fbpx
skip to Main Content
KRAFTIG NED: Salg av nesespray og remedier mot hoste har gått kraftig ned den siste tiden. - Det tyder på at smitteverntiltakene virker, mener Apotekforeningen. Foto: Di Studio/ Colourbox

Nedgang i salg av apotekvarer

– Smittevern virker

Salg av Apotekvarer mot forkjølelse har gått kraftig ned den siste tiden. Dette henger sammen med mindre smitte, i følge Apotekforeningen.


Hvis du har tenkt at det har vært mindre snufsing og hosting rundt deg den siste tiden, er det en grunn til det. I følge Apotekforeningen har færre enn vanlig blitt forkjølet de siste ni månedene.

Halvering av hostemedisin

Mellom april og oktober i 2020 ble det solgt 450 000 mindre apotekvarer mot hoste, i apotekene enn i samme periode i 2019. Det tilsvarer nesten en halvering fra de én million pakkene som ble solgt i denne perioden året før.
Nesespray viser samme trend, men ikke like merkbart. Det ble solgt 225 000 færre flasker nesespray i perioden april til oktober sammenlignet med 2019. Det tilsvarer en nedgang på 20 prosent.

Tydelig nedgang

Tallene tyder på en betydelig reduksjon i hvor mange som har blitt forkjølet i perioden siden Norge stengte ned i mars. Apotekforeningen mener dette er et tydelig tegn på at veldig mange nordmenn har tatt smittevernrådene på stort alvor.
– Forkjølelsesvirus smitter via dråper og fysisk kontakt, omtrent som koronaviruset. God håndhygiene, fysisk avstand samt hosting og nysing i albuekroken motvirker smitte av forkjølelse, forklarer Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

Gode vaner

Andresen håper de gode vanene kan bli med oss videre også når koronapandemien kommer under kontroll.
– I disse tider er det fint å se at pandemien også kan ha hatt noen positive konsekvenser, hvilke  det ellers er langt mellom. Selv om forkjølelse er en ganske uskyldig sykdom for de fleste, er det mange som kan bli slått ut for noen dager. Mindre forkjølelse er bra for hver og en av oss, men også for samfunnet, mener hun.

Back To Top