fbpx
skip to Main Content
Det er viktig med motivasjon når du skal nå målene dine.

Sett deg mål, ikke nyttårsforsett

Like sikkert som at 2020 har vært et meget spesielt år er det snart er nyttårsaften. Årets siste dag. Dagen hvor mange har et eller flere nyttårsforsett de skal oppfylle.

Uten å ha forsket eller faktasjekket er jeg rimelig sikker på at de vanligste forsettene er å trene mer, spare penger, spise sunnere og gå ned i vekt, slutte å røyke.

Nyttårsforsett er sikkert greit det, men kan du ikke sette deg noen mål istedet? Nå prøver ikke jeg å være noen life coach. Usertifisert sådan. Overhodet ikke.
Men hvorfor skal denne enorme forbedringen skje akkurat kl 00.01 den 1.januar?

“Jeg annonserer herved at jeg skal trene 3 ganger i uka på gymmen. Selvom jeg aldri har trent i hele mitt liv tidligere.

Jeg skal ha alge-smoothie til frokost, selvom jeg alltid har startet dagen med puffet ris. Jeg skal heller ikke spise sukker i ukedagene, selvom en kanelbolle er det eneste jeg ser frem til etter en lang dag på jobb”
Lykke til med det prosjektet, la oss bare ikke håpe at du er en av de 80 % som gir opp før vi er kommet halvveis til mars. Neida, det er jo ikke det at jeg hater nyttårsforsett. Bare litt, kanskje. Det er bare det at jeg heller mer mot langsiktige mål. Mål som kan endre seg litt underveis og som virker litt mer motiverende.

For la oss være ærlige. Blir det i det hele tatt veldig motiverende å drikke en alge-smoothie hver morgen kl 05 bare fordi du skrev det i dagboka di en en sen kveld i desember?

Ville det ikke vært litt mer motiverende om du satt deg et mål om å leve et sunnere liv generelt? Kan du ikke spise den kanelbollen i ro og fred og for eksempel gå til jobben i stedet for å ta buss? Bare en tanke. Min mening, du trenger ikke være enig.

Og hva hvis du på natten våkner opp med et skikkelig sukkersug og raider alle skap etter sjokolade en ukedag i februar? Har du da feilet? Kan du begynne på nytt med blanke ark dagen etter som om ingenting har skjedd eller må du vente helt til neste 1.januar for å lage nye forsetter? Jeg kjenner jo at jeg er veldig nysgjerrig på statistikken over antallet støttemedlemer på diverse treningsstudioer. Men med tanke på corona så er det kanskje ikke noe som skjer til neste år uansett. Og med det i bakhodet så syns jeg det er litt rart at det ikke har blitt reklamert for mer hjemmetreningsapparater nå under coronatiden. Der gikk “de” glipp av en gyllen mulighet.

Altså så er jeg ikke i mot forsetter. Jeg bare er i mot at de på død og liv skal skje på den første dagen i det nye året. Akkurat som om dette har noe magisk for

seg. Hvis du vet at du har høyt kolesterol i juli, så er det jo litt dumt å vente med å gjøre endringer i januar liksom. Kanskje et dramatisk eksempel, men håper en skjønner poenget mitt. Venter du til januar har du på en måte feilet litt allerede.

Ofte er det jo slik at det er de samme nyttårsforsetter som går igjen, som nevnt i starten av innlegget. Er det fordi at en ser hvilken enorm suksess de andre med samme forsetter har hatt? Når har det egentlig skjedd at du ser en skikkelig sprek person og du spør “hvordan er det mulig å se så flott og sprek ut?” og han svarer “Det var nyttårsforsettet mitt I 2019.”?!
Nei, nettopp.

Som mitt datter på 8 så fint svarte da jeg spurte henne om hun hadde noe nyttårsforsett : Det trenger jeg ikke. Livet mitt er perfekt. Liten og uten bekymringer. For et herlig liv!

Som du skjønner så har jeg nok ikke noen nyttårsforsetter i år heller. Men jeg har mål og jeg har ting jeg skal fortsette å jobbe med. Jeg skal være litt snillere. Litt flinkere til å telle til 10 når det koker i topplokket og fortsette å holde “meteren” så lenge en må det.

God jul og godt nyttår!

Back To Top