fbpx
skip to Main Content
FØRST I SØR: Ida Katrine Hansen (t.h.), her sammen med kjørelærer Margrethe Larsen, er en av de første to kjøreelevene på Sørlandet som får opplæring i mopedbil. Trafikkskolen Learn er første kjøreskole i landsdelen til å kunne tilby dette.

Nå kan 16-åringer ta lappen på mopedbil i Kristiansand

LEARN:

Nå tilbyr trafikkskolen Learn, som den første kjøreskolen på Sørlandet, opplæring i mopedbil.

Den nye loven trådde i kraft august 2019. Før den tid, måtte man være 18 år forå ta førerkort på mopedbil. Nå trenger man kun være 16. Kjøreskolen Learn i Kristiansand er første kjøreskolen på Sørlandet til å tilby mopedbil-lappen.

– Det er gøy å kjøre mopedbil fordi andre har vikeplikt for deg, røper Ida Katrine Hansen fra Nodeland. I dag er hennes fjerde kjøretime og hun gleder seg til å kunne kjøre sin egen mopedbil til byen når førerkortet er i hende.

Tryggere og mer komfortabelt
Grunnen til at hun har valgt mopedbil, er flere.
– Mopedbilen er tryggere, for å være ærlig. Man sitter også varmere om vinteren. Kjørelærer, Margrethe Larsen, fremhever flere gode egenskaper ved en mopedbil:
– Har kan du ha en voksen passasjer fremme, litt avhengig av vekten, og et barn opp til 12 år bak. Her har du bagasjerom også. I bagasjerommet kan du ta med deg opp til 425 kg. Da kan du ta deg en handletur, men kanskje ikke gå helt berserk på Ikea.
Lik en vanlig bil
Mopedbilen er nemlig til forveksling lik en ordinær bil, med fire hjul og seter foran og bak.
– Man kan se det på bilnummeret, og det finner du kun bak. Dessuten er jo størrelsen mindre, forteller Margrethe Larsen, kjørelærer. Men du kan likevel ikke parkere den på en mopedparkering. Dessuten går den ikke raskere enn 45 km/t.
– Jeg synes det går fort nok, parerer kjøreeleven.

Greit springbrett
Ulempen med en mopedbil er først og fremst kostnadsrelatert.
– Det er klart, det koster jo mer med en mopedbil enn en vanlig moped, men å ta lappen på mopedbil ligner jo veldig mye på billappen, slik at det blir en mindre brå overgang den dagen du vil ta førerkort på bil, understreker hun.
Mopedbil er ikke bare for ungdommer, men kjørelæreren fremhever likevel de praktiske sidene ved mopedbil dersom du har lang vei til skolen.
– Da er du ikke avhengig av buss, og står mye friere.

Mopedbilene hos Learn går på diesel, men elektriske er mulig å få tak i. Motorvarmer og ryggekamera er de også utstyrt med.

– Når det begynner å regne og sludde, er det deilig å kunne sitte seg inn i en varm bil, bedyrer Larsen.

Back To Top