fbpx
skip to Main Content

Synger i Grimstad, Kragerø og Risør:

Besøker Sørlandet på sjelden norgesturné

Fakta: Turnédatoene

6. juni: Ah, mio cor – I barokkens navn, Grimstad Kirke, Grimstad med Andrea Maini, orgel og piano

10. juni: Musikk på Berg, Berg-Kragerø Museum, Kragerø, med Halvard Hiis, Robert Carding og elever fra kulturskolen

12. juni: Operaaften, Risør Kirke, Risør, med Jorunn Myre, orgel og piano

13. juni: Sommerkonsert, Holmenkollen Kapell, Oslo, med Ingvild Grærsvold fra Vennesla og Petter Amundsen på orgel og piano

17. juni: Ah, mio cor – I barokkens navn, Hamardomen Domkirkeodden, Hamar, med Andrea Maini

19. juni: Italiensk operaaften, Dale-Gudbrands Gard, Hundorp, med Andrea Maini

20. juni: Ah, mio cor – I barokkens navn, Vår Frue Kirke, Trondheim, med  Andrea Maini

21. juni: Opera på Verdens Musikkdag i Ishavskatedralen i Tromsø, med Mariam Kharatyan, klassisk musikk fra mange land

24. juni: Opera for Verdens Musikkdag i Nordlyskatedralen i Alta med Mariam Kharatyan, klassisk musikk fra mange land

26. juni: Haugtussa – Esmeralda et syngende skuespill i Skåtøy kirke, med Mariam Kharatyan

27. juni: Konsert på Sørlandet. Detaljene er ikke avklart.

30. juni: Haugtussa – Esmeralda et syngende skuespill på Troldhaugen, med Mariam Kharatyan

Operasangerinnen fra Iveland, Laila Thortveit, har tilbrakt de siste 25 årene i Frankrike. Denne sommeren opptrer hun flere steder på Sørlandet.

 

De siste årene har hun hatt mange konserter i Frankrike, men i 2020 hadde hun fokus på Norge, hvor hun hadde mye spennende i vente, men for så mange andre, gikk ikke alt som planlagt.
– Siden mars 2020 har livet blitt totalt endret for min del. Jeg satt i streng karantene i Frankrike fra 17. mars til 11. mai hvor vi hadde lov til å gå ut maksimum én time per dag og ikke mer enn én kilometer fra bostedsadressen. Dette gjør ganske mye med et menneske. Det ble mange tanker, kan man si.

Sang på Facebook

For å holde humøret oppe begynte hun å strømme operakonserter på Facebook hver mandag, hvor en av disse fikk over 25 000 seere. Så, hva gjør man i en slik situasjon hvor alle planer og inntekter man skulle hatt gjennom reiser og konserter i løpet av vår og sommersesongen forsvinner helt?
– Løsningen ble at venninnen min, Mia Karoline Moss, fant en annonse på NAV hvor Berg – Kragerø Museum søkte etter to museumsverter for sommeren. Jeg kastet meg over telefonen og forklarte hvem vi var.

Konsertserie i Kragerø

Jobben fikk de, og venninnene ble innlosjert midt i hjertet av Kragerø. Laila hadde samtidig et sterkt ønske om at sommeren skulle bringe mye musikk, men hun hadde ikke trodd det skulle bli så mye som det ble.
– Det startet etter en kort samtale med Gro Marlen Sleire som driver «Hos Gro», en restaurant i sentrum av Kragerø. Hun bestemte seg for at vi fikk holde ni søndagskonserter gjennom sommeren, og etter dette bygget det på seg med etterspørsler fra alle kanter, forteller hun.

Barokk i Grimstad kirke

Siden i høst har det vært full konsentrasjon på konsertforberedelser og planlegging av flere prosjekter. Den 2. påskedag fikk sopranen innvilget en hyggelig og etterlengtet støtte fra Kulturrådets stimuleringsordning, som gjør denne konserten og alle de andre mulige å gjennomføre. Den 6. juni spiller hun og synger barokk musikk fra de store barokkomponistene som Händel, Purcell og Vivaldi.
– Jeg er veldig glad i barokk, og gjerne i operaform. Da ble det lett å velge operaarier fra verk som Julius Cesar i Egypt og Alcina. Dido og Aeneas av Purcell står også på programmet. Mye av dette er dramatiske arier med mye tyngde, og vi har da med lettere arier som «Nulla in Mundo» av Vivaldi for å kompensere litt. I tillegg spiller Andrea selvfølgelig orgelsoloer.

Opptrer ikke alene

Andrea Maini er spesialist på barokkmusikk. Dermed ble valget veldig enkelt for konsertserien de skal ha sammen i Grimstad kirke, Hamardomen, og Vår Frue kirke i Trondheim.
– Han er en dyktig musiker som setter følelsene i musikken veldig høyt. Jeg kjenner meg veldig trygg når han akkompagnerer meg og da vet jeg at resultatet blir bra. Andrea har også hjulpet meg gjennom de siste månedene ved å engasjere meg som solist under gudstjenester i Fjære ved flere anledninger. Jeg fikk også være med som solist med Fjære kammerkor under Klassisk i Setesdal i fjor sommer, sier Thortveit.

Varierende stil

Hun lover vakker og intens musikk når de opptrer i Grimstad kirke, 6. juni.
– I tillegg til disse barokkonsertene er det mye annet spennende på programmet. Med forskjellige musikere, komponister. Diverse operaarier og melodier i varierende stil. Jeg kommer virkelig innom alt jeg er glad i. Da jeg har vært så heldig å kunne sette sammen disse konsertseriene, har jeg også hatt mulighet til å velge det jeg liker aller best å synge samt velge de musikerne jeg ønsker samarbeid med.

Litt om Laila Thortveit:

  • Studerte sang med flere operasangere som Loretta Corelli i Milano og Karen Acampora i Paris.
  • Sang «Venus» i Orpheus i underverdenen, «Baronessen» i Pariserliv og «Arsena» i Sigøynerbaronen av Johann Strauss.
  • I Padova hadde hun rollen som «Gilda» i Rogoletto av Verdi.
  • Sang for HKH Dronning Sonja og Torbjørn Jagland under deres offisielle besøk i Paris.
  • Sang den norske nasjonalsangen under håndballkampen Frankrike – Norge i Paris, januar 2012.
  • Mange konserter med «Victor Hugo – Syngende poesi» som etterhvert har blitt utviklet til det syngende skuespillet «Haugtussa-Esmeralda».

Her finner du billetter:

Til konserten i Grimstad kirke

Til Opera på Verket

Til resten av konsertene (flere blir lagt til etter hvert)

Back To Top