fbpx
skip to Main Content
IKKE BARE BRA: Hjemmekontoret har sine negative konsekvenser, noe som har resultert i økt bruk av helsefremmede tiltak på norske arbeidsplasser.

Hjemmekontorets skyggeside:

Bedrifters behov for mental støtte skyter i været

– Det overrasker ikke at etterspørselen etter psykiske velvære-tjenester for bedrifter økte drastisk i år, sier leder i HR Norge.

 

Bransjen ser en markant økning i etterspørselen etter sine mentale velværetjenester for bedrifter i Norge i år. Even Bolstad leder HR Norge – en faglig organisasjon med fokus på personalpolitikk og ledelse, og han er ikke forbauset over at bedriftsansatte trenger mer bistand.

– Mulighet for hjemmekontor har svært mye godt i seg, men kommer også med skyggesider. Ikke minst for ansattes mentale velvære. Noen sliter mer enn andre. De fleste savner det sosiale, og mange opplever å få mindre støtte, samtidig som det er vanskeligere for lederne og kollegene dine å legge merke til om du sliter, sier Bolstad.

Blir isolert

Han viser til undersøkelser utført av HR Norge og Kantar, der det kommer fram at ikke alt bare er positivt med mye hjemmekontor.

– Jeg er bekymret for arbeidstakeres psykiske helse på hjemmekontor, spesielt nå når vi er i en mørkere tid med mindre mulighet for dagslys og sosiale aktiviteter etter arbeidstid. Ikke minst ser vi at unge, single og de som allerede har lette psykiske utfordringer sliter når de ikke har en arbeidsplass der de kan møte gode kolleger å gå til, sier Bolstad.

Stort behov

Det finske oppstartsselskapet Auntie har nylig begynt å tilby sine digitale mentale velværetjenester i Norge, og interessen har vært stor blant bedriftene her til lands.

  En rekke norske selskaper har allerede vist interesse og er i gang med å jobbe med oss, inkludert Finn.no og reMarkable. Vi jobber for å hjelpe norske bedrifter med mentalt velvære på jobb, spesielt i disse vanskelige tider, sier Johanna Varje, norgessjef og leder for vekst i Auntie.

Negative konsekvenser

Målet er å bli markedsleder innen forebygging av utbrenthet i Norge innen 2022.
Det norske teknologiselskapet reMarkable er blant de som har lagt merke til de negative konsekvensene det har for ansatte å jobbe hjemmefra i lange perioder, som er bakgrunnen for at de begynte å jobbe med Auntie.

– Det å være fysisk adskilt gjør det mye vanskeligere å legge merke til de som sliter. Når vi kun ser hverandre gjennom avtalte videomøter, går vi glipp av den ikke-verbale kommunikasjonen som vi hadde da vi var sammen på kontoret, sier Victoria Rosland, HR-rådgiver i reMarkable, og legger til:

– Støtte for mentalt velvære er relevant for alle.

Øker produktiviteten

Ifølge Varje i Auntie har investeringer i ansattes mentale velvære dokumentert effekt på produktivitet og engasjement.

– Ansatte i selskaper vi har jobbet med er gjennomsnittlig 14 prosent lykkeligere, 20 prosent mer produktive og 37 prosent mindre stresset. Lykkelige ansatte er rett og slett mer effektive, mindre syke og blir værende lengre i jobbene sine. Vi håndterer utfordringer knyttet til mentalt velvære før de blir større problemer. Hvis du ikke gjør det, kan det føre til utbrenthet, lav motivasjon og langt sykefravær, forklarer Varje og avslutter:

– Det er ikke uten grunn at Finland gang på gang blir kåret til verdens lykkeligste land av FNs «World Happiness Report».

Sorry. No data so far.

Back To Top