fbpx
skip to Main Content

En (kunst)rik sommer på Prestegården

Vilde Matzow lover en innholdsrik, variert, kunstrik og opplevelsesrik sommer på Søgne gamle prestegård.

– I samarbeid med Søgne kunstlag åpner vi «Sommer på Prestegården» søndag 4. juli med en sommerutstilling i Galleri Fjøset med Lars Morell, Marie Buskov og Espen Dietrichson, forteller Matzow om utstillingen som er åpen frem til 1. august.

– Søgnes egen Lars Morell er tilbake, noe jeg ser frem til, og han har tatt med seg Buskov og Dietrichson som han deler ateliet med i Oslo. De jobber alle med mye abstrakte verker, Morell med organisk abstrakte verker, og de to andre som jobber litt mer geometrisk abstrakt, sier hun.

­ – Alle tre er godt anerkjente. Det fine er jo at Lars og Espen alle har gode lokale røtter. Lars Morell er født og vokst opp i Søgne, og Espen Dietrichson kommer fra Mandal. Marie Buskov er opprinnelig fra Danmark, men jobber og bor nå i Oslo, legger hun til.

Søgne Design
Samme dag åpner også Søgne Design dørene til en utstilling i Presteboligen med over 30 utstillere totalt.
– Dette blir spennende. I hovedsak er det med utstillere som er hjemmehørende på Sørlandet, både kunsthåndtverkere og etablerte kunstnere. Det er mangfoldet som gjør utstillingen så interessant, og med mange ulike uttrykk, være seg keramikk, tre, tekstil, smykker, glass, foto og malerier, for å ha nevnt noe, sier hun.

Prestegårdsmalerne
Også hos de mange som utgjør Prestegårdsmalerne i Søgne blir det en aktiv sommer, og mye å oppleve for de mange som legger turen innom Søgne gamle prestegård i løpet sommermånedene.

Søgne gamle prestegård har utviklet seg til å bli et kultursenter med et rikt innhold og program. I flere år har flere hovedsakelig kvinner funnet et godt fellesskap i hverandre. I huset bak selve prestegården, ligger Grisefjøset, og her har kvinnene etablert sitt eget atelier. Prestegårdsmalerne har i mange år gledet nær og fjern med sine utstillinger, og selv om sommeren slik det ser ut nå, kan bli noe amputert på grunn av smittevernreglene. Likevel legger damene opp til en travel og aktiv sommer.

I juli vil atelietet være åpent hver eneste søndag.
– Da er det bare å legge turen innom for å ta en titt, oppfordrer Vilde Matzow.

Kunstverksted
I kjelleren i Grisefjøset, inviterer Ann Beate Tempelhaug og Eirik Gjedrem alle som ønsker det en tur innom kunstverkstedet som ekteparet driver.
– Det blir ingen faste åpningstider, men vi er her mye, opplyser Ann Beate Tempelhaug.

Noe av det som gjør at tilbudet på Søgne gamle prestegård favner så vidt, er de mange frivillige som gjør en kjempeinnsats for å skape god aktivitet. Et eksempel i så måte er Søgne historielag. Ildsjelene i laget er gått sammen om et tilbud som er blitt svært populært. Siste fredag i juni og juli er det mulig å få kjøpt rykende ferskt ovnsbakt bakerverk på Søgne bygdemuseum, og arrangementet blir gjennomført dersom smitteverntiltakene på det aktuelle tidspunktet tillater det.

Tilbudet er på kort tid blitt skikkelig populært, kanskje ikke så rart, for her kan publikum få brød og andre herligheter med en himmelsk smak.

Gjengen med frivillige stiller med baksteverk av mange ulike slag, og har blant annet satset på brød laget av en helt spesiell god oppskrift og forskjellige søtsaker. Tilbudet blir gjennomført utendørs i tråd med de strenge smittevernreglene som nå gjelder.

Inviterer til stort kunstmarked
Den 18. juli blir en merkedag for Søgne gamle prestegård. For første gang inviteres det til Kunstmarked på Tunet, som tiltaket blir kalt.
– Planen er å invitere unge kunstnere fra regionen til å komme og selge egne kunstverk, og da helst mindre verk og bilder, som er enkle å kjøpe og enkle å få med seg for kjøperen. Inntektene fra det kunstnerne måtte selge beholder de selv, Prestegården skal ikke ha noen kommisjonsavgift av salget slik det gjerne pleier å være, sier Matzow.
– Det er en rik og god miks av unge kunstnere der ute. Felles for mange av dem, er at de gjerne ikke har en scene eller et galleri hvor de kan stille ut, vise og selge det de lager. Vi tror et kunstmarked kan slå godt an, både for den enkelte kunstner og for publikum. Liknende markeder som er blitt arrangert andre plasser i landet, har slått svært godt an, så vi håper jo det samme vil skje på Prestegården, sier hun.

Performance
Søndag 18. juli blir det også en egen performance i Amfiet, med Blomlaouk, Vilde Eskedal og Kjetil Lund.
– Performance`en er at Kjetil spiller musikk mens Vilde maler og det hele blir filmet og presentert på lerret slik at man som publikum kan følge med på det som skapes. Lerretene blir lagt ut for salg etterpå, slik at man kan få med seg en bit av performance`en hjem, sier Matzow.

Konserter
Aldri en sommer på Prestegården uten konserter i Amfiet, så også i år. Torsdag 8. juli blir det liveshow med podkasten «Død, Svele og Hardingfele», med Sarah Holbrook og Maria Torkildsen.

Tre dager senere, den 11. juli, blir det en større familieforestilling i Amfiet, og torsdag 15. juli står Valkyrien Allstars på scenen i Amfiet.

Nevnes må også konserten 25. juli med Gildas Le Pape og Magne Føreland. Som en god tradisjon spiller de to gladjazz inspirert av Django Reinhardt.
Og sist, men ikke minst; 1. august spiller The Bjorvandas i Kultursalen. Familien Bjorvand har hatt stor suksess med konseptet hvor familien fremfører Beatles-låter.

– Dette er en konsert som passer for store og små, sier Vilde Matzow.

Back To Top