fbpx
skip to Main Content

Ny studie viser:

Treningssentre er tikkende bomber

Uten luftrensere og kraftig ventilering, er treningsstudioer ikke trygge mot corona-smitte.

 

Det siste året har mye handlet om å begrense smitte ved å bruke munnbind og holde avstand til hverandre. Studier viser imidlertid at å holde en til to meters avstand har begrenset effekt over tid. Dette er fordi smitte også spres via aerosoler. Aerosoler er dråper og partikler som er så små at de forblir svevende i luften. Verdens helseorganisasjon (WHO) sa nylig at aerosoler og luftsmitte kan være hovedårsaken til at covid-viruset spres.

God ventilering er ikke nok

Kun kraftige luftrensere i kombinasjon med effektiv ventilering kan være med på å redusere mengden aerosoler i luften, og dermed smitterisikoen. En studie utført av Universitetet i Eindhoven har nemlig undersøkt effekten luftrensere har på å fjerne aerosoler i et treningssenter. Rundt 150 sensorer målte nøyaktig hvor mange aerosoler som var i luften, og hvordan luftrenserne påvirket inneklimaet.

Treningssenteret studien ble gjennomført i har et kraftig ventilasjonssystem som skifter ut all luften mer enn to ganger i timen. Det fjerner imidlertid ikke aerosoler, og etter 30 minutters trening var konsentrasjonen av aerosoler økt betraktelig.

Viktig med luftrenser

Da forskerne brukte en luftrenser som reduserte aerosol-konsentrasjonen uten ekstern lufttilførsel, var saken en helt annen. Luftrenseren, som kunne rense 400 kubikkmeter luft i timen, fjernet opptil 80-90 prosent av alle aerosoler på én syklus. Dette er en type luftrenser som også er tilgjengelig i Norge.

– Selv om vi nå forhåpentligvis ser starten på slutten av pandemien her til lands, betyr ikke det at problemet med aerosoler forsvinner av den grunn. Pollen og svevestøv vil fortsatt påvirke livskvaliteten til nordmenn over hele landet. En god luftrenser kan gjøre luftkvaliteten mye bedre for over en million nordmenn som sliter med allergier, sier Eskil Mediaa i MT Nordic AS,som leverer luftrenserne her til lands.

Mediaa peker på at flere studier viser hvordan aerosoler spres i dårlig ventilerte rom. Klasserom, venteværelser, kontorer, restauranter og frisører er gode eksempler på steder hvor luften kan bli stillestående og konsentrasjonen av aerosoler og andre partikler høy.

Hjalp veterinæren

Veterinær Håkon Ernst Øverland har investert i AirCleaner, som luftrenseren heter, i sin klinikk på Slemmestad i Asker.
– Særlig det ene kontoret har vært preget av relativt dårlig ventilasjon og tidvis stram lukt. Kombinert med faren for smitte hadde vi flere gode grunner til å kjøpe inn en luftrenser. Luften virker renere og det er mindre lukt i lokalet, forklarer Øverland og legger til:

– Luften kan av og til nesten virke litt kald fordi den er så ren. Akkurat som luften på fjellet. Mange dyr og mennesker er innom klinikken hver dag, noe som fører til mye partikler og aerosoler som ligger igjen i luften. I tiden luftrenseren har vært i lokalene, har ingen vært påvirket av sykdom eller andre plager.

– Vi har hatt en del andre tiltak mot smittespredning, men vi kommer jo ikke utenom noe kontakt, i hvert fall indirekte, i vårt yrke.

Om teknologien

AirCleaner fra PlasmaMade består av en rekke velkjente teknologier som brukes i bransjer der det stilles høye krav til ren luft, blant annet VVS, flyindustrien og helsevesen. Luftrenseren filtrerer luften, og forbedrer inneklima i rommet den er plassert i. AirCleaner bruker den eksisterende luften i rommet og resirkulerer den slik at energi og varme ikke går tapt. Kjernen i AirCleaner er et patentert PlasmaMade-filter som først og fremst ble utviklet som en luftrenser. Siden har det blitt kjent i markedet som et effektivt alternativ til kullfilter i kjøkkenventilasjon.

Back To Top