fbpx
skip to Main Content
Kreativ: Hjemme i stuen til Rudolf Aarli Salvesen i Arendal, henger kreative prosjekter både høyt og lavt.

Bli kjent med: Rudolf

Fakta:

Arendal Kunstkollektiv
Hjemme hos Rudolf i Arendal kan kunstnere få lov til å bo tilnærmet gratis, og betaler kun for fellesutgifter.

Interessert? 🙂
Send en SMS med litt info om deg selv til: 900 22 399 eller en mail til: salvesenfineart@gmail.com

Insta: https://www.instagram.com/rudolfaarlisalvesen/

Kunstner og grafikeren fra Lillesand:

Rudolf Aarli Salvesen er historien om multi-kunstneren som fikk jobb som grafiker i Tvende Media, og som gjerne ser at hans eget hjem kan bli et fellesskap hvor flere utøvende kunstnere kan ha sitt atelier.

 

Kunstinteressert har Lillesand-mannen Rudolf alltid vært – såpass dedikert at han ikke var i tvil om hvilken yrkesvei han skulle velge.

OPPSLUKT: Med musikk på øret kunne Rudolf forsvinne i timevis, mens han drev og perfeksjonerte tegningene sine.

Tidlig interessert
Kunstutdannelsen begynte tidlig og allerede som 12-åring begynte Rudolf på kveldskurs hos kunstnerene Keith Gavigan og Anthony “Tony” Higginson, like ved Kalvell i Lillesand. Videre bar det så på formgivning ved Møglestu VGS, samt to år i Oslo for å studere design. Avslutningsåret tok han på en designskole i Perth, Australia, hvor Rudolf sier han lærte desidert mest.

Læreren Lee Ingram, en av Australias mest dedikerte sneaker samlere, møte daglig opp med hanekam og matchende sko/t-skjorte og kom fra et tøft ­tagge-miljø som ung. Læreren skal han vistnok ha bodd deler av livet sitt i en hule. (as one does).

–Jeg sov 3-4 timer i døgnet det året flirer Rudolf.

Måtte velge
Rudolf havnet i den samme situa­sjonen som mange andre som ønsker å realisere drømmen som kunstner, han trengte penger og måtte ta seg flere jobber ved siden av. For å skaffe inntekter til å leve gjorde han mye rart bl. a. kveldsjobb på 7/11 på Carl Berners plass i Oslo. En gang måtte han redde en narkoman som hadde klart å sovne i frysedisken på leting etter pinneis en varm sommerdag.

– Alle var stort sett veldig hyggelige og gode faste kunder i snophylla, ler Rudolf når han tenker tilbake.

Begynte i Reitangruppen
Rudolfs første jobb som designer begynte i Reitangruppen i Kristiansand som In-house designer. Tidlig fikk han mye å gjøre og produserte både kampanjer, salgsrelaterte brosjyrer og pakningsdesign.

– Jeg gikk rett fra skole til en jobb med mye ansvar, og fløy rett som det var til Oslo for å bistå inne på hovedkontoret, sier Rudolf.

Reiseglad
Takket være en sterk opplevelsesrang og reiselyst, har han besøkt over 30 land som backpacker. Kreative mennesker kjennetegnes ofte med høy åpensinnethet, og etter mitt syn er reise, en av de beste måtene å tillegne seg dette på. Da innser man fort hvor trangsynt og selvsentrert man er i sin lille boble her i Norge og at folk med andre meninger, er helt greit og ikke så farlige.

– En fin periode. Vi sitter ikke på alle sannheter her hjemme, sier han.

Bavian på disco
Ungdsomstiden bar stort sett preg av mye festing, fante­streker og klovneri. Spesielt husker Rudolf en episode hvor han fikk en toalettdør smelt rett i panna, fulgt av operasjon på legevakta. Jeg ble tilnærmet følelsesløs i venstre del av hodet i flere år etterpå. I flere år slet han med søvnparalyser og perioder av depresjon/hallusinasjoner.

Kreativt helvete
Underlige ting begynte også etter hvert å skje, bl. a. fikk jeg et mye mer ukontrolert følelsesliv, sprø ideer. Angst og frustrasjoner for alt mulig. Det hele ville ingen ende ta. Jobb var, en av de få tingene som fikk hodet mitt til å “holde kjeft”. I gjengjeld strømmet ­kreativiteten til. Tankevirusene ble verre og verre. Jeg var aldri fornøyd, var aldri god nok, “osv, Jeg hadde hele lista…I tillegg slet jeg i flere år med angst og redsel etter flere traumatiske søvnparalyser. Jeg kunne aldri legge meg om kvelden uten å føle at jeg var terorisert av noe “ondt” på soverommet. Til slutt ble det så ille at jeg måtte til en psykolog, da jeg følte ting virkelig hadde rablet for meg. Der fikk jeg omsider den hjelpen jeg trengte og lever nå et tilnærmet normalt og godt liv igjen. Heldigvis. Jeg har lært å mestre kaoset inni meg, men det tok tid.

WIP: Et. Jævela. Circus; Er et maleri utført på treplate i olje. Bildet er inspirert av alt kaoset/kreativiteten mennesker opplever. -Kunsten er en av de få måtene jeg får uttrykket tankesettet mitt på sier Rudolf.

Dro til Firenze
Toppen av utdannelsen, kom da han valgte å ta en klassisk kunst­utdannelse i Firenze, ved Angel Academy of Art.

– Det var en utrolig rik tid, hvor jeg fikk gode impulser til å etablere min egen plattform som kunstner. Angel Academy of Art er en av de få profesjonelle skolene innen klassisk kunst, sier Rudolf.

– Året i Firenze ble også uforglemmelig av mange årsaker. Firenze er jo en helt spesielt vakker by, Italia det samme som land. Det å leve i et miljø som setter så pris på sine kunstnere og de verkene de lager, er jo imponerende, sier han. Veldig mye av teorien jeg lærte der, har jeg også videreført når det gjelder design og grafisk arbeid.

Selvportrett: Utført i Olje.

Jobb i Tvende Media
I 2019 kom han så hjem etter ett år med solide impulser, og fikk fra og med 1. september i fjor jobb i Tvende Media som grafisk designer. Til dagelig har han ansvaret for alle aviser og magasiner, og designer både TS-avisen, Sørlandsavisen Kristiansand, Magasinet Næring, Motor og Arendals Tidende.
– Planen var i første omgang kun å jobbe i en 50 prosent stilling, men dette ble rimelig kjapt en hundre prosent jobb i stedet, mye fordi arbeidsmengden er stor, smiler Rudolf.
– Vi er svært fornøyde med at Rudolf er blitt en del av teamet, sier Tommy Bjørn Jensen som er daglig leder i Tvende Media.
– Han utmerker seg med høy kvalitet. Han har et blikk og en måte å presentere annonser og tekst på som ikke er vanlig i denne bransjen, sier en tilfreds Tommy.

GRAFIKER: Rudolf Jobber til daglig som grafiker i Tvende Media.
AVISTEGNER: Etter korona leverte bla. Odd Bjørn Jensen faste kronikker for alle avisene i Tvende Media og Arendals Tidende. For å heve designet bestemte Rudolf seg for å lage en portrettegning av den faste skribenten. Med tegnegrunnlaget fra Firenze, gav utdannelsen nå nye muligheter for det grafiske designet.

Trives på jobb
I september var altså Rudolf i gang.

– Fra andre siden av kontorlanskapet spøker Torbjørn og spør meg hva jeg tror det nye brukernavnet mitt kommer til å bli, og hinter at det er de to første bokstavene i for og etternavn. – “RuSa” svarer jeg forsiktig mens vi begge ler høyt.

Navnet ble jeg siden aldri kvitt. Dagene ble travle. Kaos og mas fra alle kanter til tross, Tvende Media opplevde god vekst i annonsesalget, noe som igjen medførte flere sider å designe. Så slo koronapandemien inn over landet. Annonsørene satte mange av planene på vent for å se hvordan utviklingen ble. Tvende Media måtte også permittere flere i staben, etter tid kom annonsørene tilbake. Utover i 2020 har omsetningen økt igjen, og plutselig satt Rudolf med ansvaret for den grafiske produksjonen av alle aviser og magasiner. Redusert arbeidstid og økt arbeidsmengde til tross, Rudolf stortrives.

– Det er topp å ha en hektisk hverdag. Sett utenfra kan arbeids­hverdagen fremstå som kaotisk og til tider svært hektisk. Men denne måten å arbeide på, er ikke noe drawback, snarere tvert i mot. Man må lære seg høy grad av omstillingsevne og aldri tape av synet at jobben også innebærer stor grad av struktur. Arbeidsmiljøet her er usedvanlig godt og mange av oss er mer strukturerte enn man skulle tro. Det er gøy å være en del av et mediehus som konkurrerer med de to store mediehusene på Sørlandet, sier han. Etter at Tommy tok over konsernledelsen i Tvende Media, har begge to jobbet tett sammen.

– Etter mitt syn er Tommy både en flink selger og en intelligent leder, med øye for design. Sammen har vi hevet alle produktene til nye høyder og vi utfyller hverandre godt.

Eget kunstnerkollektiv
Planene for fremtiden er klare:
– Å fortsette i Tvende Media, men også å kunne invitere andre kunstnere til ett felles bo- og arbeids­miljø hjemme hos meg selv, slik at vi kan bo og virke sammen og bruke mitt eget hjem som et atelier som flere kan benytte. Slik blir virkeligheten når man først har fått smaken på å skape og forme.

Man må bare holde på og jeg gleder meg til hver eneste dag jeg skal på jobb, smiler Rudolf Salvesen.

 

Studio: Fra leiligheten hjemme på Barbugårdsjordet er halve stua gjort om til arbeidsatelier. Nå søker kunstneren flere likesinnede til bo-felleskapet.

 

Følg Rudolf på Instagram her: https://www.instagram.com/rudolfaarlisalvesen/

 

 

DEMO: Maestro i full sving, travelt opptatt med sine ukentlige demonstrasjoner, ved Angel Academy of Art.
Kull: Skoleoppgave fra studiene i Firenze ved Angel Academy of Art.

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top