kunne jeg ikke finne.)Jeg kunne jo ikke la sommeren passere uten å teste camping i coronatid.Her er historien om hvordan det gikk.

Spontantur

Vår tur var ikke særlig planlagt. Faktisk var den ikke planlagt i det hele tatt. Spontanturer er ofte de gøyeste turene. Heller ikke denne gang slo dette feil. En tirsdag ettermiddag i juli kl 15 sharp var meg og en venn plutselig på vei til Stavanger. Med oss hadde vi telt, soveposer, oppblåsbare madrasser, en dose hangover fra kvelden før og godt humør. På handlelisten sto det god drikke, mat og muligens en til campingstol.

Planene var å tenne bål, bade og å leve av det naturen kunne gi oss. Vi skulle fri-campe og aller helst rett foran et badevann. Vi skulle sitte rundt et bål til de sene nattetimer og prate og fjase. Kanskje fikk vi også se noen ville dyr. I fantasien min ser jeg for meg at vi treffer på en bjørn og kan fortelle om det til de hjemme. Men jeg tror ikke det er så mange bjørner i Stavanger. Til nå så har jeg bare hørt eventyr om disse fantastiske norgesturene og var rimelig klar for å ta del i opplevelsen selv. Knipse et par bilder til Instagram osv.

Etter en del timer i bil, begynte vi å bli utålmodige på å komme frem. Vi har somlet veldig og hatt en del stopp for å spise. Klokka nærmet seg kvelden og det hadde jo vært deilig med en dusj. Vi begynte å innse at vi faktisk var byfolk og ikke deltagere på 71 grader nord. Vi var tross alt på en miniferie hvor målet var å slappe av. Hvis vi må på do og er i villmarken, hva gjør man da? Jeg vet ikke hvor avslappende det egentlig er å sitte på huk midt i skogen og tørke seg med granbar og håpe at en slange ikke skal bite deg i rumpa. Ikke hadde vi med oss så mye som et plaster heller. Vi ga derfor opp villmarkslivet for nå. Vi tenkte at campingplass var en mye bedre idé. Her var det ihvertfall andre mennesker, dusj og do.

Campingplass

Turen som skulle bli en opplevelse av typen selv Lars Monsen ville bli sjalu av, endte dermed opp på campingplass. Vi lå to dager rett ved et naturreservat med ikke mindre enn 1 mill fugler. Og det var derfor vi måtte kjøpe ørepropper. Vi ble vitne til et mord på campingplassen da en andunge måtte bøte med livet til en kråke. Skummel mann i blått telt med hvit varebil som nærmeste nabo. Sekunder før mordet hadde vi sittet å filmet den søte andefamilien som kom gående over campingplassen.

Vi var kanskje ikke i villmarken, men hvem trenger vel det Animal Planet, eller True Crime-Dokumentarer, når du kan komme så nært på naturen her, tenkte vi. Vi var i sjokk begge to. Campinglivet og naturen kan være brutalt , men vi kom oss helskinnet og lettere traumatisert gjennom opplevelsen med andungen. Mannen i det blå teltet derimot, han var fortsatt like skummel. Videre kan jeg melde om utrolig dårlig planlegging i form av pengebruk og ikke minst konstant manglende strøm på mobilene våre. Det å dele på samme lader, er risikosport på tur. Jeg tror jeg fikk kjeft for dårlig oppførsel, minst to ganger.

Konklusjon

Vi konkluderte likevel med at campinglivet var og er utrolig koselig, men at neste tur kanskje må planlegges enda bedre. Campinglivet er faktisk nesten som å være på fjellet eller sjøen i form av at dette er et av få steder nordmenn faktisk hilser på fremmede i det de passerer hverandre. Det er lett å se hvem som er gamle gjengangere på campingplassen og hvem som er amatører på tur. Det å sette seg i bilen og bare kjøre av gårde er en utrolig befriende følelse. Noe av det beste er å sitte utenfor teltet sitt og se på nykommerne til plassen. Se hvordan de stresser med å sette opp sine telt og være glad det ikke er deg.

Nå som jeg er en dreven camper med hele 2 dagers erfaring, tenkte jeg å komme med noen tips som kan gjøre campingturen til en enda bedre opplevelse for deg og ditt reisefølge og ikke minst de andre på campingplassen.

Uvitende om det finnes fra før, men her er ihvertfall mine Campingvettregler.

Campingvettreglene

– Planlegg turen godt på forhånd. Det kan være greit å vite hvilken retning du ønsker å dra. Da kan man se seg ut noen campingplasser på forhånd.
– Er du kartleser, så bør du ta denne jobben veldig alvorlig. Gjør du ikke det kan du fort ende opp med at sjåføren blir irritert om han på grunn av deg stadig kjører feil fordi du er opptatt med å snappe og Instagramme.

– Lag en spilleliste på forhånd som “hyper” opp turen. Lag en annen roligere spilleliste til hjemturen. Du kommer til å være sliten nå.

-Ha med ørepropper. Om noen snorker eller du har bråkete vei, dyr osv i nærheten så ligger du faktisk i et telt. Det er derfor umulig å forflytte seg til et annet rom.

– Ha med deg strømbank!

– Ta hensyn til andre på campingplassen.
Selv tok vi oss i å være ekstremt stille utenfor teltet da klokken passerte 23 (Som er da det skal være stille på campen). Inne i teltet derimot måtte vi minne oss selv på at telt faktisk ikke er lydtett.

– Til slutt, det er ingen skam å snu, bytte campingplass, ombestemme seg å ta inn på hotell eller å bestille pizza til campingplassen.

Ikke vær lei deg for at planene du hadde i utgangspunktet endrer seg litt underveis. Du kan alltids planlegge en ny tur om litt.

Da skal det ihvertfall bades.

Fortsatt God sensommer.

Sorry. No data so far.

Back To Top