fbpx
skip to Main Content

Rosa sløyfe 2020 starter nå:

Persontilpasset behandling vil redde liv

Fakta:

Om brystkreft:

  • Den vanligste kreftformen hos kvinner
  • I fjor fikk 3 700 kvinner brystkreft for første gang
  • Også menn kan få brystkreft, og hvert år rammer sykdommen rundt 30 menn
  • Årlig dør rundt 600 menn og kvinner av brystkreft
  • Stadig flere nordmenn overlever brystkreft.
  • 9 av 10 kvinner som rammes, overlever sin brystkreft i fem år eller mer.
  • I Norge i dag er det nesten 50.000 personer som har blitt friske av eller lever med brystkreft.

 

Kilde: Kreftregisteret

Selv om det nå er dobbelt så mange som får brystkreft i dag sammenlignet med situasjonen 60 år tilbake, er et langt flere som overlever, takket være avansert og persontilpasset behandling. Dette er noen av temaene for årets Rosa Sløyfe-aksjon som starter i dag, torsdag.

 

Hver dag får ti norske kvinner og menn den uvirkelige beskjeden om at de har fått brystkreft, en kraftig økning sammenlignet med situasjonen for noen tiår siden.
– Heldigvis er det også flere som overlever, takket være avansert og persontilpasset behandling. Pengene som samles inn under årets aksjon går til forskning på brystkreft, bekrefter distriktssjef Geir O. Wehus i Kreftforeningen.

–  Før fikk alle med brystkreft den samme behandlingen. I dag vet vi at kreftsvulster er like ulike som oss mennesker, og at en behandling som kan redde livet til noen, ikke fungerer hos andre. Vi trenger mer forskning på kreftsvulster for å kunne forutsi hva som vil hjelpe den enkelte pasient, Wehus.

Færre senskader

Der noen brystkreftpasienter må ha operasjon, cellegift, stråling og hormoner for å bli friske, kan en operasjon være det som skal til for at andre blir kreftfri. En av tre brystkreftpasienter får senskader etter kreftbehandling, og mye av dette kunne vært unngått dersom behandlingen var mer tilpasset den enkelte. Mer skånsom og treffsikker behandling vil føre til mindre bruk av cellegift og dermed gi færre senskader.

Vil komme andre kreftformer til gode

Hver oktober farges Norge rosa i solidaritet med brystkreftrammede. Når nordmenn i år bærer den rosa sløyfen, er de samtidig med og støtter viktig forskning på persontilpasset behandling.
– Bedre persontilpasset behandling er fremtiden. Jo mer vi finner ut om hvilken behandling som fungerer og ikke, jo flere nordmenn vil overleve og færre ha det vondt. Brystkreftforskerne har stor tro på at deres gjennombrudd også vil kunne overføres til andre kreftformer, så dette vil ha stor betydning for oss alle, sier Wehus.

Lørdag 3. oktober kl. 11-14 skal Kreftforeningen ha stand på torvet på Tangvall med informasjon og salg av Rosa Sløyfe-produkter til inntekt for aksjonen.

Årets Rosa Sløyfe-løp blir virtuelt

For første gang kan alle i hele landet være med og gå eller løpe til inntekt for brystkreftsaken. Hver oktober inviteres nordmenn til å vise sin solidaritet med brystkreftrammede og støtte viktig forskning ved å delta i Rosa Sløyfe-løpet. På grunn av covid-19 blir årets løp virtuelt. Det vil si at hver deltaker får startnummer og medalje i posten, løper der man bor og registrerer resultatet selv på internett.
– Årets Rosa Sløyfe-løp blir selvfølgelig annerledes når vi ikke kan løpe side om side som en stor rosa bølge, men samtidig åpner det opp for nye muligheter, forteller distriktssjef Geir O. Wehus.

– Rosa Sløyfe-løpet har tidligere bare vært arrangert i byer, men når det nå blir virtuelt, kan folk løpe når de vil og der de vil. Det gjør at også menn og kvinner på mindre steder i landet kan være med i fellesskapet.

Alene, men sammen

Rosa Sløyfe-løpet utvider i år til å vare en hel uke, fra søndag 4. oktober til 11. oktober. Man velger selv når man vil starte og hvor løypa går.
– Vi håper folk deler bilder i sosiale medier og at vi på den måten klarer å skape et digitalt fellesskap i denne spesielle tiden. Kreft tar ikke pause. De som rammes trenger vår støtte mer enn noen gang. Vi løper hver for oss, men sammen mot brystkreft, sier Wehus.

Årlig markering

Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden i oktober hvert år. Målet med aksjonen er å vise solidaritet med de som rammes, øke kunnskapen om brystkreft og å gi støtte til brystkreftforskning. Det er Brystkreftforeningen og Kreftforeningen som sammen arrangerer Rosa Sløyfe-aksjonen i Norge. Siden oppstarten i 1999 har nordmenn bidratt med over 280 millioner kroner til forskning på brystkreft.

Årets tema for aksjonen er persontilpasset behandling. Selv om to personer har lik diagnose, kan de trenge ulik behandling fordi kreftsvulstene er ulike. Mer forskning gjør at vi på forhånd kan forutsi hva som vil hjelpe den enkelte pasient. Da kan flere overleve og færre få senskader av behandlingen.

Kilde: Kreftforeningen.

Back To Top