fbpx
skip to Main Content
Første stopp: Bærvannet er en idyll i Bymarka og innbyr til en rast. Her er vi ved den populære badeplassen med sine fine svaberg hvor det kan være folksomt på varme sommerdager.

På rundtur i Bymarka

Ukens vandring:

Ukens tur starter i Baneheia og strekker seg nordover til Strai før vi gjør vendereis. Det omfattende løypenettet gjør det enkelt å lage en rundtur på stiene som er godt merka.

Bymarka er terrenget som avgrenses av Riksvei 9 og jernbanen i vest, og Otra i øst. Det strekker seg fra Baneheia i sør til Strai i nord.

Utgangspunktet for denne turen er Solbergkrogen på Eg hvor Sykepleierskolen tidligere holdt til. Nå er det Frivillighetens Hus som har tilhold i bygget ved den store parkeringsplassen.

Gå opp til lysløypa i Baneheia og følg denne til Bånetjønn. I enden av tjønna tar du av fra den gruslagte stien og klatrer bratt opp den delvis trappelagte løypa som leder opp til Revetjønnane. Vi kommer inn på Bærvannstien som er blåmerka og følger denne inn til Bærvannet. Dette vannet regnes av mange som selve perlen i Bymarka med sine innbydende svaberg på østsida av vannet. Om sommeren er det mange som tar turen for å bade her oppe. Det er gjerne mindre folksomt enn i Stampa i Baneheia, og vannet er nok av bedre kvalitet. Så var da også Bærvannet en av byens drikkevannskilder frem til 1979.

Alternative løyper
Vår tur foregår på vinteren, og idyllen er ikke mindre nå, og vi tar gjerne en god rast på badeplassen i nordenden av vannet. Men vi skal videre og går videre på løypa som heter «Bymarka rundt» og som følger Otra, men oppe i høyden. Et tips her; det er mulig å gå en umerka sti som går langs Storemyrvannet for så å komme inn igjen på den merka stien. Storemyrvannet byr også på noen fine rasteplasser. Vi fortsetter videre nordover, det er til dels kupert terreng å beveges seg i, og i perioder med mye nedbør kan det være fuktig og gjørmete flere steder. Om vinteren med kulde og klake i jorda er det enklere, bortsett fra at issvuller kan være skumle. Løypa betegnes også som skiløype, men det er nok mange år siden det var snøforhold som gjorde det mulig å kjøre løyper.

Til topps i Bymarka
Ved Prestøyskodet får vi et glimt av gårdene på Skråstad på andre siden av Otra, og der hvor løypa vender sørover ser vi ut over bebyggelsen i Gangdalen på Strai. Nå følger vi «Bymarka rundt» via en annen trase lenger vest og kommer ut igjen ved Storemyrvannet og Bærvannet. Fra Bærvannet anbefaler vi å følge Lochners løype mot Ravnedalen, men vi tar av til venstre opp til Hellerstønuten som er Bymarka sin høyeste topp. Den reiser seg 166 meter over havet og utsikten er flott både ut over byen og sjøen og innover i landet. Fra toppen bærer det bratt ned til vi treffer Bymarka skiløype gjennom Ledningdalen og tar denne til venstre inntil vi kommer tilbake til Bærvannstien. Da er ringen sluttet og vi har kort (og bratt) vei ned til Bånetjønn. Turen beskrevet her er om lag 14 kilometer, så det er lurt å sette av tre til fire timer inkludert en god rast (eller flere).

 

Viser vei: Skilt som viser retning samt kart med «Her står du» finnes i de fleste stikryss slik at sjansen for gå seg bort er liten.
Utgangspunktet: Solbergkrogen på Eg har god plass til biler for turfolket.
Kart over området.

 

Sorry. No data so far.

Back To Top